Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > 1 miliarda dolarů na podporu amerických škol od Microsoftu
Odborný článek

1 miliarda dolarů na podporu amerických škol od Microsoftu

5. 12. 2001 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Helena Dostálová

Anotace

Zpráva o dohodě, podle níž poskytne Microsoft nejchudším americkým školám 1 miliardu dolarů jako vyrovnání v důsledku žalob v souvislosti s porušením antimonopolního zákona.

Softwarová společnost Microsoft daruje více než jednu miliardu dolarů v podobě hotovosti, softwarového zařízení, školení, a počítačového hardware tisícům nejchudších amerických škol v průběhu příštích pěti let, pod podmínkou předběžného urovnání více než 100 skupinových žalob u amerických soudů, které žalují Microsoft na základě předražování produktů. Dohoda byla předložena Federálnímu oblastnímu soudu v Marylandu 20. listopadu a očekává se její schválení.

Jestliže bude dohoda přijata, bude poskytnuta hotovost, počítačový hardware, software, technická pomoc a školení všem školám, které mají 70 nebo více procent studentů s nárokem na slevu na oběd (americká norma sociální potřebnosti určovaná podle rodinných příjmů). Podle odhadů společnosti se jedná asi o 14 procent všech škol v USA.

„Je to dohoda, která umožňuje se vyhnout dlouhým a nákladným sporům a současně, podle mého názoru, opravdu znamená zlepšení podmínek pro vzdělávání miliónů školních dětí v některých z nejvíce ekonomicky znevýhodněných škol v USA,“ říká hlavní výkonný ředitel Microsoftu, Steve Balmer.

Na Microsoft byla podána celá řada nezávislých žalob v souvislosti s porušením antimonopolního zákona již v roce 1998. Michael Hausfeld, zástupce skupiny soukromých žalobců, řekl, že ho myšlenka na mimosoudní vyrovnání poprvé napadla asi před devíti měsíci poté, co si uvědomil, že každý ze 65 milionů potencionálních poškozených by v případě, že by snad nakonec k nějaké náhradě ze starny Microsoftu došlo, dostal nejvýše 10 dolarů.

Podmínky vyrovnání

Microsoft založí Národní nadaci eLearning se základním kapitálem 150 milionů dolarů. Tato částka bude sloužit školám pro nákup počítačů a software. Nadace bude mít k dispozici dalších 100 milionů dolarů na založení programu na podporu dlouhodobého rozvoje využití technologií na školách. Kromě toho bude nadace kontrolovat dalších 160 milionů dolarů, které jsou určeny na podpůrné a doplňkové programy pro zúčastněné školy. Školy přicházející v úvahu mohou využít standardní službu Microsoft’s TechNet - technický podpůrný program, který poskytuje základní servisní podporu produktům Microsoftu (opravné balíčky, technické informace, cvičný materiál a disky s technickým školením). Microsoft vydá 90 milionů dolarů na školení učitelů, školních administrátorů a podpoří personál který má na starosti integraci technologií ve školách.

Navíc, společnost věnuje nejméně 200 tisíc softwarových licencí neziskovým organizacím, které se zabývají inovací počítačů pro školy. Cena, kterou za tyto počítače budou školy platit, se bude podle Microsoftu blížit 50 dolarům.

V průběhu pětiletého období budou vybrané školy moci získat širokou řadu vzdělávacích a kancelářských programů za speciální ceny. Jedná se jmenovitě o tyto produkty: Office XP, Office 2000, Office 2001 pro Mac, Windows XP Professional, všechny tituly Scholastic Magic School Bus, všechny tituly My Personal Tutor, Windows 2000 server s klientskými licencemi a Encarta Class Server s přístupy.

Reakce školských pracovníků

Mnoho učitelů je potěšeno, že toto neobvyklé vyrovnání prospěje potřebným školám.

„Při představě možných dlouhodobých sporů jsem nakonec docela rád, že si strany vybraly urovnání, a to způsobem, který pomůže nejpotřebnějším z amerických škol.“ říká Rick Bauer, vedoucí informatiky na Hill School v Pottstown, Pennsylvania. „Výhody jsou oboustranné a dohoda je férová, řekl a dodal: “vypadá to jako výhra pro obě strany.“

„Tohle urovnání má velký potenciál pomáhat oblastním školám - jako Western Heights - která těžce investovala do technologické infrastruktury, říká Joe Kitchens, vedoucí školského úřadu obvodu Western Height v Oklahomě. „Jako obvod, v němž je vysoký počet ekonomicky znevýhodněných studentů, jsme stále vyzýváni k nalezení východisek rozšíření technologií a školení zaměstnanců v jejich používání,“ dodává.

Zatímco většina učitelů se zdá být spokojena s tím, že urovnání pomůže chudým školám získat software a školit pedagogy ve využívání technologií při výuce, někteří říkají, že to stejně ještě nezdůvodňuje vysoké ceny Microsoftu.

„Toto vyrovnání nemění nic na nedávném rozhodnutí o nové licenční politice Microsoftu, která je přinejmenším urážlivá,“ říká Ken Eastwood, pracovník zodpovědný za vzdělávací technologie na školském úřadě New Yorkského obvodu Oswego City. „Navrhovaná řešení nejsou opravdu řešeními, ale politickým pokusem smést problém pod koberec“. Nové vzdělávací licenční ceny Microsoftu jsou podle Eastwooda tak vysoké, že jeho obvod, který byl dokonce představen v jedné případové studii Microsoftu, není déle schopen hradit produkty této firmy a obrací se k bezplatným možnostem jako je Star Office a Linux, jako k potenciálnímu řešení. „Pokud jde o darované počítače školám, je to jenom přenášení problémů do škol.“ dodal Eastwood.

Jiní mají obavy, že požadavky na zařazení do programů podpory nejsou pravdivým ukazatelem potřeb - a proto program nezasáhne ty školy, které to nejvíce potřebují.

„Vypadá to jako kreativní řešení k urovnání právní pře,“ říká Dennis Dempsey, vedoucí služby školám obvodu Crook Deschutes v Oregonu. „Bohužel, použití slev na obědy jako měřítka neznamená, že všechny chudé školy v zemi dostanou z tohoto urovnání příspěvek.“ „Je zde spousta malých škol, speciálně jednotřídních škol, na západě Spojených států, které nefungují na systému slev na obědy, protože to není finančně efektivní. Proto by toto řešení pro ně bylo nešťastné.“

Norris E. Dickard, starší společník Bentonské nadace, který se zabývá problematikou tzv. digitální propasti (technologiemi způsobené zvyšování rozdílů mezi bohatými a chudými), souhlasí. „Od té doby co všechny hlavní federální investice již začaly preferovat školy s velkým počtem chudých studentů, bude důležité, aby se prostředky dostaly do škol, které je opravdu potřebují - do nejvzdálenějších škol, kde studenti ještě nemají ve třídách počítače připojené do sítě.“ řekl Dickart. „Jedna miliarda dolarů v průběhu pěti let není moc v porovnání s ostatními stávajícími investicemi – jen program eRate dělá 2.25 miliardy dolarů za rok - ale stejně je to samozřejmě pozitivní znak, když dohoda usiluje o podporu těch škol a organizací, které slouží studentům žijícím v horších podmínkách.“ řekl Dickard.

Program bude organizován jako doplněk ostatních dobročinných aktivit Microsoftu.


další informace: Apple fights Microsoft’s $1 billion ‘gift’ to schools - další článek na toto téma ze 7.12.2001,
zdroj: Cara Branigan: Microsoft’s $1 billion class-action settlement to benefit schools, 21.11.2001

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Helena Dostálová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.