Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Rodiče žádají online spojení se školou
Odborný článek

Rodiče žádají online spojení se školou

11. 6. 2007 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Podle průzkumu britské vlády na serveru Directgov žádají rodiče online spojení se školou.
Britská vláda v minulých dnech realizovala prostřednictvím svého serveru Directgov, který sdružuje online přístup ke všem vládním úřadům, průzkum, v němž se měli návštěvníci vyjádřit k tomu, jaké další služby by jim státní úřady měly v budoucnosti prostřednictvím internetu poskytovat. Výsledky byly vyhodnoceny zvlášť pro různé kategorie uživatelů. Hodně zajímavé jsou u rodičů.

Ze všeho nejvíce britští rodiče stojí o varování, že se dítko nedostavilo do školy. Tuto službu již totiž některé školy opravdu poskytují. Bývá součástí systémů řízení školy. Docházka je většinou kontrolována tradičně učitelem, který ji při každé hodině vkládá ručně do počítače. Systém je schopen ve stanovený čas (dejme tomu třeba v 8.15) automaticky poslat rodičům nepřítomných žáků SMS se zprávou sdělující tento fakt.

Existují též sofistikované automatické systémy používající podobně jako některé důležité úřady identifikační čipové karty. Při příchodu do budovy pak musí každý projít turniketem a systém jeho příchod zaznamená. V USA byly podobné systémy testovány, ale mají bohužel celou řadu slabin a lze je oklamat.

Někteří rodiče jdou ve svých požadavcích ještě dál. Chtěli by sledovat své děti při pobytu ve škole i na cestě tam i zpět. Možným řešením je umístit do tříd kamery sledující výuku i dění o přestávkách a umožnit k nim přístup přes internet. Nejde však jen o to, aby mohli rodiče kdykoli budou chtít kontrolovat chování svých dětí. Někteří si přejí mít možnost pustit si dodatečně video záznam výuky a dozvědět se tak, co přesně se ve škole dělalo, proto, aby mohli snáze pomáhat dětem s domácími úkoly.

V diskuzi odehrávající se v rámci výzkumu se našli dokonce i tací, kteří by si přáli, aby jejich děti byly vybaveny vysílačem kontrolujícím jejich pohyb. Něco podobného se v některých zemích používá ke sledování nebezpečných recidivistů po propuštění z vězení. Nasadit tuto technologii u dětí by asi nebylo příliš vhodné. I ony mají svá lidská práva, k nimž patří nárok na soukromí.

Jayne Nickalls, ředitelka serveru Directgov, slíbila, že všechna zjištění průzkumu budou brána v úvahu při plánování dalšího vývoje služeb poskytovaných veřejnosti a dodala: „Jak se zdá, rodiče chtějí hrát mnohem větší roli při vzdělávání svých dětí!“

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.