Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Vydejte se vstříc dobrodružství s geocachingem
Odborný článek

Vydejte se vstříc dobrodružství s geocachingem

30. 7. 2012 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Klára Brůžková

Anotace

Zpráva o hře geocaching založená na osobních zkušenostech studentky, která by mohla být inspirací i pro vaše letní výlety do přírody.

Také máte pocit, že děti tráví u počítače více času než je zdrávo? Snad se u něj po celou dobu zabývají samými zábavnými a poučnými činnostmi. Považovala bych však za vhodné, aby se od něj také občas zvedly a vyběhly ven, do reálného života. Tím spíš, že je období prázdnin, které bývaly vždy spojeny s různými hrami, jako je třeba šipkovaná, která nenásilnou formou učila mládež spoustu zajímavých informací. V dnešní technologiemi ovlivněné době něco trochu podobného nabízí jiná hra, která se sice bez počítače neobejde, ale její součástí je též různá dávka pohybu na čerstvém vzduchu. Řeč je o geocachingu.

What Is Geocaching?

O této hře jsem se dozvěděla shodou okolností. Vyjeli jsme s přítelem na cyklovýlet a přibrali jako spolujezdce ještě jednoho kamaráda. Ten navrhl jako cíl cesty nedalekou rozhlednu. Kamarád však nezvolil destinaci zcela náhodně či jen z čistého zájmu o toto místo. Přímo pod rozhlednou byla totiž ukryta takzvaná „keška“ – tedy něco jako poklad, který jsme měli najít. To mě osobně zaujalo, a tak jsem se zeptala na více podrobností. V té době jsem patřila mezi tzv. „mudly“(původní anglický výraz muggle se v Čechách příliš neujal), tedy lidi nemající o geocachingu ponětí, ale základní princip hry jsem pochopila. Doma jsem pak pokračovala ve vyhledávání informací tak dlouho, až jsem mudlou být přestala.

Geocaching vznikl v USA v roce 2000. Spomocník o něm informoval již v roce 2006 – GPS ve výuce. Využívá přesnosti dnešních navigačních systémů, což mu umožňuje propojit techniku a turistiku. Výhodou této hry je, že ji mohou hrát malí i velcí, jednotlivci, rodiny i jiné skupiny (včetně školních). Po prvním nahlédnutí do mapy, kde jsou cache vyznačené, mě velmi překvapilo, kolik se jich vyskytuje i v mém blízkém okolí. Naleznete je v naprosté většině cílových turistických destinací. Jen v České republice je jich dnes v provozu přes 30 tisíc. Jedná se o krabičky různých velikostí (od miniaturních, zvaných micro, až po skutečně veliké, s označením large), které jsou schované na nejrůznějších místech.

Každá cache obsahuje takzvaný logbook, kam se nálezce zapíše a vrátí cache na původní místo. Ve větších krabičkách je možnost zanechat nějaký památeční objekt. Ten obvykle bývá vyměněn za jiný objekt, který zde byl zanechán předchozím návštěvníkem. Speciálním objektem, který se může v cache objevit, je takzvaný travelbug (tedy objekt opatřený speciální známkou s unikátním kódem, podle kterého lze zaznamenat jeho cestu), nebo geocoin (speciální mince, která je též opatřena jedinečným identifikačním kódem). Podle kódu lze na serveru zjistit, jaký cíl či úkol s ním jeho autor spojil (například doputovat na určité místo). Pokud takový objekt v cache naleznete, můžete jej podle instrukcí přenést do jiné cache tak, aby se přiblížil splnění svého úkolu.

Pro objevení své první cache jsem se zaregistrovala na www.geocaching.com. Bez registrace na těchto stránkách přesné souřadnice svého cíle nezískáte. To je obrana před mudly. Bohužel jsou lidé různí a někteří mudlové cíleně cache likvidují. Úkolem každého kačera (neboli účastníka hry) je tedy zachovat poklady v utajení. Což je někdy nesnadné, bývají totiž i na poměrně frekventovaných místech. Cacher musí často počkat na klidný okamžik, aby se mohl pro cache sehnout pod lavičku, natáhnout do koruny stromu, zalovit v trubce, okapu či udělat jiný krkolomný kousek, který by mohl některého mudlu nebezpečně zaujmout.

