Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > 2008 – rok informační přesycenosti
Odborný článek

2008 – rok informační přesycenosti

31. 1. 2008 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Zpráva o iniciativě americké firmy Basex zabývající se výzkumem v oblasti znalostní ekonomiky a poradenstvím, která přišla s návrhem označit informační přesycenost problémem roku 2008.
Význam informací v naší společnosti stoupá. Prudce se zvyšuje též jejich množství. Mnoho lidí je jimi vysloveně zahlceno. Průměrný zaměstnanec dnes dostává kolem 200 mailů denně, tucty textových zpráv, množství telefonních hovorů, a k tomu se musí zabývat též běžnou pracovní náplní.

 

Rust mnozstvi informaci


Americká firma Basex zabývající se výzkumem v oblasti znalostní ekonomiky a poradenstvím přišla s návrhem označit informační přesycenost problémem roku 2008. Návrh je důsledkem nedávno zveřejněných výsledků výzkumu touto problematikou se zabývajícího. Podle zprávy s názvem „Information Overload: We Have Met the Enemy and He Is Us“ (Informační přesycenost: našli jsme nepřítele a jsme jím my sami) má všudypřítomnost informačních a komunikačních technologií též záporný vliv na produktivitu práce.

Mail, telefon, SMS a jiné online internetové služby ruší a odvádějí lidi od práce natolik, že to způsobuje značné ztráty. Zpráva odhaduje, že u pracovníků v oblasti znalostní ekonomiky (živících se hlavou) může jít až o 8 hodin týdně. Celkově jsou ztráty odhadovány na 650 miliard dolarů pro celé Spojené státy ročně.

Aktivity prováděné paralelně s jinými (multitasking), jako např. telefonování při práci, by měly mít teoreticky na produktivitu pozitivní dopad. Na první pohled by toho měl člověk stihnout více. U dětí se jedná o typickou vlastnost vzniklou díky prostředí, v němž žijí (tzv. Net generace – viz článek Vzdělávání a internet 2. generace). Lidský mozek ale není nastaven na rychlé přepínání mezi řešením různých problémů. Proto by bylo chybné si představovat, že multitasking je vždy přínosem. Na druhou stranu se bez něj v mnoha krizových situacích prostě nelze obejít. Je otázkou, zda se nadcházející generaci podaří se tomuto fenoménu doby přizpůsobit.

Není pochyb o tom, že informace jsou pro současnou znalostní ekonomiku zbožím, bez něhož se neobejde. Odříznout se od nich není možné. Je nutné je umět zpracovat. Již ve škole se musí děti připravovat na to, jak s informacemi zacházet. Proto zde citovaná zpráva firmy Basex ve svém závěru přináší konkrétní doporučení, která by mohla při plošném dodržování situaci poněkud zlepšit.

10 kroků zmírňujících informační přesycenost:
  1. Nemailuj někomu, komu potřebuješ za okamžik volat.
  2. Zahrň vše, co potřebuješ sdělit, do jedné zprávy a neposílej jich několik najednou.
  3. Snaž se, aby subjekt (věc) tvé zprávy výstižně charakterizoval obsah i naléhavost sdělení.
  4. Než zprávu odešleš, přečti si ji a přesvědč se, že ji opravdu chceš takto poslat.
  5. Neobtěžuj nikoho zbytečnými sděleními, jako jsou např. jednoslovné odpovědi typu „Díky!“ nebo „Výborně!“. Možnost odpovědět všem adresátům původního dopisu používej jen ve zcela nezbytných případech.
  6. Nebuď nervózní, nedostaneš-li okamžitě odpověď (i u rychlých instantních zpráv).
  7. U systémů umožňujících kolegům zjistit, zda jsi k dispozici pro online spojení (Gmail, Skype, ICQ apod.), tuto funkci důsledně používej.
  8. Neočekávej, že příjemce tvých sdělení je jasnovidec, a sděl mu všechny potřebné detaily rovnou.
  9. Dávej pozor, aby význam použitých slov obsahem i tónem odpovídal tomu, co chceš sdělit. Nepoužívej dvojsmyslné výrazy!
  10. Snaž se udělat vše pro šíření a sdílení skutečně potřebných informací (vědomostí).
zdroje:
Nate Anderson - 2008: Year of Information Overload?, Ars technica, December 26, 2007
Jonathan Spira, David Goldes - Information Overload: We Have Met the Enemy and He Is Us, Basex research, March 2007

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.