Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Počítačová etika pro středoškoláky
Odborný článek

Počítačová etika pro středoškoláky

3. 1. 2002 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Přehled zajímavých aktivit vybraných učitelů amerických vysokých škol na podporu výchovy k vhodnému využití internetu dětmi.

Děti získávají přístup k počítačům ve stále nižším věku. Ve stále nižších ročnících školní docházky se stávají experty na rozličné nelegální využití Internetu - hackery, apod. Američtí odborníci tvrdí, že většina podvodů s digitálním zbožím, jako jsou video hry, počítačové programy, hudba a dnes již i filmy je způsobena mládeží. Přirovnávají současnou situaci v USA k tomu, jak by to vypadalo, kdyby každý student dostal k dispozici auto ještě dříve, než udělá řidičák.

Eugene H. Spafford, profesor informatiky a ředitel Centra pro vzdělávání a výzkum v oblasti bezpečnosti informačních sítí (Center for Education and Research in Information Assurance and Security) na Purdue University v Indianě, tvrdí, že dětem chybí etická příprava předtím, než začnou používat Internet. Situace by se podle něj mohla snadno vymknout jakékoli kontrole, dostanou-li se bez takové přípravy studenti až na vysokou školu. Zde mají hodně volného času, spolužáky, jimž chtějí imponovat, a značné možnosti. Podle něj bude řešení tohoto problému velmi nákladné a nepříjemné. Není úplně přesvědčen o tom, že je nutné kvůli několika nezodpovědným jedincům kontrolovat všechny studenty.

Nancy E. Willard, ředitelka Centra pro špičkové technologie ve vzdělávání Oregonské univerzity (Center for Advanced Technology in Education) a vedoucí osobnost iniciativy "Zodpovědný uživatel sítě" (Responsible Netizen), si též myslí, že je nutné se zaměřit na přípravu dětí na bezpečné a zodpovědné využívání Internetu. Proto byl v rámci výše zmíněné iniciativy vyvinut kurz pro středoškolské studenty, který je zaměřen právě na počítačovou etiku. Je zárověň v souladu s americkým zákonem na ochranu dětí na Internetu (Children's Internet Protection Act) z roku 2000. Tento zákon nejen stanovuje povinnost škol a knihoven používat filtrování přístupu k nevhodným internetovým materiálům, ale vyžaduje též zavedení určitých preventivních opatření (Internet Safety Policy), která by snižovala rizika neautorizovaných přístupů (hacking) a jiných nezákonných aktivit dětí na síti.


zdroj: John Schwartz, The New York Times - "Trying to Keep Young Internet Users From a Life of Piracy", 25.12.2001

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.