Domů > Spomocník > Odborné vzdělávání > Společnost Google dává příležitost mladým vědcům
Odborný článek

Společnost Google dává příležitost mladým vědcům

23. 2. 2011 Odborné vzdělávání Spomocník
Autor
Michal Urbančík

Anotace

Základní informace o soutěži pro studenty 13-18 let staré podporující vědecké metody práce a nabízející hodnotné ceny.

Společnost Google již 12 let obohacuje prostředí internetu. Vyvinula v současnosti nejpoužívanější vyhledávač a úspěšně proniká i do dalších oblastí internetového byznysu. Deklaruje, že jedinou věcí, na níž jí, kromě vědy samotné, opravdu záleží, je vzdělávání v technických a přírodovědných oborech. Možná proto se rozhodla založit novou globální vědecko-technickou soutěž pro mládež Google Science Fair. Ke spolupráci si přizvala velmi významné partnery, společnosti CERN, LEGO Group, National Geographic a Scientific American.

Do soutěže se mohou přihlásit studenti z celého světa ve věku mezi 13 a 18 lety. Mohou soutěžit o velmi hodnotné ceny, možnosti stáže či získaní stipendia, nemluvě o jedinečné a cenné životní zkušenosti. Studenti mohou pracovat na projektu buď samostatně nebo ve skupině po dvou nebo třech. Uzávěrka soutěže je 4. dubna 2011.

 

 

Základní postup

  • Pokud ještě nemáte účet na Googlu, musíte si ho vytvořit. Budete ho potřebovat na dokončení registrace.
  • Vyplňte registrační formulář. Po odeslání formuláře se vytvoří prostředí pro ukládání, kam budete nahrávat svá data.
  • Vytvořte buď dvouminutové video, nebo dvacetistránkovou prezentaci poskytující základní informace o projektu.
  • Naplánujte si svůj projekt, proveďte experiment a sepište výsledky.
  • Uložte všechny části projektu (vzor). Postupujte podle fází (viz dále).
  • Až bude váš projekt hotov, odevzdejte ho (prostřednictvím tohoto formuláře).

 

Jednotlivé fáze projektu

Jakmile se rozhodnete pro účast v soutěži, budete mít k dispozici online prostředí, kam budete vkládat jednotlivé materiály. Postup je rozložen na 10 fází, které pak budou i zvlášť hodnoceny.

1. Shrnutí
Zde by měl účastník soutěže nastínit stručný přehled o projektu a vložit úvodní video nebo prezentace, které si k svému projektu připravil.

2. O mně
Řekni něco o sobě! Zdánlivě jednoduchý úkol. Vynikající student však musí ukázat skutečnou vášeň pro vědu a musí být schopen prezentovat své nápady s důvěrou, jasností, nadšením, a vysvětlit, co by pro něj vítězství znamenalo.

3. Vědecká otázka
Zformulujte podstatu problému do otázky, která vás v souvislosti s projektem nejvíce zajímá a zároveň vystihuje jádro vaší práce. Výborná otázka bude zajímavá, tvůrčí, vědecká a aktuální.

4. Hypotéza
Udělejte kvalifikovaný odhad toho, jak váš experiment zodpoví na vaši otázku. Hodnotit se bude, jak je hypotéza spjatá s otázkou, zda je konkrétní, pevně zaměřená a staví na existujících znalostech.

5. Výzkum
Proveďte výzkum a popište, jak vám pomohl upřesnit vaši otázku. Položte si i další otázky, které nemusí být specifické, ale jsou relevantní, zajímavé a ještě nebyly zodpovězeny. Vynikající studenti provádějí výzkum proto, aby jim pomohl formovat jejich otázky a hypotézy, a aby jejich práce zapadala do reálného kontextu. S výhodou můžete použít všechny nástroje Google (Alerts, App Invertor, Blogs, Books, Calendar, Docs, Earth, Maps, News, Sites, Scholar, Sketch Up, Translate, Talk, Trends) i další zdroje nabízené partnery soutěže.