Jak již bylo řečeno, cacheři získávají přesné souřadnice svého cíle na webu www.geocaching.com. Ne vždy jsou však souřadnice rovnou zadány. To se týká pouze takzvaných tradičních cache. Značně oblíbenou variantou jsou totiž takzvané multi cache, u nichž musí cacher absolvovat několik zastávek (stage), kde sbírá informace nutné k získání finálních souřadnic k nalezení hledané cache.

Jinou oblíbenou variantou jsou mystery cache. U těch je potřeba pro zjištění souřadnic většinou vyluštit nějakou šifru, zodpovědět hádanku či jinak najít informaci potřebnou k nalezení cílové cache. Typů je ve skutečnosti daleko více, pro začátek si však s těmito základními vystačíte.

Než se vydáte najít vybranou cache, je vhodné připravit se vyhledáním informací, které jsou k dispozici na internetu. U každé cache se dozvíte, jak je obtížné její nalezení a také náročnost terénu, ve kterém se nachází (obě informace symbolizuje počet hvězdiček), typ cache, souřadnice (zadejte do své GPS) a další pomocné informace, které se mohou v terénu hodit. Ty často rozšíříte z komentářů ostatních cacherů, kteří již cache nalezli, což potvrdili právě komentářem o nálezu.

Geocaching není pouze o hledání krabiček. Cache jsou umístěny na zajímavých místech, o nichž se z popisu na webu můžete dozvědět spoustu zajímavých informací. Příjemnou a nenásilnou formou tak dochází ke vzdělávání účastníků. Vypravíte-li se na výlet do nové destinace, může pro vás být geocaching užitečným turistickým průvodcem.

Máte-li pocit, že cache chybí na nějakém obzvláště zajímavém místě, které by rozhodně nemělo ujít pozornosti cacherů, můžete zde založit novou cache. S touto činností zatím nemám osobní zkušenost. Pokládám totiž za vhodné nejprve absolvovat nalezení vyššího počtu již existujících cache k získání větších zkušeností s hrou.

Snad se mi podařilo vám předat základní informace o geocachingu. Možná vám tato hra zpříjemní zbytek letošních prázdnin. Pokud vás zaujme tak, jako mě, věřím, že budete v lovu pokračovat i po prázdninách, mimo své bydliště - tedy povede vás k poznání nových zajímavých míst, která byste pravděpodobně jinak minuli bez povšimnutí. A pokud vás hra nezaujala, aspoň budete vědět, proč někteří lidé lezou na místa, kam se normálně neleze a strkají ruce i tam, kam běžně člověk nesahá.

Jedna z mých prvních cache byla magnetem přichycena ve sloupku svodidel, na které takřka koukám z okna. Veliké překvapení!

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Klára Brůžková

Hodnocení od uživatelů

Milan Taláček
30. 7. 2012, 15:55
Hezké instruktážní/motivační video má server Navigovat.cz. [offline ke stažení]
Pavlína Hublová
30. 7. 2012, 19:01
S kolegy jsme diskutovali o tom, jak (a jestli vůbec) lze tuto hru využít ve výuce. Zaznělo např., že učitel vytvoří svou cache, která bude souviset s tématem výuky, či jako motivační prvek před zvoleným tématem.
A ještě jedna moje velmi čerstvá zkušenost Wherigo - co třeba Atentát na Heydricha?
Věra Landfeldová
16. 8. 2012, 11:26
Spojení pohybu v přírodě s moderní technologií je skvělé - když dnes už nestačí pouhá radost z toho, že jsme tam došli nebo vylezli...

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.