Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > MIT vyvíjí volně dostupný systém pro správu kurzů
Odborný článek

MIT vyvíjí volně dostupný systém pro správu kurzů

22. 4. 2004 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Zpráva o novém systému Caddie.net na bázi distribuovaného portálu umožňujícím vzdělávacím institucím zvýšit flexibilitu řízení prezenčních i distančních kurzů, který vyvíjí Massachusetts Institute of Technology a dává ho zdarma k dispozici na internetu.

Specialisté na Massachusetts Institute of Technology (MIT) vyvíjejí nový systém na bázi distribuovaného portálu, který vzdělávacím institucím umožňuje zvýšit flexibilitu řízení prezenčních i distančních kurzů. Pod názvem Caddie.net se skrývá software, jehož beta verzi je možno zdarma stáhnout ze serveru MIT. 

Uživatelé pomocí něj mohou realizovat různé specializované portálové služby, které se od stávajících systémů pro řízení výuky (Learning Management Systems) jako je Blackboard nebo WebCT liší vyšší univerzálností a možností vlastní úpravy funkcí ze strany uživatelů. Realizace služeb typu časového rozpisu kurzů, seznamu studentů, archivu studijních materiálů, diskuze v rámci kurzu, přehledu úkolů apod. je s využitím Caddie.net snadnější i levnější. 

Profesor John Williams, vedoucí vývojového týmu projektu Caddie.net, o důvodech vedoucích k realizaci systému řekl: „Zjistili jsme, že na půdě univerzity je velké množství různých aktivit, které vyžadují podporu technologií. Existuje nepřeberné množství odlišných výukových metod a stylů, studenti mají všelijaké potřeby či zvyklosti. Jedno standardizované řešení tudíž nikdy nemůže dát učitelům dostatečnou flexibilitu.“ Na rozdíl od tradičních systémů LMS, které jsou většinou založeny na dvou programových vrstvách (aplikační a databázové), je architektura WWW služeb Caddie.net třívrstvá. Ta dovoluje uživatelům vybudovat svou aplikaci s použitím hotových modulů tak, aby co nejvíce vyhovovala specifickým požadavkům každého z nich. 

Bude-li například lektor vyučující programování chtít rozdělit studenty do více nezávislých skupin diskutujících kódování, většina stávajících systémů mu to neumožní. Zato Caddie.net ano. Každá skupina může mít svůj vlastní portál, kam mají přístup pouze její členové a kde si mohou vyměňovat názory, ukládat práci a předávat výsledky k ohodnocení. Caddie.net představuje jakousi portálovou výrobnu (portal factory), kde jedna společná databáze kurzu může být propojena s tisíci studentskými portály, z nichž každý může mít svůj vlastní originální vzhled i obsah. 

Stejně jako každý, i tento systém má některé nedostatky. Beta verze má zatím určité problémy se zajištěním bezpečnosti, instalace proběhne i v případě nedostatečného HW či SW vybavení cílového počítače, vyžadována je nejnovější verze operačního systému MS Windows XP Professional včetně komponenty IIS a Microsoft NET Framework. Je to pravděpodobně způsobeno faktem, že celý systém byl vyvinut s podporou grantu společnosti Microsoft. 

Podle sdělení profesora Williamse by možná bylo rozumnější aby „školy, které chtějí systém Caddie.net používat, počkaly na první finální verzi produktu, která bude k dispozici již toto léto“. 

Odkazy:

Massachusetts Institute of Technology - http://www.mit.edu
Caddie.net Portal Factory - http://iesl.mit.edu/web/default.aspx
WebCT - http://www.webct.com
Blackboard Inc. - http://www.blackboard.com

zdroj: Corey Murray - MIT develops free course-management platform, eSchool News online, April 7, 2004

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.