Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Turecké potíže s distančním vzděláváním
Odborný článek

Turecké potíže s distančním vzděláváním

16. 1. 2007 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Zpráva o potížích organizace distančního vzdělávání v Turecku a o překvapivě vysokém počtu studentů v tomto typu studia zapsaných.

V sobotu 6. ledna byl v anglicky vycházejících tureckých novinách Turkish Daily News uveřejněn článek popisující důvody, proč byly odloženy závěrečné zkoušky na turecké státní distanční střední škole zvané Open Education High School (OEH).

OEH byla založena roku 1992 s cílem umožnit získat středoškolské vzdělání každému tureckému občanovi, který dokončil základní školu a z nějakých důvodů dál ve studiu nepokračoval (třeba kvůli handicapu). Hned v prvním roce se přihlásilo 45 tisíc zájemců. Až do současnosti jejich počet stále roste, možná též proto, že možnost takto studovat později získaly i turecké menšiny žijící v cizině. Od roku 1998 je frekventantům nabízen přístup ke kurzům v elektronické podobě prostřednictvím center velmi často využívajících počítačové učebny škol po celé zemi.

Aktuální problém je způsoben nezvládnutým přechodem na nový centralizovaný internetový registrační systém firmou Probil, která zvítězila v konkurzu v hodnotě 250000 YTL (3,75 mil Kč) vypsaném nynější tureckou vládou vedenou Stranou spravedlnosti a rozvoje. V současnosti se žádný ze studentů nemůže přihlásit, dostat se ke svým kurzům a tím pádem ani přihlásit na zkoušku.

Turecká média obviňují vládu, že nese za situaci plnou odpovědnost. Zrušila systém regionálního přihlašování na zkoušky, propustila z ministerstva školství odborníky, kteří problematice rozuměli, a nahradila je vlastními straníky, kteří počítačům nerozumí.

Je pozoruhodné, jak je to turecké hospodaření tomu našemu podobné. Ale ne ve všem! Současné technické potíže se totiž dotýkají celkem 850 tisíc registrovaných tureckých studentů či absolventů OEH. I když vezmeme v úvahu, že má Turecko 6x více obyvatel, jedná o počet překvapivě vysoký. O něčem podobném si přes všechna hesla o potřebě zvyšování počtu studentů a o nutnosti celoživotního vzdělávání můžeme my nechat zatím jenom zdát.

 

zdroje: Distance education system may be faltering, Turkish Daily News, January 6, 2007
The Turkish Open Education High School is 10 years old, The Turkish Online Journal of Distance Education, July, 2002

 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.