Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Školní autobus jako mobilní virtuální třída
Odborný článek

Školní autobus jako mobilní virtuální třída

10. 1. 2008 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jiří Veselý

Anotace

Zajímavost z amerického Arkansasu, kde vybavují školní autobusy přístupem do internetu a děti dělají během cesty práci do školy.
V sheridanském okrese amerického státu Arkansas probíhá projekt individuálního vyučování mimo školní třídu. Tento projekt je zaměřen na využití času žáků, kteří každodenně dojíždějí do školy školním autobusem. Denně tráví cestou po arkansaském venkově až devadesát minut. Na rozdíl od ostatních školních autobusů je ale tento vybaven routerem umožňujícím mobilní připojení k místní wi-fi síti, takže umožňuje přístup k internetu.

S projektem na využití školního autobusu jako mobilní virtuální třídy přišel Profesor Billy Hudson z Vanderbilt University. Je podporován nejen univerzitou ale též místními občanskými organizacemi. Žáci tak mají možnost při své cestě autobusem prostřednictvím svých notebooků či iPodů pracovat na online kurzech matematiky či přírodních věd. Projekt navíc zahrnuje i možnost přímé komunikace s učitelem, který v době jejich cesty autobusem poskytuje pomoc všem zúčastněným žákům.

Další součástí iniciativy jsou také letní a víkendové cesty do Nashvillu v Tennessee, kde sídlí Vanderbilt University. Děti se zde osobně setkávají s významnými vědci přímo na jejich pracovišti.

Podle slov autora projektu Billyho Hudsona, profesora medicíny a biochemie na Vanderbilt a ředitele biologického centra (Center for Matrix Biology) se jedná o experiment, který může být užitečný nejen pro okres Sheridan, ale pro celý americký venkov.

Studenti, kteří denně tráví hodiny cestováním do školy a zpět, by mohli tento čas trávit daleko účelněji a užitečněji, kdyby se cestou věnovali smysluplné práci s počítačem. Ten je už pro dnešní generaci amerických studentů vcelku samozřejmostí. Snad k širšímu účelnému využití moderní technologie i výukových metod přispěje i tento projekt. O tom, že možnosti rozšíření jsou skutečně velké, svědčí informace ředitele školní autobusové dopravy ve státě Arkansas Mika Simonse. Uvedl, že školními autobusy jezdí 325000 z celkových 452000 žáků veřejných škol na zhruba 5000 trasách. Denně tyto autobusy ujedou 243000 mil.

Studentka 11. ročníku sheridanské střední školy Ethan Clement, která se chce stát mikrobioložkou, říká, že do doby, než se do tohoto projektu zapojila, ji ani nenapadlo, kolik času vlastně ztrácí. „Autobusem jezdím do školy až hodinu a půl denně“, říká Ethan. „Tohle by mohla být příležitost pro každého. Proč máme v autobusu každý den ztrácet čas jen koukáním na pořád stejnou cestu?“
zdroje:
Arkansas Demokrat-Gazette, Darren Murph - Arkansas school to trial iPod, WiFi-equipped school bus, Engadget, April 18, 2007
WiFi-Equipped School Bus Makes Ride Educational, My Fox Houston, December 29, 2007

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Jiří Veselý

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.