Domů > Spomocník > Speciální vzdělávání > Rakouský software pro hendikepované
Odborný článek

Rakouský software pro hendikepované

22. 1. 2014 Speciální vzdělávání Spomocník
Autor
Pavel Slouka

Anotace

Článek informuje o rakouském školském portálu Österreichisches Schulportal a blíže rozebírá obsah softwarové části jeho sekce věnované speciální pedagogice.

Jsem studentem oboru speciální pedagogika na UK Praha PedF. Jednou jsem takhle brouzdal na webu a na rakouském školském portálu (Österreichisches Schulportal) jsem narazil na zajímavou sekci týkající se právě speciální pedagogiky, kde lze nalézt celou řadu materiálů, pracovních listů apod. Její součástí je i složka Software s přehledem mnoha programů pro děti hendikepované či trpící různými dysfunkcemi. Všechny jsou dosažitelné jako demoverze, nebo jsou zcela zdarma. Některé by se jistě daly využít i při výuce v českých školách. Nedá mi to, abych se o některé z nich s vámi nepodělil.

Archimédes

Program je určený na procvičení základních matematických úkonů. Má kabát antických olympijských her. Má tři oddíly – Základy, do 10, nad 10. Základy nabízejí například rozpoznávání tvarů a barev, kdy dáváte barevné geometrické obrazce do předem barevně označených truhel.

Při počítání do 10 Archimédes nabízí sčítání a odčítání, dopočítávání do deseti, doplňování do součtu, tvorbu čísel, řazení čísel do číselné řady, menší-stejný-větší či počítání čísel na kostce.

Oddíl nad 10 obsahuje též dělení, násobení, odhad na ose, hodnotu čísla, přechod přes desítku, řazení, ad.

Počítání s Archimédem je podle mého názoru obrovsky zábavné. Žáci totiž počítají, kolik přeběhlo mraků, mraků, oveček, racků, šípů apod. Podle úspěšnosti žáka Archimédes hodí koulí nebo vrhne diskem na metu 50, 80, 100. Při výborné úspěšnosti se rozhoří antický oheň jako na olympijských hrách.

Program pracuje pod OS Windows. Mohu ho doporučit pro žáky 1. stupně a žáky ZŠ praktických či speciálních. Lze ho využít pro edukaci žáků s lehkou a střední mentální retardací. Program lze stáhnout v české demoverzi platné 14 dní zde.

Hry pro dyslektiky

Jiný odkaz vede na stránku se stovkou programů určených dyslektikům, které rozvíjejí zrakové a sluchové vnímání. Vyzkoušel jsem například tyto:

Blow Up - Zábavná logická hra, kde je vaším úkolem vyhazovat kameny tak, aby vznikla co nejdelší řada ve stejné barvě. Stačí však jen 3, aby vybuchly a zmizely.

Animax – Pomíchané obrázky je nutno roztřídit zpět.

Die Burg - Jste statečný rytíř a máte vysvobodit princeznu ze spárů zlého prince. Musíte si probojovat cestu z temných hradních sklepení, zneškodnit čarodějnice a shromáždit všechny klíče.

Balance - Úkolem hráče (fotbalisty) je udržet míček co nejdéle ve vzduchu. 

Celkem je na této stránce 322 podobných her. V době tabletů možná budou někomu připadat zastaralé, ale ve specifických podmínkách mohou ještě udělat spoustu záslužné práce.

Závěr

Věřím, že programy pomohou jak učitelům, tak i jejich žákům při rozvíjení potřebných dovedností i při procvičování školního učiva. Österreichisches Schulportal ve skutečnosti kromě odkazů na programy nabízí mnoho dalších materiálů, které možná ocení více našich učitelů znalých německého jazyka.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Pavel Slouka

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.