Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Méně kvalifikovaná práce se stává doménou robotů
Odborný článek

Méně kvalifikovaná práce se stává doménou robotů

10. 3. 2008 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Přehledový článek o současných schopnostech robotů samostatně plnících poměrně sofistikované úkoly nejen ve výrobě ale i ve službách.
robotPočet robotů v praxi nahrazujících méně kvalifikovanou práci lidí se neustále rozrůstá. Již v současnosti se s nimi můžeme setkat například v roli informátorů, zahradníků, uklízečů i různých jiných pomocných sil. V Japonsku radí v nákupních střediscích lidem, jak se nejrychleji dostat k cíli, tj. k požadovanému zboží. V amerických nemocnicích rozvážejí zcela samostatně nemocným jídlo, v domácnostech luxují a vytírají. Již brzy budou běžně k dispozici roboti specializovaní na práci v zemědělství. Prvním průkopníkem v této oblasti je robot na sekání trávy.

Na obrázku je italský Ambrogio (v USA nazývaný LawnBot), který se dokáže zcela samostatně postarat o vyznačený úsek trávníku. Sám pozná, kdy je třeba začít sekat, sám se připojí k napájení, když mu dochází baterie, a sám spustí alarm, když ho někdo chce ukrást. Za cca 2000 € se dá sehnat i u nás.

Ještě o něco složitější úkoly řeší robotický roznašeč firmy
Aethon fungující již ve více než stovce amerických nemocnic. S nákladem jídla, špinavého nádobí, léků nebo třeba povlečení je schopen dojet na určené místo. Pohybuje se po normálních chodbách plných lidí i výtahem, překážkám se vyhýbá a, přijde-li mu do cesty člověk, zastaví se. Dostane-li se přece jen do neřešitelné situace, spojí se s centrálním řídícím střediskem, kde je nepřetržitě k dispozici služba, která problém vyřeší. Není pochyb o tom, že tento robot značně usnadňuje práci zdravotnímu personálu, který se může mnohem lépe koncentrovat na léčení nemocných.

Něco velmi podobného připravuje jedna velká celosvětová síť hotelů. Jedná se o centralizovaný systém pokojových služeb zákazníkům. Automatizovanou objednávku z libovolného pokoje přijme dispečink, který bude umístěn nejspíše v Indii nebo v Číně. Odtud pak bude objednávka přesměrována do místní hotelové kuchyně, jejíž personál ji vyřídí a jídlo (nebo cokoli jiného) naloží do podobného robotického roznašeče, jaký již slouží v nemocnicích. Dál už se nikdo nebude muset o nic starat.

V této počáteční fázi využití robotů pro náhradu pracovních sil se o práci asi zatím nemusí obávat nikdo, kdo má alespoň nějakou kvalifikaci. Robot je schopen sekat trávu, ale zahradníka nenahradí, je schopen vozit jídlo, ale neuvaří, je schopen podat informaci, ale jeho znalosti a komunikační schopnosti jsou zatím omezené jen na určitou specializovanou oblast.

Tak jako tak jsme ale svědky vstupu robotů na trh práce, kde začínají konkurovat těm nejméně kvalifikovaným pracovníkům. Jejich obrovskou výhodou je schopnost pracovat nepřetržitě 24 hodin denně 7 dní v týdnu. A navíc bez nároku na honorář. Díky tomu dochází již nyní v sektoru služeb k určitým změnám. Dá se předpokládat, že s rostoucím počtem robotů a se zvyšováním jejich schopností se budou tyto změny dále prohlubovat.

Někteří odborníci přirovnávají nadcházející vývoj k tomu, kdy se začaly v kancelářích používat osobní počítače. Díky nim také zaniklo mnoho pracovních míst archivářů, písařek, účetních apod. Na druhou stranu vznikl celý nový sektor průmyslu, v němž se uplatní počítačoví specialisté. Podobně tomu bude v blízké budoucnosti s odborníky na konstruování a programování robotů.

Celá řada prognostiků a vizionářů nás již dost dlouho varuje, že vývoj směřuje k nutnosti věnovat vzdělání mnohem větší pozornost, než je většina z nás dosud zvyklá. Navzdory občasným platonickým tvrzením našich politiků o tom, že je školství prioritou, je každoročně státní rozpočet a nezájem politiků i veřejnosti důkazem opaku. Doba, kdy tuto skutečnost mnozí lidé začnou pociťovat na vlastní kůži, je již, zdá se, tady.
zdroj:
Tom A. Peter - Robots set to overhaul service industry, jobs, The Christian Science Monitor, February 25, 2008

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.