Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Konektivismus v praxi aneb Vlníme se podle PEPOUŠe
Odborný článek

Konektivismus v praxi aneb Vlníme se podle PEPOUŠe

21. 3. 2011 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Mgr. Pavlína Hublová

Anotace

Autorka si klade za cíl seznámit učitelskou veřejnost s aktivitami svého webu PEPOUŠ, jehož cílem je podpořit sdílení zkušeností a spolupráce mezi učiteli.

Vše to začalo celkem nenápadně, když jsem se asi před 10 lety rozhodla, že budu ve chvílích volna vzdělávat učitele. Brzy jsem začala cítit potřebu jim nabídnout různé materiály. Zasílání mailem mě sice zpočátku uspokojovalo, ale když pak bylo absolventů čím dál víc, ztrácela jsem přehled. A tak vznikly mé první webové stránky se sugestivním názvem PEdagog POstižený Učitelským Šílenstvím, zkrátka PEPOUŠ.

Dva tři roky vše plynulo vcelku pohodlně – já jsem dávala materiály na web. Kdo měl zájem, stáhnul si je a použil. Bohužel jsem dostávala jen velmi chabou zpětnou vazbu – forma komentářů mi už nestačila. Měla jsem pocit, že je sice krásné dávat, ale co kdybych také občas něco dostala? Začala jsem se tedy rozhlížet, co dál.

Technologický vývoj (nebo spíš mé objevné cesty po internetu) mi nahrával do karet. Už pomíjela doba, kdy mezi poskytovateli a příjemci probíhal jednosměrný provoz. Rozšiřovaly se sociální sítě, rozrůstal se Metodický portál pro učitele, a stále častěji jsem narážela na možnosti rychlé (nejlépe online) komunikace. Vycítila jsem, že toto by pro mne mohla být ta správná cesta.

Založila jsem blog PEPOUŠův nápadník a brzy jsem zjistila, že mám vcelku pravidelné čtenáře, kteří jsou zapálení stejně jako já. Slovo dalo slovo, a začala se psát historie PEPOUŠova vlnobití. Je to setkání zájemců o sdílení zkušeností na určité předem dané téma ve zvolený čas a den, jež je realizováno 60 minutovou online diskuzí ve formě chatu. Výstupem je strukturovaný záznam, který si pro své vlastní obohacení může kdokoli přečíst.

Od prvního pokusu na téma Stavba hodiny došlo jen k drobným kosmetickým změnám, např. jsme upravili termín konání vlnobití podle přání diskutujících a změnili jsme prostředí pro návrhy témat.

Ukázka PEPOUŠovy vlnky
PEPOUŠova vlnka

 

Jak vypadá takový obyčejný týden moderátora vlnobití?

V pondělí, ihned po skončení diskuze, vytvořím pomocí online aplikace Twtpoll (inspirovala jsem se podobnými aktivitami na Twitteru) nové hlasování, které pak propaguji též prostřednictvím sociálních sítí (Facebook, Buzz a Twitter). Témata k diskuzi čerpám nejčastěji z nástěnky nápadů nebo reaguji na právě proběhnuvší diskuzi, ve které zaznělo něco podnětného. Do budoucna uvažuji o možnosti zvát speciálního hosta, který by odpovídal na dotazy. Jednou se nám již něco podobného podařilo ve spolupráci s Lukášem Bajerem na téma Nápady na ubrousku.

Den před vlnobitím připravuji s podporou nástroje Google Wave „vlnku“ (Wave = vlna). Základní šablonu se snažím dodržovat stále stejnou a jen vymýšlím otázky k tématu. Někdy mám jen 8 otázek, jindy nevím, kdy přestat. Ale to vůbec nevadí, protože některé otázky mohou zůstat nevyužité – záleží na tom, jak osloví diskutující a jestli se k nim chtějí vyjádřit.

Musím upozornit na nepsané pravidlo, že diskuze probíhají vždy pouze v přátelském duchu. Určitě je to zajištěno již dobrovolností účasti a cílem našeho povídání – chceme se podělit o své zkušenosti a získat nové znalosti.

Několik minut před začátkem diskuze se přepínám na vlnku, a pak už vše běží jako na drátkách. Kontroluji odpovědi a snažím se na ně reagovat tak, abych podnítila další diskuzi (ne vždy se mi to daří). Pokud se objeví nějaké zajímavé téma nebo myšlenka, pokusím se na ně upozornit. A samozřejmě také přidávám své vlastní zkušenosti.

Hodinu určenou pro diskuzi striktně dodržujeme. Ve většině případů to uteče tak rychle, že se v závěrečných reflexích objevují vzdechy, že je 60 minut málo. Nezbývá, než počkat zase za týden.

