Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > V počítačových dovednostech jsou děvčata překvapivě lepší než chlapci
Odborný článek

V počítačových dovednostech jsou děvčata překvapivě lepší než chlapci

3. 3. 2008 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Daniel Tocháček

Anotace

Hlavní závěry závěrečné zprávy výzkumu zaměřeného na sledování počítačových dovedností dětí a mládeže uskutečněného ve Velké Británii společností Tesco v rámci nadačního programu Tesco Computers for Schools.

Závěrečná zpráva výzkumu zaměřeného na sledování počítačových dovedností dětí a mládeže uskutečněného ve Velké Británii společností Tesco v rámci nadačního programu Tesco Computers for Schools přináší jedno nečekané překvapení – děvčata dovedou lépe používat a ovládat počítače než jejich vrstevníci opačného pohlaví. Výsledky šetření jistě není třeba nadměrně démonizovat. Jsou však jistě zajímavé, protože vůbec poprvé se částečně daří vyvrátit jedno z hlavních stereotypně šířených tvrzení, že sféra ICT byla, je a navždy bude doménou především mužské části populace.

V průzkumu, kterého se, spolu se svými rodiči, účastnilo přes 1000 žáků ve věku od 7 do 16 let, dívky překonaly chlapce v mnoha oblastech. Vynikaly zejména ve vyhledávání informací na webu, vytváření a editaci textových dokumentů, stahování a následné úpravě fotografií a v aktivitách spojených s využíváním sociálních sítí internetu. Chlapci sice podle tohoto výzkumu zaostávají za děvčaty, jejich schopnosti a dovednosti jsou však i tak výrazně větší než ty, jimiž obvykle disponují rodiče těchto školáků. Výzkumníci zjistili, že více než 57% rodičů se při práci s počítačem a internetem spoléhá na pomoc svých dětí a jen asi 40% rodičů si je jisto svou soběstačností v oblasti běžného „domácího“ používání ICT. Svou roli přitom hraje jistě to, že každodenní práce s počítačem je samozřejmostí pro tři čtvrtiny ze všech britských dětí a skoro polovina z nich si nedokáže představit svůj život bez internetu. Každého, kdo by čekal, že čas, který školáci u počítače tráví, je vyhrazen pouze hraní her a bezduchému brouzdání po internetu, by asi překvapil rozsah dovedností dětí nad rámec těchto nepříliš smysluplných aktivit. Průzkum, mimo jiné, ukázal, že již v 7 letech 73% dětí umí vyhledávat informace na internetu a 62% si ví rady s textovým dokumentem. V pozdějším věku se k těmto dovednostem přidává ještě účelné využívání sociálních sítí (70%) a pokročilá práce s fotografiemi (71% stahování; 35% editace) a multimédii – s hudbou (59%) a videem (22%).

Šetření, jehož hlavním cílem bylo, z důvodů optimalizace budoucích dodávek hardwaru do škol, zjistit dovednosti dnešních britských školáků na poli práce s ICT, tedy přineslo cenné a mnohdy i překvapivé a nečekané výsledky. Výzkumníci tušili, že děti s počítači dovedou v celku obstojně zacházet. Netušili však, že svými schopnostmi tak výrazně převyšují své rodiče, a že chlapci mají při srovnání s děvčaty rozhodně co dohánět.

odkazy:
Tesco Computers for Schools
Girls 'put off technology jobs'
Computer clubs just for girls
Scheme promoting IT jobs to girls
Girl gamers strike at the boys

zdroje:
Rise of the I.T. Girls. Tesco Computers for Schools, 29 February 2008
Girls 'more skilled on computers'. BBC News UK Education, 29 February 2008

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Daniel Tocháček

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.