Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > NetSupport School – program pro classroom management
Odborný článek

NetSupport School – program pro classroom management

3. 3. 2016 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Zbyšek Vít

Anotace

Recenze jednoho z nejlepších současných systémů řízení školních počítačů, který se pokouší o multiplatformní správu různých zařízení.

NetSupport School (NSS) je údajně jeden z nejpoužívanějších nástrojů na řízení počítačové učebny ve škole. NSS je software multiplatformní. Učitelská aplikace plně funguje v operačních systémech Microsoft Windows, OS X, Linux, Android a Chrome OS. Na iOS je pouze podpora v podobě tzv. NSS Tutor Assistant, který vyžaduje připojení k řídicímu počítači, kde je nainstalovaná hlavní aplikace NSS. Aplikace Tutor Assistant prostřednictvím řídicí aplikace NNS posílá příkazy do žákovských zařízení. NSS Tutor Assistant existuje i pro Android a Kindle Fire, ale zde lze využít též klasickou řídicí aplikaci Tutor App, která umí ovládat připojená zařízení přímo. Současná verze 12.00 je nabízena ve 27 jazykových mutacích včetně české. Bezplatně ji můžeme vyzkoušet na 40 PC po dobu 30 dnů. NNS umí řídit počítače jak po kabelové sítí (LAN), tak i bezdrátově (Wi-Fi).

Instalace je poměrně jednoduchá a umožňuje instalování programu podle účelu. Máme na výběr Student, Tutor, IT Technik, Vlastní. Podle zvolené instalace se nastaví a naistalují příslušné komponenty NSS. Všechny počítače, které chceme ovládat pomocí NNS, musí obsahovat komponentu Student a na řídicí počítač komponentu Tutor. Varianta Vlastní dovoluje instalovat více komponent. Pokud budeme chtít ovládat mobilní zařízení nebo je použít k řízení, musíme naistalovat příslušné aplikace z obchodů (Windows store, Google play, App Store nebo Amazon appstore). Z domovského webu lze stáhnout MSI instalační balíček, který se hodí při instalaci po síti například v prostředí Active Directory. Instalace je poměrně rychlá a nenáročná. Oba typy instalací (EXE a MSI) umí i tichou instalaci. Pokud je potřeba, tak výrobce nabízí komponentu pro hromadnou instalaci po síti, kde máme možnost instalovat, konfigurovat, aktualizovat nebo odinstalovat NSS z počítačů na síti.

NSS příklad krkolomné češtiny

Při prvním spuštění aplikace je nabídnuta možnost vzdálené instalace NSS. Už zde jsem měl pocit, že čeština nebyla dobrá volba, termíny jsou nejasné. Pokud nemáte v daném okamžiku zájem o instalaci na jiné počítače, dostanete se hned do hlavního prostředí NSS. Na první pohled je vidět, že NSS má mnoho nástrojů pro práci s připojenými zařízeními.

Máme možnost si přepnout náhled připojených zařízení buď v rámci třídy, nebo celé sítě, možnost sledovat živé náhledy všech připojených zařízení s možností zvětšení náhledu konkrétního zařízení (při najetí myší na vybrané zařízení), monitorovat audio aktivitu žáků (poslouchání zvukových zařízení, nahrávání komunikace na zařízení), režim otázek a dopovědí, režim blokování nebo povolování webových stránek, můžeme zobrazovat běžící aplikace a omezovat přístup k aplikacím. Dále máme možnost správy tisku žáků, CD/DVD, USB zařízení, dokonce máme možnost monitorovat klávesnici v reálném čase a sledovat třeba nevhodná slova, která žáci píší. U monitorování stisků kláves na klávesnici nebo odposlouchání zvukových zařízení existuje riziko zneužití takové funkce správcem systému, a to zvláště mají-li žáci počítač s nainstalovanou aplikací doma (viz např. aféra v Pensylvánii).

Další možností je zobrazit žákům bílou tabuli, na kterou vyučující může psát. Mezi poměrně běžné, ale velmi užitečné funkce NSS můžeme zařadit například ztmavení monitoru, rychlé spuštění vybrané aplikace (dají se předpřipravit), zapnutí, vypnutí nebo restartování počítače, přihlášení nebo odhlášení, přenos souboru, komunikace s žáky a opačně, projekce plochy vyučujícího na počítačích žáků, omezení internetu a další funkce.

