Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Peter Thiel a volba amerického prezidenta
Odborný článek

Peter Thiel a volba amerického prezidenta

10. 11. 2016 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Medailonek jednoho velmi úspěšného amerického podnikatele na poli globálních technologií včetně vzdělávacích a zamyšlení nad souvislostmi s volbami nejen v USA.

Začnu tím, že přeložím začátek hesla anglické Wikipedie o jednom opravdu bohatém Američanovi:
Peter Andreas Thiel; (narozený 11. 10. 1967) je německo-americký podnikatel, investor a manažer rizikových (hedge) fondů. Thiel je spoluzakladatelem a bývalým ředitelem PayPal a spoluzakladatelem softwarové firmy pracující pro tajné služby Palantir, kde je předsedou správní rady. Stal se prvním vnějším investorem Facebooku, když v roce 2004 koupil 10,2 % akcií za půl milionu dolarů. Dodnes je zde členem představenstva.

Následuje dlouhý výčet dalších podniků a firem, do nichž Thiel investoval a na jejichž řízení má vliv. Pro nás je zvláště zajímavým Singularity Institute for Artificial IntelligenceOpenAI zkoumající umělou inteligenci. Thiel totiž věří, že vývoj světa směřuje k singularitě (Singularita podle Vinge). To znamená, že spolu s Kurzweilem očekává v blízké budoucnosti dosažení bodu, kdy se technologie vybavené umělou inteligencí stanou celkově schopnějšími než lidé. Je velmi pravděpodobné, že i toto očekávání určitým způsobem souvisí s tím, proč v rámci Seasteading Institute podporuje myšlenku na vytvoření docela nového, od stávajícího světa odděleného státu kdesi uprostřed oceánu (či ve vesmíru?). Možná to může vypadat jako fantazie, ale Thiel a další „vyvolení“ ve skutečnosti reálně uvažují o možnosti využití technologií a vědeckého pokroku k rozšíření vlastních schopností, omlazení a prodloužení života.

Za zmínku možná stojí i jeho podíl na nejúspěšnější startupové líhni Y Combinator, která podporuje a spoluvlastní slibné začínající firmy podnikající na internetu (např. Dropbox, Codecademy, Reddit) a jejíž miliardová hodnota na trhu raketově stoupá. Ve většině Thielem podporovaných projektů se mezi podílníky objevují jména jeho spolužáků ze Stanfordu (Silicon Valley, Kalifornie) či původních kolegů z dnes již úspěšně prodané služby PayPal. Možná proto je Thiel někdy nazýván „kmotrem PayPal mafie“. Naprostá většina takto spolupracujících investorů jsou muži ve věku kolem 30. Thiel se veřejně hlásí k homosexuální orientaci.

Jeho vztah ke školství je, přestože sám učí na Stanfordu, značně kritický. Považuje ho za přeceňované. Současný stav vysokého školství v USA vidí jako bublinu, která hrozí prasknutím. Zdá se, že se rozhodl ji propíchnout. Založil The Thiel Fellowship fond, jehož příjemci (mladší 22) dostanou 100 tisíc $, když opustí školu a pokusí se prakticky zrealizovat nějakou zajímavou myšlenku. Někteří z vybraných se vysloveně snaží svými aktivitami vyvolat disrupci stávajícího systému (např. zakladatel UnCollege Dale Stephens, spoluzakladatel blockchainové služby Ethereum Vitalik Buterin ad.).

Peter Thiel se zjevně pokouší ovlivnit sektor vzdělávání na celém světě. Patří k investorům, kteří se úspěšně snaží proniknout do oblasti školských služeb. Kromě jiného má podíl ve firmách orientovaných na personalizované vzdělávání (např. Knewton, AltSchool). V těchto svých zájmech určitě není sám (viz Školská data jako předmět podnikání).

Politickým zaměřením je Thiel libertarián. To teoreticky znamená, že prosazuje absolutní svobodu podnikání s minimální účastí státu za dodržování všemi akceptovaných základních pravidel. Jako takový má logicky blíže k republikánům než k demokratům. V letošní kampani šel tak daleko, že otevřeně podporoval Trumpa, a to finančně i slovně.

Peter Thiel | Full Speech | 2016 Republican National Convention

Pokusme se naznačit, kam Thiel a jemu podobní (najdete je snadno i u nás) asi chtějí svět zavést. Politika tzv. návratu k výsostnému postavení země na politické mapě světa se jistě mnohým občanům zamlouvá (funguje i jinde). Za rostoucí uprchlické krize se jistě velmi hodí mluvit o deglobalizaci. V případě Thiela se tento záměr ale rozhodně nevztahuje na volný pohyb digitálních dat umožňující podnikat na globální úrovni. Veškeré náznaky plánů budoucího vývoje jsou u Thiela spojeny právě s možností poskytovat služby všem, včetně socio-ekonomicky znevýhodněným obyvatelům naší planety. Thielovy cíle lépe pochopíme, zamyslíme-li se nad tím, proč říká, že „svoboda a demokracie nejdou dohromady“ [1].

Podle něj byla skutečná svoboda (podnikání) potlačena demokratizací politiky v 1. polovině 20. st. Nástup sociálnědemokratických hnutí souvisel kromě jiného též se zavedením všeobecného volebního práva (zmiňuje především ženy). To nás přivedlo do současného stavu, kdy se vlády pokoušejí vše regulovat a přerozdělovat bohatství, které libertariáni vnímají jako nedotknutelné. V tom se jistě s Trumpem shoduje. Jednou z možných cest nápravy je podle Thiela orientace na dosud neohraničenou svobodu, kterou poskytují technologie a internet.

Tato ve volbách 2016 (nejen v USA) vítězící politika jistě povede k dalšímu prohlubování rozdílů mezi lidmi, ke vzniku „kasty vyvolených“, kteří využívají technologický pokrok především ke svému prospěchu a mohou si dovolit se úplně fyzicky oddělit od zbytku světa. Vsadím se, že toto si většina obyčejných nacionalisticky smýšlejících podporovatelů libertariánsky orientovaných politiků vůbec neuvědomuje. Co myslíte, není nakonec ono neuvědomování si souvislostí v zájmu mocných?

Dnes je jisté, že dostaneme příležitost si to ověřit.

Poznámka: Za inspiraci opět děkuji Audrey Watters – [2].

Literatura a použité zdroje

[1] – THIEL, Peter. The Education of a Libertarian. 2009. [cit. 2016-10-31]. Dostupný z WWW: [https://www.cato-unbound.org/2009/04/13/peter-thiel/education-libertarian].
[2] – WATTERS, Audrey. Peter Thiel and the Future (and Funding) of Education Technology. 2016. [cit. 2016-10-31]. Dostupný z WWW: [http://hackeducation.com/2016/10/16/thiel-trump-education-technology].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Lenka Říhová
12. 11. 2016, 14:03
Nepřestává mě udivovat šíře vašeho záběru. Znovu děkuji za vaše články, které mě, stejně jako tento, směrují podívat se jinak na události, které se kolem dějí, nutí k přemýšlení a rozšiřují obzory nejen "pedagogické a digitální".

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.