Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Top 10 archivů free obrázků pro učitele
Odborný článek

Top 10 archivů free obrázků pro učitele

17. 2. 2011 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Vojtěch Mrózek

Anotace

Přehled služeb poskytujících zdarma obrázky využitelné ve vlastní tvorbě žáky i učiteli.

Většina učitelů na celém světě čas od času potřebuje pro sebe nebo pro žáky nějaké obrázky či kliparty, které by bylo možno použít, aniž by byla porušena autorská práva. Je zřejmé, že vůbec nejlepší by bylo, kdyby existovaly použitelné obrázky, za něž není třeba platit. Takové skutečně jsou, a je jich docela dost. Celkem zajímavý přehled archivů volně dostupných obrázků nedávno na portálu TechLearning publikoval poradce a koordinátor školních technologií působící v amerických státech Wisconsin a Illinois David Kapuler.

Díky své zvědavosti jsem neodolal a všechny doporučované servery jsem vyzkoušel. Pro srovnání jsem na všech hledal obrázky s pomocí stejného klíčového slova, a sice „computer“. Na všech jsem něco použitelného našel, ale nelze řící, že bych se vším byl zcela spokojen. Zde je přehled mých zjištění.

 

PIC4LEARNING

Pics4Learning je sbírka obrázků a fotek pro učitele a studenty. Tato sbírka se skládá z tisíců snímků, které byly darovány právě studenty, učiteli a amatérskými fotografy. Na rozdíl od jiných webů je pěkně propracovaný, přehledný. Ke každé fotce jsou k dispozici informace, kdy se fotilo, kde, kdo je autorem i to, jak správně při jejím použití citovat původní zdroj.

  • Jazyk prostředí: anglické
  • Vzhled: jednoduchý
  • Reklama: ne
  • Strukturovanost: přehledná

Vlastní postřehy:

Na Pics4Learningu se mi líbilo, že má hezky přehlednou nabídku s velkým výběrem témat seřazených podle abecedy.

 

VEEZZLEE

Veezzle je úložiště, kde najdete fotografie, které můžete bezplatně použít ve vašem grafickém návrhu - webové stránce, prezentaci, školní práci, počítačovém programu atd. Většina obrázků je k dispozici ke stažení ve velmi vysoké kvalitě.

  • Jazyk prostředí: anglické
  • Vzhled: jednoduchý
  • Reklama: ano
  • Strukturovanost: přehledná, poněkud komplikovaný download

Vlastní postřehy:

Na tomto webu mi dost vadí rozsah reklamy. K získání fotek je nutno se registrovat. Celé je to poněkud zdlouhavé, zvláště když je navíc možno stahovat obrázky pouze v HQ kvalitě. Zajímavou vlastností této služby je to, že vede statistiku, ve kterém státě a které fotky se nejvíc stahují.

 

FreePhotoBank

FreePhotoBank je dalším archivem shromažďujícím fotografie pro volné užívání. Jeho cílem je poskytovat obrázky ve velmi vysoké kvalitě. Mohou být použity jak pro osobní, tak i komerční aplikace. Jen se samozřejmě nesmí nikdy zapomenout uvést zdroj.

  • Jazyk prostředí: anglické
  • Vzhled: jednoduchý
  • Reklama: ne
  • Strukturovanost: přehledná

Vlastní postřehy:

FreePhotoBank umožňuje pouze listování v kategoriích obrázků. Poněkud záludně nabízí pouze vyhledávání na serveru Shutterstock, což je bohužel jiná služba, a sice placená.

 

Open clipart

Cílem tohoto projektu je vytvořit archiv klipartů, které mohou být použity jak pro osobní, tak i komerční účely.

  • Jazyk prostředí: anglické
  • Vzhled: jednoduchý
  • Reklama: ne
  • Strukturovanost: velmi přehledná,

Vlastní postřehy:

Tyto stránky se mi hodně líbily, jsou přehledné. Lze zde najít pěkné kliparty.

 

Ookaboo

Ookaboo je sbírka volně použitelných obrázků řazených podle daných kritérií. Všechny obrázky na Ookaboo mají licenci Creative commons.

  • Jazyk prostředí: anglické
  • Vzhled: velice monotónní, poněkud zastaralý design
  • Reklama: ano
  • Strukturovanost: nepřehledná.

Vlastní postřehy:

Na tomto webu se pod vyhledaným slovem „computer“ našly hlavně historické obrázky starých počítačů. Působí poněkud stroze, i když jsou u každého obrázku zajímavé doplňkové informace. K dispozici je též hledání podle kategorií.

 

School clip art

Obrázky a kliparty School-Clip-Art jsou poskytovány zdarma jen pro vzdělávací účely. Učitelé i studenti mohou obrázky použít do svých prezentací, webových stránek, kvízů apod. I zde archiv používá licenci Creative commons.

  • Jazyk prostředí: anglické
  • Vzhled: barevný
  • Reklama: ano
  • Strukturovanost: nepřehledná

Vlastní postřehy:

School Clip Art se mi vůbec nelíbil, protože je plný reklam s mnoha odkazy. Aktivní seznam kategorií obrázků je umístěn uprostřed a seřazen abecedně. Na první pohled jsem vůbec nerozeznal reklamu od funkčních oblastí webu.

 

FIND ICONS

Je to celosvětový archiv disponující největší prohledávatelnou databází ikon. Řazení a filtrování je přehledně zorganizované. Je možno navolit různá kritéria jako velikost, barvu apod.