6. Experiment
Navrhněte, proveďte a zaznamenejte experiment, který testuje vaši hypotézu. Hodnotit se bude zda, soutěžící prokážou, že mají ve své výbavě dobré experimentální techniky a umí popsat experiment jasně a podrobně.

7. Data
Zpracujte všechna data, čísla, výstupy nebo výsledky vašeho experimentu. Kvalitní data budou relevantní, dostatečná pro zhodnocení závěru, a měla by být zaznamenána přesně a zřetelně.

8. Pozorování
Napište, k čemu jste došli při pozorování experimentu. Výborné pozorování je doprovázeno vzorci, zákonitostmi nebo trendy a je podložené daty.

9. Závěr
Vysvětlete, jak váš experiment podporuje či vyvrací vaši původní hypotézu.

10. Citace
Zdokumentujte veškeré zdroje používané v průběhu výzkumu. Hodnotit se bude, jestli účastníci akceptují pravidla vědecké práce a poskytují kompletní odkazy na informační zdroje, které během své práce použili.

 

Hodnocení soutěže

Konečný termín pro předkládání projektů je 4. dubna 2011. Po tomto datu budou všechny soutěžní příspěvky na základě hodnotících kritérií posouzeny porotou. Na počátku května bude zveřejněno 60 semifinalistů a jejich projekty budou publikovány na internetu, kde se uskuteční veřejné hlasování, jehož vítěz získá “People's Choice Award”. Pak bude porotou výběr zúžen na 15 finalistů, kteří všichni poletí do centrály Google v Kalifornii, kde se bude 11. července 2011 konat finále a vyhlášení vítězů. Od finalistů se očekává, že budou prezentovat své projekty před porotou uznávaných vědců včetně nositelů Nobelovy ceny, hi-tech vizionářů a jinými známými osobnostmi. První místo se bude udělovat ve všech kategoriích (13-14, 15-16 a 17-18). Jeden z finalistů pak nakonec získá hlavní velkou cenu.

Ceny jsou opravdu velmi hodnotné. Hlavní vítěz (s doprovodem) pojede s expedicí National Geographic na 10 denní výlet na Galapágy. Popluje na palubě National Geographic Endeavour nedotčenou přírodou v okolí galapážských ostrovů nazývanou Darwinova živá laboratoř.

Vítězové jednotlivých kategorií získají stipendium od společnosti Google, které činí 50 000 dolarů a lze ho použít pouze k hrazení dalšího studia. Další cenou je stáž v jedné z  partnerských organizací (CERN, Google, LEGO, Scientific American), kde budou účastníci pozorovat fungování velké organizace a dostanou šanci se aktivně zapojit do různých projektů.

Stříbrní a bronzoví finalisté a internetový výherce ceny „People's Choice Award“ dostanou též velmi hodnotné ceny. Více o jednotlivých cenách naleznete zde.

 

Závěr

Soutěž Google Science Fair má podle mne velké šance a potenciál stát se velmi úspěšnou. Hovoří pro ni obrovské zázemí, logická struktura, transparentní systém hodnocení a zastoupení významných partnerů. Jedná se o vynikající možnost, jak bychom se i my mohli zapojit do mezinárodních projektů. Žádáme po žácích určité kompetence. Zde se nabízí možnost propojit hned několik z nich. Třeba znáte někoho, kdo by mohl v soutěži uspět. Pokuste se ho nasměrovat.

Úplným závěrem je nutno zmínit, že podobných celosvětových soutěží existuje více. Učitelský spomocník opakovaně upozorňuje na každoroční soutěž v tvorbě výukových materiálů ThinkQuest podporovanou společností Oracle (naposledy ThinkQuest - motivujte žiakov a zapojte sa do súťaže!). Ten má letos uzávěrku 27. dubna.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Michal Urbančík

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.