NSS – ukázka hlavního rozhraní

Z přehledu je vidět, že funkcí je skutečně hodně, až bych řekl moc. Design programu je ale přehledný a má moderní vzhled. Ovládání je poměrně svižné a intuitivní. Bohužel ve verzi 12 nebylo možné plně ovládat mobilní zařízení (Android ani iOS). Na Androidu fungovalo jen ztmavení obrazovky, což u iOS nefungovalo. Je velmi užitečné, že si můžeme vytvořit jednotlivé třídy a lépe se orientovat v počítačích. Zkoušel jsem i ovládání z telefonu, ale to mi přišlo použitelné pouze v nouzi. Ikony funkcí byly vidět jen na šířku a celá řada věcí nefungovala.

Tím největším problémem je cena a podpora. V České republice není momentálně žádný oficiální distributor, za licenci v zahraničí zaplatíte € 35 – € 90 za kus. V rozmezí 25–49 kusů je cena za kus € 49, což by bylo pro 40 zařízení asi 53 000 Kč (jedno jestli PC, tablety nebo telefony). V této částce máme licenci s roční aktualizací zadarmo. Za mnohem nižší cenu se dají pořídit jiné podobné aplikace, např. PC Control 2 (za 2 učebny asi 11 000 Kč). Je pravda, že nedosahují takové kvality a nemají tolik funkcí jako NSS.

Zajímavou alternativní možností je program iTALC, který je zdarma. Jeho poslední verze je už staršího data (10. 7. 2014) a je otázkou, jestli bude vyvíjen dál. Ukončení vývoje může přinést problémy v budoucích operačních systémech (oficiální podpora končí Windows 7). Program iTALC umí všechny důležité funkce, ale chybí některé pokročilejší, jako jsou například testové úlohy, hlasování, blokování nevhodných slov, sledování klávesnice nebo deník. Tyto funkce nejsou tak podstatné a normální pedagog je ani nevyužije.

Poslední možností je využívat programy pro vzdálenou správu, které taky umožnují sledování počítačů a základní ovládání, ale už neumí pokročilé funkce jako tyto specializované programy. Důležité je určit, co přesně potřebuji. Pro mě je vyhovující např. kombinace programů PC Control 2 a TeamViewer, kde by byla cena v dnešní době asi 37 000 Kč, ve výsledku budou umět oba programy dohromady více. Užitečný je hlavně TeamViewer, který umí správu a ovládání až 400 zařízení za cenu jedné licence, verze 11 je již multiplatformní. Důležitou nevýhodou verze Business i Premium je pouze jedna souběžná relace (pouze jeden uživatel může mít otevřený jeden kanál pro vzdálené ovládání), verze Corporate umí 3. Další souběžné relace je možno dokoupit, ale jsou velmi drahé, jedna stojí skoro 20 000 Kč.

Aplikace NSS ukazuje, že může být velmi nápomocná při výuce, je-li potřeba, aby žáci pracovali na počítačích, tabletech nebo telefonech. Pedagog má větší kontrolu, co se na takových zařízeních děje a může být i vzdáleně nápomocný nebo převzít kontrolu. Je však důležité si uvědomit, že je třeba se s programem sžít. Největší uplatnění bude asi mít při instruktážní a frontální výuce, kdy pedagog je u svého počítače a většinou nevidí na obrazovky žáků. Na druhou stranu se dá učit i bez podobných aplikací. Je to vždy jen na učiteli, jak s hodinou naloží. Sebedokonalejší program mu nemusí pomoci a může být nakonec vyhozenou investicí. Při absenci programů pro classroom management musí být pedagog aktivnější, pozornější a více kontrolovat práci žáků sledováním jejich obrazovek, což se většinou neobejde bez nutnosti chodit po třídě a tím ztrácet kontakt s učitelským počítačem. Na druhou stranu tím pedagog zvýší kontakt s žáky, může s nimi komunikovat a pomáhat jim osobně.

NetSupport School – Classroom Instruction and Monitoring solution: Product Overview

Závěrem lze říct, že program NSS je velmi užitečný a velmi mocný nástroj pro řízení žákovských počítačů, jeho největší síla je v podpoře ovládání mobilních zařízení, které většina programů neumí. Negativní stránkou je hlavně cena. Při rozhodování o investicích stojí za to vědět, že správa školních počítačů a řízení výuky pravděpodobně bude brzy patřit k běžným doplňkům mobilních operačních systémů. O toto se už pokouší třeba firma Apple, která do iOS 9.3 (zatím beta) integruje nástroje pro vzdělávání, a vše bude pro Apple zařízení zdarma.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Zbyšek Vít

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.