Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Nový Zéland povoluje SMS slang u maturity
Odborný článek

Nový Zéland povoluje SMS slang u maturity

6. 12. 2006 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Zpráva o tom, že Státní úřad pro ověřování kvalifikačních předpokladů na Novém Zélandu povolil studentům středních škol u státních závěrečných zkoušek používat výrazy běžné při chatování a psaní tolik rozšířených textovek.

Státní úřad pro ověřování kvalifikačních předpokladů (něco jako náš CERMAT) na Novém Zélandu oficiálně oznámil, že od letoška budou studenti tamních středních škol smět u státních závěrečných zkoušek používat výrazy běžné při chatování a psaní tolik rozšířených textovek. Díky soustavnému používání tohoto způsobu komunikace je na Novém Zélandu zkomolený minimalizovaný jazyk, tzv. SMS slang (text speak), mezi mládeží velmi oblíben.

V angličtině se například místo „lots of love" napíše „lol", místo „see you" „CU" (see se vyslovuje stejně jako c, you jako u) apod. Novozélandští učitelé jsou většinou přesvědčeni, že užívání tohoto slangu deformuje jazykové schopnosti studentů, a tak se jim jeho oficiální akceptace moc nezamlouvá.

Nedávno zveřejněné vyjádření Úřadu ve skutečnosti studenty před použitím zkratek zároveň vysloveně varuje. Aktuálně nejvíce diskutovaná pasáž pak doslova říká, že „za správnou bude považována odpověď pouze tehdy, bude-li požadovaný obsah jednoznačný, a to i v případě použití SMS slangu.

Zástupce ředitele Úřadu, Bali Haque, studentům radí, aby své odpovědi vždy formulovali co nejsrozumitelněji. „Je velmi riskantní spoléhat na to, že hodnotitel bude znát tu kterou použitou textovou zkratku." U některých předmětů, např. u angličtiny, výše citované ustanovení vysloveně neplatí. Použití zkratek zde pak má i nadále přímý negativní vliv na výsledné hodnocení.

Kritici současného rozhodnutí Úřadu jsou přesvědčeni, že používání SMS slangu sníží úroveň maturitní zkoušky. Podle předsedkyně Asociace novozélandských učitelů Debbie Te Whaiti „toto rozhodnutí jen reflektuje reálnou situaci ve školní praxi. Učitelé se stále více obávají, že SMS slang nakonec pronikne do všech oblastí, kde se ve výuce pracuje s psaným textem."

Čeština není pro zkracování tak vhodná jako angličtina, ale situace je přesto obdobná. Zvláště mládež zkracuje a komolí, jak se dá. Často jde i o peníze. Co by asi řekl náš učitel, kdyby v písemce našel třeba něco jako toto: „suBLBalCU1,pls!:-)"

 

zdroj: New Zealand students may 'text-speak' in exams, CNN.com, November 11, 2006

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.