  • Jazyk prostředí: české
  • Vzhled: jednoduchý
  • Reklama: ano
  • Strukturovanost: nejlépe přehledný web

Vlastní postřehy:

Tato služba mě velice mile překvapila jednak tím, že je zdarma, a ještě tím, že dokáže přizpůsobit své jazykové prostředí lokalitě (zemi). To znamená, že umí i česky! Zjistil jsem, že má téměř ve všech zemích své klony. Osobně jsem si některé ikony stáhl pro své vlastní použití.

 

Swirl

GOOGLE IMAGE SWIRL LABS

V Google Labs se vytvářejí nové aplikace a služby, které ještě nejsou nasazené v ostrém provozu. Google je zde zveřejňuje především proto, aby ověřil jejich funkčnost. Méně oblíbené projekty dříve či později zaniknou nebo se spojí s jinými. Aplikace Image Swirl Lab ve skutečnosti není archivem, ale experimentálním vyhledávačem obrázků. Využívá nejnovější algoritmy, s jejichž pomocí podle parametrů zadaných uživatelem prohledá celý virtuální svět.Má implementováno rozpoznávání grafického obsahu obrázků, což umožňuje výsledky třídit nejen podle zadaného klíčového slova ale i  podle toho, co skutečně obsahují. Nejlépe uděláte, vyzkoušíte-li si Image Swirl sami (další informace najdete v článku na Živě.cz).

  • Jazyk prostředí: anglické
  • Vzhled: jednoduchý
  • Reklama: ne
  • Strukturovanost: přehledná

Vlastní postřehy:

Tento projekt mě naprosto uchvátil moderním designem. Vypadá jako aplikace, jež předstihla svou dobu. Trochu připomíná ukázku z nějakého sci-fi filmu. Jedná o beta verzi, která je ještě ve vývoji.

Závěr

Podmínkou volného šíření a zveřejňování fotek je dodržování autorských práv. Typicky se dnes jedná o licenci Creative commons. Ta, je-li autorem použita, zajišťuje, že je vždy nutné uvést údaje o tom, odkud bylo dílo převzato a kdo ho vytvořil. Na webu (viz Licence Creative Commons) se dále dočteme toto: „Creative Commons je americká organizace, která zastřešuje celosvětový systém licencí pro snadné a legální šíření autorských děl. Smyslem je eliminovat nedostatky autorských zákonů pro způsob šíření autorských děl na internetu. … Licence Creative Commons je soubor veřejných licencí, které přinášejí nové možnosti v oblasti publikování autorských děl a posilují pozici autora při rozhodování, za jakých podmínek bude dílo veřejně zpřístupněno. Licence Creative Commons fungují na jednoduchém principu: autor jejich prostřednictvím plošně uzavírá se všemi potencionálními uživateli díla smlouvu, na základě které jim poskytuje některá svá práva k dílu a jiná si vyhrazuje. Creative Commons nejsou popřením klasického pojetí copyrightu, ale jeho nadstavbou.

Licence Creative Commons existuje v několika verzích. Použijete-li obrázek, který je některou z jejích variant chráněn, máte povinnost výsledek své práce šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí. Při šíření vlastního díla, ať je to web, článek nebo dokonce seminárka, je nutné do něj ikonu s odkazem na použitou CC licenci umístit.

Téměř u všech stránek se vyskytuje reklama. Velice dobře chápu, že free fotky nemohou být úplně zadarmo, někdo musí zaplatit náklady na provoz takových služeb, jako jsou ty zde popisované. Na některých webech je stahování fotek nebo klipartů natolik složité, že by mě osobně odradilo. Pokusím se na závěr své vlastní výsledky hodnocení vyjádřit ve formě žebříčku:

  1. FreePhotoBank
  2. FIND ICONS
  3. Open clipart
  4. PIC4LEARNING
  5. GOOGLE IMAGE SWIRL LABS
  6. VEEZZLE
  7. School clip art
  8. Ookaboo

Literatura a použité zdroje

[1] – KAPULER , David . Top 10 Sites for Images and Clip Art by David Kapuler. 2010. [cit. 2011-02-17]. Dostupný z WWW: [http://www.techlearning.com/article/35376].
[2] – ČÍŽEK, Jakub. Aardvark nebo Swirl – znáte Google experimenty?. 2010. [cit. 2011-02-17]. Dostupný z WWW: [http://www.zive.cz/clanky/aardvark-nebo-swirl--znate-google-experimenty/sc-3-a-150980/default.aspx].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Vojtěch Mrózek

Hodnocení od uživatelů

Mgr. Lenka Říhová
17. 2. 2011, 18:52
velmi užitečný souhrn, děkuji.
Jaroslava Pachlová
17. 2. 2011, 19:25
Také děkuji za přehledný souhrn.
Miroslava Valinová
18. 2. 2011, 01:10
Díky, užitečné, obrázků není nikdy dost. Zvlášť pro nás, kteří sami neumíme moc kreslit.
Bořivoj Brdička
5. 5. 2013, 11:44
Další seznam volně dostupných zdrojů obrázků - 7 Great sites for free images.
Pavlína Hublová
5. 5. 2013, 18:18
Děkuji, pane Brdičko. Aktualizovala jsem si i svou sbírku.
Bořivoj Brdička
23. 8. 2013, 10:16
A další zdroj volně použitelných fotek - http://unsplash.com/

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.