Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Technologie způsobují nedostatek spánku teenagerů
Odborný článek

Technologie způsobují nedostatek spánku teenagerů

5. 4. 2006 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Závěry studie americké National Sleep Foundation odhalující důsledky nedostatku spánku dětí na jejich školní výsledky.

Nová americká studie obviňuje technologie přítomné v dětských pokojích z toho, že jsou příčinou nedostatku spánku jejich obyvatel.

„Spánek je potřebný nejen k regeneraci organismu včetně mozku, ale dochází během něj též ke zpracovávání poznatků získaných během dne", říká spoluautor právě publikované studie americké National Sleep Foundation Jodi A. Mindell z Centra spánku dětské nemocnice v Philadelphii. Podle něj způsobují takové přístroje jako počítače, mobily, televize nebo video hry to, že děti jsou často vzhůru i v době, kdy by správně měly spát. Důsledkem je aktuální zjištění, že více jak jedna čtvrtina amerických středoškoláků (28%) ve škole alespoň jednou týdně usne během vyučování.

Nedostatek spánku způsobuje potíže soustředění a zhoršuje schopnost rychlé reakce. Podle citovaného výzkumu, který zkoumal zvyklosti 1602 respondentů z rodin, kde se vyskytují děti ve věku 11–17 let, se stále zřetelněji projevuje souvislost mezi chronickým nedostatkem spánku a zvyšujícím se rizikem obezity, cukrovkou, srdečními poruchami a infekcemi u mladistvých. Příčiny je třeba hledat nejen ve změněném životním rytmu mládeže, ale též v množství rušivých elementů, které ji obklopují.

Hlavní zjištění průzkumu jsou tato:

  • Téměř všechny děti (97%) vlastní alespoň jeden elektronický přístroj a přitom celých 39% má více jak 4 taková zařízení přímo ve své ložnici.
  • Pravděpodobnost usínání ve škole je u skupiny, kde počet zařízení přesahuje 4, více jak dvakrát vyšší než u ostatních.
  • 14% dotázaných přiznává časté pozdní příchody do školy.
  • 22% usíná nad domácími úkoly.
  • 15% z těch, kreří pro cestu do školy používají vlastní dopravní prostředek, řídí alespoň jednou týdně ospalí.
  • 80% studentů, jež dodržují doporučované penzum spánku (cca 9 hodin), má průměrné hodnocení A nebo B (1 či 2). Ti, co spí méně, dosahují v průměru výrazně horších výsledků.
  • Více jak jedna čtvrtina říká, že jsou příliš unavení na to, aby mohli cvičit.
  • Průměrná doba spánku je u 11letých 8.4 hodin a u 17letých jen 6.9 hodin (o dvě hodiny méně, než je třeba).

Podle druhé spoluautorky studie – Mary Carskadon, ředitelky Centra spánku na Brown University, není potřeba spánku u všech stejná. Životní rytmus dítěte, které dosáhne puberty, se mění. Většinou dochází k tomu, že je teenager mnohem čilejší večer a ospalejší ráno. Bylo by dobré, kdyby školy s touto skutečností počítaly a u starších dětí posunuly vyučování tak, aby začínalo později. Jen velmi málo škol takové opatření zrealizovalo. Ukázalo se přitom, že nevede k tomu, že by studenti chodili spát o to později. Důsledkem je, že spí déle!

Rychlý kontrolní průzkum uskutečněný televizní stanicí CBS výsledky studie potvrdil. Většina dotázaných teenagerů přiznává, že má ráno problémy se vstáváním. Ve škole se snaží usnutí zabránit pitím kávy, a to též není zrovna dobré.

Za všechny jeden typický příklad. Ira Schwartz (16) vlastní všechny výše jmenované druhy el. zařízení. Během všedních dnů chodí spát kolem 11 poté, co se celý večer dívá na televizi nebo hraje počítačové hry. Budíka má nastaveného na 6.30 a často se mu stane, že ráno ani nesnídá, jak je unaven. Ze školy se vrací kolem 3 odpoledne a okamžitě opět zapíná své přístroje.

Profesor Bryan Polk, který má pravidelně ranní hodinu náboženství na střední škole Penn State Abington, tvrdí, že v počtu usínajících studentů pozoruje významné zhoršení v posledních 5 letech. Podle něj je pro mnoho teenagerů typické, že jsou online po celou dobu své přítomnosti doma, a to i během spaní. Není výjimkou, že si vzájemně volají nebo posílají vzkazy i uprostřed noci.

Jedna z dotazovaných matek, paní Deborah Orel, uvádí, že někteří rodiče, odhalí-li noční relace, zabavují mobily, u nichž se dá mnohem hůře noční aktivity odhalit. Přitom vzpomíná, že za jejího mládí problémy tohoto druhu vůbec neexistovaly. Když někdo volal, věděl o tom vždy celý dům.

Profesor Polk ve stejném duchu dodává: „Když u nás v noci zazvoní telefon, znamená to, že někdo je mrtvý, nebo k tomu přinejmenším nemá daleko!"

 

Odkaz:

 

zdroje: Study: Teens Pay Price For Lack Of Sleep, CBS13.com, March 28, 2006
Drowsy Teens Drop Off In Class, Study Says, WMUR.com, March 28, 2006
Dawn Fallik - Technology keeps teens awake, study shows, MontereyHerald.com, March 27, 2006

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.