Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Stane se televize užitečnou?
Odborný článek

Stane se televize užitečnou?

27. 8. 2010 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
PhDr. Martin Rusek Ph.D.

Anotace

Zpráva o projektu EU s názvem Zdokonalené neomezené vzdělávání, který koordinovala ORT France a zaměřuje se na poskytování možností interaktivního vzdělávání prostřednictvím digitální televize.
Interaktivní vzdělávání je nyní na vzestupu. Spomocník se této problematice věnuje dlouhodobě (např. – Vizualizace dat jako výukový prostředek budoucnosti, Cestování z pohodlí školní lavice, Technologiemi posílená individualizace výuky). Doposud jsme se ale vždy zabývali využitím počítačů nebo moderních typů mobilních telefonů. Podívejme se tentokrát na to, jaké možnosti nám nabízí nejnovější digitální televizní technologie.

Anna Konopásková z Národního ústavu odborného vzdělávání (NÚOV) ve Zpravodaji odborného vzdělávání v zahraničí poukazuje na projekt EU s názvem Zdokonalené neomezené vzdělávání (Enhanced Learning Unlimited – ELU), který koordinovala ORT France. Projekt se zaměřuje na poskytování možností interaktivního vzdělávání (interactive learning) širší veřejnosti zejména v nových členských státech. „Neomezené“ vzdělávání zde není realizováno prostřednictvím internetu, jak by se dalo očekávat, ale pomocí televize jako vzdělávacího média zcela nových možností. Výsledek bývá označován jako t-learning.

Ve zmíněném Zpravodaji a přímo na webových stránkách ELU-projektu se čtenář dovídá o nepopiratelném vyučovacím potenciálu moderní digitální televize, jež dovoluje vytvářet interaktivní programy (iDTV). Kromě jednotného rozhraní s virtuálním učitelem vytvořili vědci v projektu ELU pro účely demonstrování a ověření funkce systému šest televizních vzdělávacích modulů:
· Matematika pro základní školy
· Kurz statistiky pro studenty vysokých škol
· Celoživotní vzdělávání v ICT
· Celoživotní vzdělávání v oblasti základů ekonomiky
· Celoživotní vzdělávání v oblasti kulturního dědictví
· Rozvoj dovedností pro řízení automobilu

Software a metody kurzu byly testovány v rámci studie na skupině uživatelů, jež zahrnovala studenty MBA (Master of Business Administration), žáky a starší dospělé z České republiky, Maďarska, Lotyšska, Litvy a Slovinska.

Ukazuje se, že nové médium představuje další možnost působení na žáky, kteří by jinak měli vzdělávání znesnadněné. Vhodný způsob nasazení by tak mohl být např. obdobou uskutečněného projektu eDIHO (Education via the Internet for Long-term Hospitalised Children – vzdělávání prostřednictvím internetu pro dlouhodobě hospitalizované děti). Více o tomto projektu např. zde (str. 50-60). Své využití iDTV může najít i v jisté formě rekvalifikačních kurzů.

Výukové prostředí ELU bylo vyvinuto pro interaktivní TV standard MHP (Multimedia Home Platform), což je dnes celosvětově přijímaný java standard pro interaktivní digitální TV (iDTV). Toto prostředí funguje, nezávisle na výrobci, pro jakýkoli hardware i software. Zapotřebí je mít buďto MHP TV set-top box nebo přístroj, který ovládá javu a MHP. Je však nutné brát v potaz, že v této oblasti dochází k rychlému rozvoji použitelných technologií.

Pilotní fáze projektu ELU trvala 30 měsíců. Autoři, což není překvapením, dospěli k závěru, že t-learning může účinně doplňovat e-learning a jiné moderní metody vzdělávání. Následoval poměrně logický krok, tedy oznámení uvedení software pro iDTV na trh. Teď, po skončení projektu, záleží jen na tvůrcích vzdělávacího obsahu, jestli se rozhodnou tuto technologii používat.

Jak se zdá, je zde reálná možnost, že vzdělávací technologie budou obohaceny o další mocný nástroj. Jedná se samozřejmě „pouze“ o další z mnoha prostředků, s jejichž pomocí může být populace vzdělávána. Bude pochopitelně zapotřebí se s jeho možnostmi teprve blíže seznámit. Není vyloučeno, že v blízké budoucnosti bude možné využít iDTV třeba i v našich školách.

Na závěr ještě připojme malou poznámku. V České republice máme možnost se prostřednictvím veřejnoprávní televize setkat s jistou variantou t-learningu již zítra. Česká televize bude vysílat interaktivní pořad Autoškola národa, první svého druhu u nás. Interakce bude probíhat prostřednictvím diváckých SMS. Nejedná se tedy v tomto případě přímo o iDTV. I tak je třeba tento počin, který má zjevný vzdělávací potenciál, hodnotit kladně.
zdroje:
Enhanced Learning Unlimited TV -  project presentationsprezentace v češtině
Enhanced Learning Unlimited TV – ELU technologie
KONOPÁSKOVÁ, A. Vzdělávací televize se vrací. Zpravodaj - odborné vzdělávání v zahraničí. 2010, XXI, 4/2010

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
PhDr. Martin Rusek Ph.D.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.