Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Dva projekty osobně ohlášené prezidentem Bushem
Odborný článek

Dva projekty osobně ohlášené prezidentem Bushem

6. 11. 2001 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Prezident Bush oznámil přípravu dvou nových projektů, které prostřednictvím Webem podporované výuky umožní spolupráci studentů a učitelů ze Spojených států s jinými státy.

Prezident Bush oznámil přípravu dvou nových projektů, které prostřednictvím Webem podporované výuky umožní spolupráci studentů a učitelů ze Spojených států s jinými státy. Prvním z nich je dopisování mezi studenty za účelem posílení vzájemného porozumění - Přátelství ve výuce (Friendship Through Education), druhým Mezinárodní databáze vhodných učebních plánů využívajících technologie (International Best-Practice Database).

Přátelství ve výuce

25.října 2001 během své návštěvy na jedné základní škole ve Washingtonu Bush podpořil vznik nových vzdělávacích programů, které posilují přátelství mezi americkými a neamerickými dětmi. Zvláštní důraz je přitom kladen na muslimské země.

Pro začátek budou tři z těch amerických škol, jichž se nejvíce dotkl teroristický útok z 11.září, spojeny se školami v islámských oblastech. Později se do tohoto projektu zapojí minimálně jedna škola z každého amerického státu.

Bush ve svém projevu zdůraznil: "Jedním z nejlepších způsobů, jak můžete právě vy nemálo pomoci v boji s terorizmem, je přímý kontakt s vašimi vrstevníky. Můžete jim vysvětlit, co je pro vás důležité. Můžete jim říci, o čem sníte. A můžete se dozvědět, co si myslí oni." Studenti si budou vyměňovat nejen dopisy, ale též různé práce (textové, kreslené, apod.) a budou pracovat na společných aktivitách. V oficiálním prohlášení Bílého domu se dále říká: "Tato spolupráce pomůže vytvořit vzájemné přátelství a zapojí studenty do diskuze o problematice, která se jich, jako budoucích světoobčanů, nepochybně týká.

Zatím se předpokládá zapojení těchto států: Egypt, Indonézie, Qatar, Pákistán, Turecko, Bahrain. Projekt by však měl být v budoucnu rozšířen až do utečeneckých táborů uvnitř Afgánistánu.

Identifikaci vhodných škol v muslimských zemích se zájmem o zapojení do projektu má na starosti sdružení amerických nevládních organizací a soukromých firem, mezi něž patří například: iEARN-USA, the United Nation's Cyberschoolbus, ePals Classroom Exchange, Global SchoolNet Foundation, People to People International, Schools Online, Sister Cities International, US Fund for UNICEF.

Skutečný obsah společných aktivit je v jednotlivých případech ponechán na rozhodnutí příslušných učitelů. Bližší podrobnosti o možnosti zapojení i o obsahu projektu jsou k dispozici na http://www.friendshipthrougheducation.org/.

Mezinárodní databáze vhodných učebních plánů

Americké ministerstvo školství a čtyři země sdružení APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) se dohodly na vytvoření společné databáze popisující vhodné výukové aktivity využívající technologie a internet. Hlavním cílem je opět posílení mezinárodní spolupráce. Inicativa byla pod názvem "Cyber Education Cooperation"vyhlášena 22.října 2001 na zasedání APEC v Číně. K hlavním účastníkům patří Korea, Nový Zéland, Hong Kong, Singapur, a Spojené Státy.

Záznamy v databázi se budou zaměřovat nejen na samotné využití technologií ale též na výuku jiných předmětů a na výměnu nápadů, studentů a učitelů. Učitelé zde budou moci například najít metodické materiály pro výuku matematiky v Singapuru, které tuto zemi pomohly v tomto předmětu dostat na první místo v mezinárodních srovnávacích studiích.

"Globální ekonomika vyžaduje takové pracovníky, kteří budou schopni soustavného zvyšování svých znalostí i schopností díky dostupnosti informací o nejnovějším vývoji celé řady různých oborů, od strojírenství až po světelná vlákna." řekl v souvislosti s ohlášením těchto projektů americký ministr školství Rod Paige. Dále potvrdil, že "prezident Bush v současné době učinil vzdělávání svou nejvyšší domácí politickou prioritou".

Další odkazy:
Bílý dům - http://www.whitehouse.gov
Federální ministerstvo školství USA - http://www.ed.gov

zdroj: Cara Branigan - eSchool News, http://www.eschoolnews.org/news/showStory.cfm?ArticleID=3200, 5.11.2001 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.