Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Italští vědci v unikátním projektu virtuálně zpřístupňují antické dědictví
Odborný článek

Italští vědci v unikátním projektu virtuálně zpřístupňují antické dědictví

14. 1. 2008 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Daniel Tocháček

Anotace

Zpráva o projektu italských vědců na vybudování virtuálního muzea významných italských památek.

Minulý týden oznámila prostřednictvím tiskového prohlášení dvacetičlená skupina italských expertů složená z archeologů, historiků, specialistů na dějiny umění, architektů a počítačových odborníků otevření unikátního virtuálního muzea zaměřeného na antické dějiny – Virtuálního muzea antické silnice Via Flaminia. Završila se tak více než dva roky trvající intenzivní práce všech zúčastněných, jejímž cílem bylo vytvořit ve formě interaktivní počítačové animace detailní kopii části slavné silnice z dob existence římského impéria. Někdejší komunikační tepna římské říše tak znovu ožívá ve speciálním multimediálním sále římského Muzea lázní císaře Diokleciána a na interaktivním DVD. Do budoucna se rovněž připravuje její zpřístupnění přes internet.

Na počátku projektu byla snaha italských vědců detailně zdokumentovat některé zatím ne zcela prozkoumané antické památky na trase a v okolí bývalé římské silnice Via Flaminia. Archeologové, historici a regionální činitelé si také dali za úkol přilákat k méně známým, přesto však významným, objektům návštěvníky. Veřejnost neměla dosud o tyto památky příliš velký zájem, protože jsou umístěny mimo hlavní turistické trasy a v mnoha případech se nejedná o příliš atraktivní objekty – často jde jen o ruiny nebo vykopávky překryté rozsáhlým ochranným zastřešením. Krátce po zahájení projektu si však zúčastnění odborníci vytyčili nové, ambicióznější, cíle, než jen pouhou dokumentaci a tradiční propagaci památek. Přizvali ke spolupráci počítačové experty a začali pracovat na vytvoření virtuálního obrazu původní římské komunikace a jejího okolí. Obrazu, který by umožnil všem zájemcům od turistů přes žáky, studenty a učitele až po vědce znovu se projít po této silnici a prozkoumat exteriéry a interiéry přilehlých objektů. Pro úspěšnou realizaci projektu byla důležitá spolupráce řady subjektů – soukromých firem, vědeckých ústavů, regionálních úřadů a italských státních institucí. Klíčový byl podíl sdružení Virtual Heritage Lab – CNR, které má řadu zkušeností s vytvářením přesných virtuálních kopií starověkých a středověkých památek v Evropě, Asii a Jižní Americe.

Zásluhou vědců a odborníků zapojených do projektu virtualizace starověkého dědictví Via Flaminia skutečně znovu ožila. Každý, kdo má zájem se po této silnici a jejím okolí projít, má nyní tuto možnost otevřenou. Čeká na něj velmi široké poznání „reality“ antického světa. Multimediální prezentace totiž není zaměřena pouze na památky, ale seznámí návštěvníka starých časů také s krajinou a ekosystémem starověké Itálie, jakož i s jejími obyvateli. Na plnohodnotnou cestu po Via Flaminia se lze nyní vydat zatím jen v římské muzejní expozici nebo s pomocí originálního multimediálního DVD. V budoucnosti však bude virtuální Via Flaminia zpřístupněna také přes internet, a to díky partnerství s portálem Second life. Představu o podobě putování lze získat z internetové prezentace projektu, jejíž součástí je, mimo jiné, také řada ve školní výuce využitelných ukázek z virtuální prohlídky římské silnice.

odkazy:
Virtual Museum of the ancient via Flaminia
Virtual Heritage Lab
Viaflaminia.org

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Daniel Tocháček

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.