Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Kansas otevírá občanům přístup do digitální knihovny
Odborný článek

Kansas otevírá občanům přístup do digitální knihovny

23. 9. 2014 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Informace o iniciativě amerického státu Kansas, který prostřednictvím veřejných knihoven zpřístupňuje zdarma e-knihy vhodné pro výuku.

V minulých dnech světem proběhla zpráva, která stojí za zaznamenání. Veřejná knihovna amerického státu Kansas rozšířila nabídku volně dostupných elektronických publikací o cca 500 titulů Britannica Digital Learning z nabídky studijních materiálů základních předmětů vyučovaných na 1. stupni ZŠ (Digital Book eLending). Jedná se o e-knihy využitelné jako multimediální učebnice, a to na všech běžně dostupných zařízeních včetně mobilních. K titulům se občané státu Kansas dostanou po přihlášení prostřednictvím platného čtenářského průkazu místní veřejné knihovny.

Pro nás je tato zpráva zajímavá hlavně proto, že potvrzuje trend vedoucí k otevřeným výukovým zdrojům (implementovaný též v naší Strategii digitálního vzdělávání do roku 2020) označovaným mezinárodně podle anglického originálu jako OER (Vliv volné dostupnosti materiálů na školství). Je zřejmé, že chceme-li dospět ke snižování nerovností ve vzdělávání (hlavní priorita naší zastřešující Strategie 2020), je nezbytné mít k dispozici volně dostupné výukové materiály včetně základních učebnic (viz Polský projekt e-textbooks). Troufám si tvrdit, že dnes je možné o něčem podobném uvažovat již jen ve formě snadno distrubuovatelných a aktualizovatelných materiálů digitálních. Všechny tyto iniciativy jsou navíc naprosto v souladu s politikou EU (Opening up education), a je tudíž možné na jejich financování použít evropské fondy.

Literatura a použité zdroje

[1] – Kansas Elementary School Students Get Britannica eBook Library. 2014. [cit. 2014-9-21]. Dostupný z WWW: [http://kslib.info/CivicAlerts.aspx?AID=68].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.