Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Tvořte infografiku jako profesionálové
Odborný článek

Tvořte infografiku jako profesionálové

24. 3. 2014 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Vojtěch Matějka

Anotace

Přehled vybraných nástrojů pro tvorbu infografiky s popisem jejich vlastností a ukázkou.

Článek přináší přehled pěti online nástrojů, které umožňují vytvářet vhodně strukturovanou vizuální informaci, čili infografiku. Výsledkem je přehledné a názorné grafické zobrazení dat díky využití schematických obrázků.

Všechny představené nástroje pracují s grafikou, což přináší vyšší náročnost na internetový prohlížeč. Proto je doporučováno používat pro bezproblémový chod nejaktuálnější verzi. Některé z představených nástrojů jsou specificky zaměřeny na vytváření infografiky, jiné se poněkud více orientují na práci s obrázky či prezentacemi. Do všech je možné importovat i vlastní obrázky případně vkládat videa z YouTube a výsledek sdílet na webu. Popisky jsou v angličtině, ale se znalostí základních slovíček není problém všechny tyto nástroje ovládat.

Easelly

Easelly patří k těm primitivnějším, čemuž odpovídá jednodušší rozhraní a méně dostupných funkcí. Můžeme volit z 15 předpřipravených schémat, ale jejich další úpravy nám nástroj nijak neusnadňuje. Nejsilnější stránkou tohoto nástroje je galerie ikon (schematických obrázků), jinak se jedná spíše o nástroj pro práci s normální grafikou.

 

Infogram

Infogram je nástroj určený vysloveně pro tvorbu infografiky. Umožňuje výběr z šesti předpřipravených barevných vzhledů. Celková orientace vypadá jako „dlouhá nudle“ na výšku. Hlavní předností je možnost vložení mapy světa a práce s grafy. Zobrazovaná data se zadávají po dvojitém klepnutí na mapu/graf do tabulky. Je možné také provést import vlastních jinde připravených dat. Při práci s mapou se zadávají jména jednotlivých států (v angličtině), což není příliš pohodlné.

Všechny prvky infografiky se organizují do bloků, které je možné volně posunovat nahoru a dolů. Ovládání je jednoduché a díky vodorovným blokům je vždy zachován ucelený a pěkný vzhled.

EWC Presenter

EWC Presenter je vhodný především pro tvorbu dynamických prezentací s infografikou. Grafy se automaticky po spuštění „načítají“ včetně možnosti nastavit „zachvění“ kolem koncové hodnoty. Tvořit můžeme na základě devíti připravených schémat. Kromě animací grafů nabízí též spouštění akcí pro jednotlivé objekty na základě časové osy či vytvoření více časově řazených snímků (klasická prezentace). EWC Presenter disponuje galerií obrázků a nabízí mnoho dalších rozšiřujících funkcí, nejen pro tvorbu infografiky.

Výsledek je možné sdílet, vložit do webové stránky nebo publikovat na SlideShare, s exportem do JPG/PDF je zatím problém. Ale tento formát stejně dynamický charakter zobrazení nepodporuje.

Ukázka infografiky Eko pohony

 

Piktochart

Piktochart je více komerčně zaměřený produkt. Kromě volné verze nabízí pro tvorbu profesionálně vypadajících schémat rozšířenou verzi za 29 $/měsíc nebo 40 $/rok pro studenty a učitele. Přihlásit se do Piktochartu je možné i přes Facebook nebo Google+.

Velmi silnou stránkou Piktochartu jsou mapy. Nabízí 10 druhů světových map, které pracují s daty všech zobrazovaných států. Mapy jsou na webu interaktivní. Další výhodou jsou grafy. Na výběr je 14 druhů grafů. Data je možné importovat ze souboru nebo z Google disku. I galerie ikon Piktochartu je velmi kvalitní.

Publikovat lze přes sítě Facebook, Google+, Twitter nebo Pinterest případně exportovat do JPG či PNG (s logem Piktochartu v bezplatné verzi).

Canva

U nástroje Canva nejde prvoplánově o infografiku, proto si musíme vystačit bez map a grafů jen s velmi obsáhlou galerií. Ta obsahuje přes milion obrázků převážně v podobě fotografií, za něž se ale platí 1 $. Díky dokonalému a intuitivnímu ovládání ale není problém vytvořit profesionální infografiku během chvíle. Na začátku je dobré si pustit rychlý anglický tutoriál, který vysvětlí vše podstatné. Obrázky lze též importovat z počítače nebo z profilu na Facebooku.

Závěr

Popisované nástroje se od sebe velmi liší. Při výběru je nutné vycházet z toho, co je naším cílem. Pro rychlé vytvoření dobré grafiky je určitě vhodný Canva, zatímco pro práci s mapami Piktochart. Pokud chceme mít infografiku co nejživější, pak je tou správnou volbou EWC Presenter nebo Infogram. Easelly nenabízí navíc nic, co by neuměly ostatní.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Pavlína Hublová
24. 3. 2014, 18:28
V prostředí Infogram jsem se také pokoušela tvořit infografiku - z evaluace Metodického portálu RVP.CZ.
Martin Slavík
26. 3. 2014, 10:16
Podobné infografiky (a zejména ty v komentáři výše) vypadají skvěle a jejich výhodou jsou mapy. Bohužel pro porovnání dat v čase vhodné nejsou a také je dost obtížné z nich rychle vyčíst smysluplné informace, navíc ta pole figurek neoddělených po skupinách... Zlatý koláčový graf, kde je hned jasné kolik procent z celku jsou části.
Srovnejte např.
http://moz.com/…om-tufte
http://www.simi…exhibit/
 
 

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.