Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Jedinečná příležitost k navázání kontaktů
Odborný článek

Jedinečná příležitost k navázání kontaktů

26. 8. 2009 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Výzva k účasti na 24. výroční konferenci asociace European Schools Project v Londýně.

ESP Vážení kolegové,
dnes se k vám po delší odmlce obracím jako člen asociace European Schools Project. Po několika letech, kdy pro nás bylo velmi obtížné se aktivit této organizace zúčastnit, naskýtá se nyní možnost zažádat u Národní agentury pro evropské vzdělávací programy o grant v rámci Dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků na účast na 24. výroční konferenci, která se uskuteční ve dnech 3.-7. března v Londýně.

Pro ty z vás, kteří o ESP dosud neslyšeli, pár slov na vysvětlenou. Jedná se o skupinu učitelů, kteří se již od konce 80. let minulého století, to znamená více než 20 let, snaží spolupracovat na co nevhodnějším využití vzdělávacích technologií ve své práci. Byli první, kteří se v evropských školách pokoušeli výukovým způsobem aplikovat mezinárodní počítačové sítě. Již samotný fakt, že většina z nich je stále do práce ve sdružení aktivně zapojena, naznačuje, že jeho činnost je přínosná.

Tito učitelé mezi sebou a svými žáky dělají mnoho různých projektů a neustále se snaží praxí získané zkušenosti předávat ostatním. Poté, co začaly být mezinárodní aktivity škol využívající technologie podporovány na evropské úrovni, realizovali členové sdružení ESP celou řadu projektů na všech úrovních. K nejvýznamnějším patří sítě Comenius ECOLE a COMP@CT, jejichž prostřednictvím se know-how ESP rozšířilo do mnoha základních a středních škol po celé Evropě (velmi známý je např. projekt The Image of the Other). ESP v současné době úzce spolupracuje s European Schoolnetem a podporuje takové na technologiích založené výukové aktivity, jako je např. eTwinning.

Nejdůležitější akcí ESP je pravidelná každoroční březnová konference, kterou hostí pokaždé jiná země. Ta nadcházející má podtitul „Bridging Intercultural Diversity through Global Learning“ a jako obvykle bude její hlavní náplní pomoc těm učitelům, kteří chtějí zdokonalit své schopnosti integrovat na technologiích založené mezinárodní aktivity do své práce. Účastníci dostanou též příležitost si na místě najít kvalitního partnera a případný budoucí projekt s ním pod vedením zkušených odborníků připravit.

Rozhodnete-li se o účast zažádat, prostudujte si pečlivě pokyny na stránkách NAEP a vyplňte příslušný online formulář MULTIPASS. Údaje, které budete při vyplňování potřebovat jsou k dispozici na webu konference - Financial support from your National Agency.

Pokud byste se chtěli ještě na něco zeptat, můj mail je bobr@cesnet.cz.
Přeji mnoho úspěchů!

V Praze dne 26.8.2009
Bořivoj Brdička

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.