Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > První dodávky 100$ počítače pro děti budou v červenci
Odborný článek

První dodávky 100$ počítače pro děti budou v červenci

9. 1. 2007 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Informace o tom, že se známý projekt OLPC vyvíjející levný přenosný počítač XO, který má být dostupný dětem z celého světa za účelem vzdělávání, blíží do finiše.

Známý projekt vyvíjející levný přenosný počítač, který má být dostupný dětem z celého světa za účelem vzdělávání, se blíží do finiše. Již v létě letošního roku budou realizovány první dodávky. Budou směřovat do těch zemí, jejichž vlády již o nákupu rozhodly. Je to Brazílie, Argentina, Uruguay, Nigerie, Libye, Pákistán a Thajsko. Vypadá to, že během příštích několika týdnů dojde k podpisu kontraktu ještě s dalšími třemi africkými zeměmi. První testovací série bude k dispozici již v únoru. Do roku 2008 má být vyrobeno 150 milionů kusů.

Počítač nesoucí označení XO je založen na 366 MHz procesoru AMD s 512 MB paměti flash. Neobsahuje v sobě žádný pevný disk, takže je třeba v případě potřeby další paměť připojit pomocí USB. K základnímu vybavení patří bezdrátové připojení do sítě, které dětem dovolí pracovat s internetem.

„Musím se smát, když slyším někoho označovat XO za slabý stroj" říká jeho duchovní otec profesor Nicholas Negroponte předseda společnosti One Laptop per Child a dodává: „Věřte, že co nevidět odložím svůj stávající počítač a sám budu používat výhradně XO. Bude totiž v mnoha ohledech jiný a lepší."

XO využívá finančně nenáročný open source operační systém Linux a pracuje jinak, než jsme byli dosud zvyklí u produktů Microsoftu nebo Apple. Místo toho, aby byly informace ukládány do složek nebo na plochu, používá systém pracující na principu průběžného záznamu všeho, co uživatel na počítači dělá. K dispozici je prohlížeč webu, textový editor a čtečka RSS skriptů, pomocí nichž se dnes běžně šíří po internetu nové informace.

Podle profesora Negroponta je „jednou z nejsmutnějších skutečností spojenou s využitím stávajících školních počítačových učeben (pokud již v rozvojových zemích existují) fakt, že se zde děti učí používat Word, Excel a PowerPoint". „Myslím, že je to zločin. Protože děti by se měly učit tvořit, komunikovat, objevovat a sdílet, ne dělat automatizované kancelářské postupy."

V rámci vývoje počítače vzniklo nové uživatelské rozhraní s názvem Sugar (Cukr). Některými pozorovateli je značně oceňováno. Třeba Wayan Vota, ředitel neziskové organizace Geekcorps zabývající se vysíláním odborníků na vzdělávací technologie do rozvojových zemí, říká: „Nechová se to ani jako Linux, ani jako Windows, ani jako Apple. Velice mě překvapilo, že dokázali vytvořit úplně nové rozhraní, které je docela jiné a pravděpodobně lepší než vše, co dosud známe. Musím ale připustit, že nejsem dítě a nedokážu posoudit, zda to bude dostatečně pochopitelné i pro děti."

Zkušební verze nově vyvíjeného operačního systému je k dispozici technicky zdatným zájemcům k testování na internetu.

Člověk by byl skoro v pokušení si přát, abychom se i my někdy mohli zařadit po bok rozvojových zemí!

 

zdroje: $100 laptop project launches 2007, BBC News, January 2, 2007
US$100 computers to reach six countries next year, Developing Telecoms, January 4, 2007
Innovative laptops for Third World schoolchildren, CNN.com, January 4, 2007

 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.