Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Brewster Kahle a jeho stroj na cestování časem
Odborný článek

Brewster Kahle a jeho stroj na cestování časem

11. 3. 2013 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Karolina Lišková

Anotace

Článek seznamuje se zakladatelem internetového archivu Brewsterem Kahlem, úspěšným podnikatelem a vášnivým zastáncem otevřeného přístupu k internetu. Svou kariéru zaměřil na archivaci internetového obsahu a jeho zpřístupňování veřejnosti.

“Skutečně je třeba, abychom vše nejlepší, co máme, dali k dispozici našim dětem. Jestli to neuděláme, pak si, to, co se z nich stane, zasloužíme.”

Brewster Kahle builds a free digital library

Brewster Kahle je známý americký počítačový inženýr. Vyrůstal v New Yorku a studoval umělou inteligenci na Massachusetts Institute of Technology. Po absolutoriu v roce 1982 pomáhal založit společnost Thinking Machines, kde navrhoval čip pro superpočítač specializovaný na vyhledávání. Jeho práce vedla v roce 1989 k vývoji WAIS (Wide Area Information Server), což je první systém, který umožnil připojení a vyhledávání v databázích prostřednictvím internetu. Tento systém využívá například The New York Times nebo dokonce senát Spojených států.

Kahle je spoluzakladatelem firmy Alexa Internet a čestným členem celé řady institucí a akademií – Internetové síně slávy, American Academy of Arts and Sciences, National Academy of Engineering ad. V roce 2010 mu byl udělen čestný doktorát v oboru počítačových věd na Simmons College, kde studoval knihovnictví. Spolu se svou manželkou založili nadaci Kahle/Austin Foundation, jejímž prostřednictvím spolufinancují Free Software Foundation stojící za projektem svobodného operačního systému GNU a podporují též celou řadu dalších aktivit směřujících k volnému sdílení digitálních výtvorů lidstva. Se stejným cílem založil Kahle též Open Content Alliance (OCA), která je výsledkem společného úsilí většího množství kulturních skupin, technologických, neziskových a vládních organizací z celého světa.

Za všemi těmito aktivitami stojí Brewsterův velký sen. Vzal si do hlavy, že vytvoří analogii velké starověké Alexandrijské knihovny hodnou digitálního věku, v níž by byly k dispozici důležité výtvory lidstva včetně vědeckých i historických sbírek. Chtěl vybudovat trvalý archiv, do něhož by se vešly všechny smysluplné digitální texty i multimediální materiály, které v online prostředí kdy existovaly a nejsou omezeny autorskými právy. Zdá se to být téměř neuvěřitelné, ale tento záměr se docela daří plnit. Má podobu největší volně dostupné digitální knihovny na světě, která má prostý název The Internet Archive.

Založen byl v roce 1996. Dnes je z něj nezisková organizace s asi 150 zaměstnanci spravující přes 10 PB (petabytů) dat. Obsahuje okolo 240000 filmů, více než 500000 audio záznamů (včetně více než 70000 živých koncertů), přes 1800000 textů, 1600 vzdělávacích objektů a více než 30000 počítačových programů. A každým dnem se rozrůstá.

Zvláštní pozornost The Internet Archive věnuje knihám, pro něž má zvláštní sekci - Open Library, kde je on-line zdarma k dispozici celkem přes milion titulů. Některé elektronické knihy je možné si po registraci jen na omezenou dobu zapůjčit (ke čtení pomocí prohlížeče online), jiné jsou určeny nevidomým či dyslektikům. Vlastní skenovací středisko má v plánu digitalizovat jště minimálně dalších 8 milionů knih.

Velmi zajímavou aktivitou související s šířením volně dostupných knih, je Book mobile. Jedná se o mikrobus jezdící po celých Spojených Státech vybavený satelitním připojením, počítačem a tiskárnou zastavující v knihovnách škol, domovech seniorů - zkrátka hlavně tam, kde lidé chápou hodnotu knihy. Zájemci si na místě vyberou z nabídky volně dostupných titulů Open Library, požadovaná kniha je stažena a je na místě vytisknuta. Cena se pohybuje okolo jednoho dolaru za kus. 

http://archive.org/texts/bookmobile-photos.php

Od roku 2001 je součástí The Internet Archive také možnost prohlížení historické webové úložny s příhodným názvem Wayback Machine (bližší popis zde). Jedná se skutečně o něco na způsob stroje schopného nás přenést do minulosti. Disponuje cca 150 miliardami webových stránek, jež jsou staženy z internetových serverů celého světa a archivovány v podobě, kterou měly v době uložení. To se v nepravidelných intervalech opakuje. Stačí zadat adresu URL a můžete se podívat, jak dříve vypadal web, který vás zajímá. Kahle takto vytvořil vlastně opravdový záznam historie internetu a zpřístupnil ho zdarma všem. Jestli nevěříte, podívejte se třeba na nejstarší dochovanou archivní verzi Učitelského spomocníka z března 2000.

Spomocnik 2000

 

Dá se říci, že Kahle má obrovské zásluhy. Každá společnost považuje zachování svých artefaktů a kulturního dědictví za důležité. Bez nich nemá civilizace žádnou paměť, která by umožňovala se učit ze svých úspěchů i neúspěchů. Naše kultura dnes produkuje stále více a více artefaktů v digitální podobě. Posláním The Internet Archive je pomáhat zachovat tyto hodnoty, a vytváří tak bezkonkurenční internetovou knihovnu umožňující studium nejen historikům.

Budete-li chtít zůstat s Brewsterem Kahlem ve spojení, sledujte Brewster Kahle's Blog.

Literatura a použité zdroje

[1] – DE ZWART, Hans. Brewster Kahle on “Universal Access to All Knowledge”. 2012. [cit. 2013-2-25]. Dostupný z WWW: [http://blog.hansdezwart.info/2012/11/12/brewster-kahle-on-universal-access-to-all-knowledge/].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Karolina Lišková

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.