Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Jaký bude internet v roce 2020?
Odborný článek

Jaký bude internet v roce 2020?

9. 2. 2009 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Zpráva o výsledcích studie amerického projektu Pew Internet, jež se dlouhodobě zabývá zkoumáním vlivu technologií na život lidí.
Americký projekt Pew Internet, jež se dlouhodobě zabývá zkoumáním vlivu technologií na život lidí, ve spolupráci s Elon University nedávno uveřejnil studii The Future of the Internet III, jež shrnuje výsledky průzkumu mínění více jak tisícovky odborníků na to, jak by podle nich měl vypadat internet v roce 2020. Jedná se již o  třetí výzkum svého druhu od roku 2004. V první fázi byly vyhledány v minulosti již publikované předpovědi a podle míry splnění byla posouzena jejich věrohodnost. Pak byla vytvořena databáze předpovědí aktuálních, do níž mohl svým nápadem přispět každý ze zúčastněných. Nakonec se hlasovalo o tom, do jaké míry kdo věří ve splnění té které předpovědi. Na podporu akce byl zřízen web Imagining the Internet, kde lze najít podrobnosti i odkazy na všechny publikace.

Většina odborníků se bez problémů shodla, že dojde k dalšímu zásadnímu technickému pokroku, který zasáhne do života každého z nás. Rozdílné názory však převládly v tom, zda tento vývoj povede k větší toleranci mezi lidmi a bude přínosem pro jejich osobní spokojenost. Zde jsou vybraná hlavní zjištění:
· V roce 2020 bude mobilní připojení pro většinu lidí hlavním způsobem přístupu do internetu.
· Transparentnost lidí i organizací díky internetu stoupne, ale nutně to nepřinese jejich větší integritu a sociální toleranci.
· Běžně se bude používat rozpoznávání hlasu a dotyková rozhraní.
· Bude pokračovat souboj mezi ochránci duševního vlastnictví či autorských práv a těmi, kdo tato práva porušují hledáním cest k nelegálnímu šíření libovolného chráněného obsahu.
· Hranice mezi pracovní dobou a osobním volnem stejně jako mezi skutečností a virtuální realitou bude stále méně zřetelná pro každého, kdo bude připojen. To bude mít zásadní vliv na formování sociálních vztahů.
· Je mnohem pravděpodobnější, že další vývoj internetu bude založen na kontinuálním rozvoji současných počítačových sítí, než že by začal na jiných principech znovu od začátku.
zdroj:
Janna Anderson, Lee Rainie - The Future of the Internet III, Pew Internet & American Life Project, December 14, 2008

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.