Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Škola budoucnosti slibuje vzdělání pro příští generace
Odborný článek

Škola budoucnosti slibuje vzdělání pro příští generace

29. 11. 2005 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Americký školský obvod ve Filadelfii buduje s pomocí Microsoftu na zelené louce nejmodernější školské zařízení na světě.

Představte si školu budoucnosti, v níž žáci používají bezdrátově připojené přenosné počítače a učitelé připravují výukové lekce přizpůsobené potřebám a schopnostem každého jednotlivce. Budova jako taková splňuje náročné požadavky na životní prostředí a veškerá administrativa je efektivně podporována nejnovějšími technologiemi.


Ve Filadelfii začíná budoucnost v září 2006.

Škola budoucnosti je ve spolupráci s Microsoftem budována pro přibližně 800 středoškoláků v Západní Filadelfii. Rozpočet 63 milionů dolarů je dotován ze zdrojů města Filadelfie a z projektu Partneři ve vzdělávání (Partners in Learning initiative) firmy Microsoft.

Polovina studentů bude vybrána přímo ze Západní Filadelfie a zbytek míst bude nabídnut zájemcům z jiných čtvrtí města. V případě velkého zájmu se o místa bude losovat. S přijímačkami se nepočítá. Podle Paula Vallase, vedoucího provozního oddělení místního školského úřadu, je hlavním důvodem to, že „nechtějí vytvářet elitní školu".

„Z pohledu Microsoftu je hlavním cílem vybudovat školu, kde je vzdělávání více souvislé, relevantní a přizpůsobivé" říká vedoucí projektu Mary Cullinane. Výuka v této škole nebude závislá na čase ani na místě. S elektronickými výukovými materiály bude možno pracovat jak ve škole, tak doma. Tradiční učebnice téměř nebudou používány. Plánuje se zvláštní přístup studentů do okolních muzeí a zoologické zahrady, aby bylo vzdělávání více spojeno se životem. Škola se vlastně ve skutečnosti stane výzkumným střediskem.

Kromě zvýšení kvality výuky a vybavení školy (interaktivní tabule v každé třídě) i studentů technologiemi, je v plánu též zlepšení komunikace mezi školou a rodiči.

Pryč jsou ty dny, kdy děti mohly doma předstírat, že nemají žádný domácí úkol. Vše, co učitel napíše ve třídě na tabuli, bude dostupné i z domácích počítačů.

Dosažený pokrok bude ověřován každých 6 týdnů tak, aby bylo možno včas zasáhnout v případě, že některý student zůstane pozadu. „Úkolem učitelů bude zkoumat individuální potřeby studentů a upravovat příslušným způsobem jejich studijní program, ať už využitím technologií nebo pomocí jiných nástrojů ve škole zavedených", říká Cullinane. „Již léta slýchám, že role učitele ve třídě se snižuje, ale, upřímně řečeno, ve skutečnosti se s využitím technologií spíše zvětšuje. Jen samotné hodnocení výukových výsledků, má-li být směrodatné a citlivé, je velmi těžká práce. Ale je velkou příležitostí, jak vhodným způsobem zjistit a ovlivnit skutečný dopad výuky."

Velmi zajímavá je i architektonická stránka stavby. Je v první řadě plně v souladu se všemi současnými ekologickými požadavky (úspora energii, využití dešťové vody na toaletách, přirozené světlo apod.). Klasická aula, která je nejdražším a nejméně užívaným místem školy, bude nahrazena tzv. prezentačním centrem přestavitelným podle okamžité potřeby na několik menších učeben.

„Nejde o to, aby každé dítě mělo počítač pro parádu. Chceme, aby v nich děti viděly sice skvělý, ale přece jen hlavně nástroj k tomu, aby mohly být samy zodpovědné za své vzdělání", říká Ellen Savitz, vedoucí obvodního oddělení vývoje.

Škola budoucnosti si klade za cíl stát se modelem pro podobné projekty ve Spojených státech i jinde ve světě. Ve škole se připravuje zřízení specielního návštěvního oddělení. Již dnes projevili zájem o exkurzi představitelé z 30 zemí.

 

zdroj: Mand Lewin - School of the Future' Promises Next-Generation Education, abc NEWS, August 31, 2005

 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.