Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Billův odchod asi pomůže školství
Odborný článek

Billův odchod asi pomůže školství

22. 6. 2006 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Zpráva o záměru šéfa Microsoftu Billa Gatese odejít z vedení firmy a věnovat se plně dobročinnosti prostřednictvím své nadace (Bill and Melinda Gates Foundation).

Zakladatel Microsoftu Bill Gates oznámil 15. června svůj odchod z vedení firmy do dvou let. Jako hlavní důvod uvádí, že se chce mnohem více věnovat charitativní činnosti prostřednictvím nadace, kterou se svou ženou založili v roce 2000 (Bill and Melinda Gates Foundation) a vložili do ní základní jmění 29,1 miliard dolarů. Toto rozhodnutí bude možná značnou ztrátou pro řízení Microsoftu, ale učitelé ho přivítali. Nadace Gatesových se totiž věnuje podpoře amerického školství. Dá se proto očekávat velký přínos především pro oblast vzdělávacích technologií.

Hlavní oblast zájmu Nadace se v posledním období týká zakládání malých na technologie orientovaných středních škol. Jen v posledních dvou měsících investovala 10 milionů dolarů do rozvoje 150 malých středních škol zaměřených na informační a bio-technologie v Severní Karolíně (viz. N.C. schools get $10M for reform) a 21 milionů do modernizace a sjednocení školních osnov ve státních středních školách v Chicagu (viz. Chicago gets $21M to retool schools). Pro nás je pozoruhodné na tomto projektu to, že se jedná o proces opačný naší kurikulární reformě. V Chicagu se totiž ukázalo, že individuální učební programy jednotlivých škol či učitelů nejsou pro studenty zajímavé a nemají dobré výsledky (aktuálně 46% studentů ve školském obvodě Chicago nedokončí studium).

Raymond Yeagley, bývalý inspektor a poradce z Rochesteru, tvrdí, že „ vzhledem k nadšení, které Bill Gates ve věci reformy amerických škol projevuje, není pochyb o tom, že bude mít v budoucnosti značný vliv na celý vývoj školství. Díky Nadaci bude možno vyzkoušet nové postupy a aplikovat nové technologie způsobem, jaký by nikdy nemohl být realizován pouze ze státních peněz. I kdyby jen část jeho nápadů byla úspěšná, určitě napomůže urychlení vývoje a posunu vpřed."

 

zdroj: Educators cheer Gates' move, eSchoolNews.com, June 16, 2006

 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.