V našich seancích budeme jistě v budoucnosti pokračovat. Prostředí internetu se vyvíjí tak rychle, že je skoro jisté, že se brzy najdou jiné vhodnější možnosti, jak je realizovat. Nástroj ale přece není vůbec důležitý. Podstatná je chuť vyměňovat si zkušenosti s jinými učiteli. Jak jste na tom v tomto směru vy? Nepřidáte se?

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Pavlína Hublová

Hodnocení od uživatelů

Ivana Jelínková
21. 3. 2011, 08:57
Bohužel mám pondělí, kdy vlnění probíhá, poněkud nabitý program a tak se dostanu až ke zpětnému počtení v záznamu. Určitě se ale těším, že to někdy vyjde a budu online. Líbí se mi, že díky hlasování mohou účastnici ovlivnit, jaké téma se bude probírat a také přispívat vlastními náměty na diskuzi.
Jan Zouhar
21. 3. 2011, 14:53
Je to počátek, první vlaštovka a je to dobře, že je.
Ondřej Neumajer
21. 3. 2011, 21:41
Do budoucna uvažuji o možnosti zvát speciálního hosta...
To je výborná myšlenka. Někdy před dvěma lety jsme podobnou aktivitu pro Metodický portál zvažovali. Zval by se vždy nějaký zajímavý host z oblasti vzdělávání a pomocí chatu by se s ním vedl rozhovor. Dotazy by mohli posílat zájemci dopředu, další by pokládali přímo. Chtěli jsme, aby byl rozhovor moderován, aby byl přehledný.
Třeba bychom tento nápad mohli zase oživit...
Mgr. Zdeněk Sotolář
21. 3. 2011, 22:23
Zajímavý nápad. A pak že se technologie nedají využít smysluplně!
Pavlína Hublová
21. 3. 2011, 22:54
@Ivana Jelínková: Milá Ivano, zúčastnila jste se poprvé. Mohu požádat o zpětnou vazbu? Jaké byly Vaše pocity?

@Jan Zouhar: Jedno, na drátě je ještě spousta místa, rádi tě mezi vlaštovkami uvidíme :-)

@Ondřej Neumajer: Možná to bude další přirozený krok - od psaní k online moderované diskuzi.

@Zdeněk Sotolář: Měla jsem mimořádné štěstí, že jsem (většinou zde na Portálu) potkala lidi, kteří jsou naladěni na stejnou vlnku :-)
Pavlína Hublová
21. 3. 2011, 22:56
Zrovna příští týden bych ráda pozvala druhého hosta. Jen doufám, že nebude v Naardenu moc velká zima, aby mohl oslavenec v pohodě přicestovat :-)
Bořivoj Brdička
21. 3. 2011, 23:58
Drazí kolegové, mám velkou radost, když vidím, že mezi učiteli nejsou jen samí otrávení jedinci bez chuti se zlepšovat. Určitě je takové setkání na chatu velmi zajímavé. Až budete probírat technologie, rád se zapojím.
Jen bych chtěl naznačit, že dnešní stav vývoje již dovoluje spojení se zvukem, videem, sdílením obrazovky a chatem v jednom. Očekávám, že portál nám takové prostředí v blízké budoucnosti nabídne. Uvidíte, že je to o něčem jiném. Asi nejlepší takový systém je Elluminate, ale ten umožňuje zdarma jen 3 účastníky - http://www.lear…ral.org/ . Tak zkouším http://vyew.com pro max. 20 účastníků. Můj první pokus má adresu http://vyew.com /880466/Prvni_pokus. Uvítám, když to se mnou zítra, tj. v úterý 22.3., ve 20 hod. někdo vyzkouší. Dík.
Ivana Jelínková
22. 3. 2011, 07:46
to pan Brdička: "dnešní stav vývoje již dovoluje spojení se zvukem, videem, sdílením obrazovky a chatem v jednom"
možnosti tu jsou, jen jestli je zvládne moje domácí pc. Předpokládám, že se většina vlnících připojuje z domova a velmi často kovářova kobyla chodí bosa. Jsem občas ráda, že něco funguje v základní nenáročné verzi a můj počítač "to pobere" :-)
Ivana Jelínková
22. 3. 2011, 07:57
to Pavla Hublová: Na předchozích vlněních, která jsem četla zpětně, nebylo tolik účastníků. Překvapilo mě kolik bylo včera diskutujících, nejspíš udělala své Vaše osvěta v tomto článku a také včerejší téma "Publikování na webu".
Vzhledem k tomu, že jsem Google Wave použila online v podstatě poprvá dalo mi nějakou práci se zorientovat jak se vůbec do diskuze vstupuje a přispívá. Po chvilce už jsem se rozkoukala a stihla i něco "říct". Myslím, že 60 minut je na příspěvky ideální čas, dá se ještě sledovat na co kdo odpovídá a příspěvky se netříští.
Rozhodně to byla příjemná hodinka, která mi přispěla i mnoha tipy pro vlastní působení.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.