Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Sedm ctností plně zapojeného účastníka sítě
Odborný článek

Sedm ctností plně zapojeného účastníka sítě

23. 11. 2009 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Sedm ctností pro ty jedince, kteří se snaží své spojení s ostatními prospěšně využívat, tak jak je formuloval známý propagátor konektivismu coby nové vzdělávací teorie Stephen Downes.
1. Buď vnímavý!
Současný web je plný uživateli generovaného obsahu. Pokud ale vlastní publikování je na úkor sledování toho, co dělají jiní, je to špatně. To hlavní, co musí každý do současných sítí zapojený člověk mít, je schopnost vnímat podněty k němu přicházející. Ať se jedná o fórum, konferenci, chat či účast v oblíbené sociální síti, vždy si musí najít čas naslouchat, a seznamovat se tak s daným prostředím.

Zapojit se do síťové komunity znamená reagovat na názory jiných lidí. Je třeba je sledovat a tvořit obsah určitým způsobem se k nim vztahující. Jen tak můžete očekávat, že někdo bude naopak zase vnímat vás.

2. Drž se v proudu!
Všichni jsme se již setkali s někým, kdo se snaží něco dokázat, něco prosadit nebo se jen za každou cenu zviditelnit. Většinou se pokoušíme takovým lidem vyhnout. Je jim jedno, o čem byla řeč, a přesto všem vnucují své často odlišné téma či názor.

Vhodné online zapojení znamená snažit se hledat prostor, kde bychom v dané chvíli mohli něčím hodnotným přispět, a nepokoušet se vnucovat ostatním svůj specifický zájem. Web je rychle se dynamicky měnící medium. Je proto mnohem rozumnější využívat ho k okamžitým potřebám, spíše než se snažit usměrňovat ho k prosazení vlastních cílů.

To neznamená, že nemůžete mít vlastní principy a cíle. Ty budou vždy stát za vaší účastí. Jen si, prosím, uvědomte, že vaše cíle nejsou stejné jako cíle ostatních, a respektujte je.
3. Dávej přednost online kontaktu!
Někdo stále tvrdí, že nemá na mailování, chatování či blogování čas. Pokud ovšem zároveň tráví hodiny telefonováním, navštěvováním kurzů nebo dojížděním za zákazníky, měl by si uvědomit, že online kontakt je mnohem efektivnější.

Čistě teoreticky je představitelné, že nahrazením tradičního spojení moderním lze ušetřit čas, jež by bylo možno věnovat jiným činnostem – třeba výletům do přírody apod.

4. Sdílej!
Všichni známe onen způsob myšlení velící nikomu nic nedat, pokud něco nedostanu na oplátku. Zapomeňte na něj! V propojeném světě to funguje jinak. Většina lidí zde sdílí výsledky své práce a neočekává, že z toho bude něco mít. Nevadí jim, že někdo jiný bude mít z jejich práce prospěch.

V propojeném světě chcete, aby vaše texty byly čteny a vaše myšlenky přijímány. A po čase začnete zjišťovat, že i vy mnohé od svého okolí dostáváte. Čím více sdílíte, tím více budou jiní ochotni sdílet s vámi. Ne proto, že by se vám chtěli revanžovat. Proto, že pomoci vám ve svém důsledku znamená pomoci i sobě.

5. Používej zkušenosti druhých!
Jednou z typických vlastností internetu je to, že se zde dá najít informace skoro o všem. Máte-li nějaký problém, je téměř jisté, že podobný nebo dokonce úplně stejný problém řešil někdo před vámi a o svém postupu zanechal někde zprávu. Dokázat podobné zkušenosti využít ke svému prospěchu patří k základním kompetencím člověka 21. století.

Nepodaří-li se vám například na poprvé nainstalovat nový software, místo abyste volali zákaznickou linku (jež bývá stejně často přetížená), pokusíte se na základě chybové hlášky, kterou jste obdrželi, prostřednictvím Google najít řešení. Zjistíte-li nakonec něco, co dosud nikdo před vámi nezaznamenal, uložíte tuto informaci tak, aby se k ní ostatní později dostali.

6. Zapoj se!
Lidé i bez připojení do sítě spolupracují. Vytvářejí týmy, pracují spolu a mají většinou stejné cíle. Typicky se musejí sejít v práci, kde používají stejné nástroje a sdílejí jednotnou vizi projektu či firmy, která je zaměstnává.

Lidé propojení sítí kooperují jiným způsobem. Každý má své vlastní plány a cíle, ale sdružují se za účelem vyřešení problému či vytvoření produktu (např. open source nebo Wikipedie). Spojuje je účelová online komunikace či výměna dat daná určitým protokolem. Každý přispívá jen svou částí, a to hlavně proto, že sám chce.

Jedná se pravděpodobně o důsledek daný vzdáleností. Při spojení na dálku je mnohem obtížnější někoho nutit, křičet na něj nebo ho zastrašovat. To znamená, že online komunikace je mnohem uvolněnější. Je dobré to mít na paměti.

7. Buď sám sebou!
To, co podněcuje fungující komunikaci je vědomí, že na druhé straně onoho neživého zařízení je zase živoucí lidská bytost. Jedinou možnou cestou, jak dovolit jiným lidem, aby vám rozuměli, je umožnit jim s vámi sympatizovat, chápat vás, cítit s vámi. Porozumění vychází jak z poznání tak z citů. Lidé, kteří používají síť jen jako pracovní nástroj a jsou přesvědčeni, že by nikdo neměl publikovat nic osobního nebo hrát online hry, představuji jen velmi malou část uživatelů.

Soustavné sebe-vzdělávání a online komunikace není jen přenos dat po drátech. Je to vlastně určitý způsob života. Možná je stejně důležité dozvědět se o nějakém vědci, že má rád svou kočku, jako že realizoval důležitý výzkum. Na běžných každodenních záležitostech lze snadněji stavět mnohem složitější strukturu pochopení. Být sám sebou na síti, to znamená obtisknout do online života všechny aspekty své reálné existence a nechat je společně vytvářet váš virtuální obraz.


Poznámka: Tento text je upraveným článkem Seven Habits of Highly Connected People známého propagátora konektivismu coby nové vzdělávací teorie (viz Konektivismus – teorie vzdělávání v prostředí sociálních sítí) Stephena Downese. Patří nepochybně k osobnostem, u nichž lze najít mnoho zajímavých myšlenek, a je proto velmi vhodné být s ním ve spojení. Název je inspirován knihou Stephena Coveye - 7 Habits of Highly Effective People, jež patří k bestsellerům mezi typickými americkými kuchařkami dávajícími návod, jak se stát úspěšným.
zdroj:
Stephen Downes - Seven Habits of Highly Connected People, eLearn Magazine, April 18, 2008

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.