Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Instalace Moodle
Odborný článek

Instalace Moodle

15. 6. 2010 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jiří Šperl

Anotace

Praktické zkušenosti školního informatika s instalací systému řízení výuky Moodle.
Proč Moodle?
Naše gymnázium - Karlínské gymnázium - je zvláštní tím, že zde vedle klasického čtyřletého vzdělávání běží i forma vzdělávání dálková. Proto začal být mezi kolegy zájem o nějakou formu e-learningové výuky. Materiály, které studenti získávají ke studiu, se zatím předávaly v různých formách. Přes tištěné podoby, kopie, přefocení pomocí mobilních telefonů, ukládání na nějaký společný email (často vytvořený samotným učitelem) nebo stahování z webových stránek zprovozněných za tímto účelem. Z těchto důvodů vyvstala potřeba nějakým způsobem panující informační „nepořádek“ sjednotit.
Jako jedno z nejvhodnějších řešení se nabízí systém řízení výuky (Learning Management System) Moodle. Je fakt, že mi bylo hned jasné, že instalace a následná administrace padne na mě. Nakonec, to se od správce sítě, školního koordinátora ICT a v neposlední řadě i učitele předmětu Informatika očekává. Vzal jsem to tedy jako výzvu a pustil jsem se do studia potřebných materiálů.
Kde začít? Nejprve bylo nutné získat nějakou prvotní informaci o instalaci Moodle. Preferuji češtinu a skutečně server českých moodlařů funguje. Tedy www.moodle.cz. V sekci Dokumentace jsem hned přešel na Zvláště užitečné stránky a otevřel odkaz Instalace. Při přečtení nadpisu stránky “NEPROPADEJTE PANICE“ jsem se zlehka zaradoval. To však bylo poprvé a na dlouhou dobu také naposledy.
V odstavci Požadavky na provoz Moodle se vyskytují tři nutné předpoklady. A to: PHP, Apache, MySQL. Komu tyto zkratky nic neříkají, může skoro s instalací skončit. Ale nemusí. Vše se dá nastudovat. Jak jsem na tom já? S provozem serveru MySQL již mám zkušenosti z jiných aplikací, které ho vyžadují. S provozem serveru Apache nemám zkušenost žádnou a se skriptováním v PHP to taky není žádná sláva. Spíš nic.
Nezbývá než otestovat, zda mé znalosti a zkušenosti s výše popsaným budou stačit k instalaci touženého Moodle.

Moodle a webhosting

Při pečlivějším prostudování požadavků na instalaci jsem zjistil, že Moodle bude správně pracovat na libovolném webovém serveru podporujícím PHP tedy určitě i na nějakém free webhostingu. Nutný je i běžící databázový server. Na mnohých freewebech je tato možnost standardně dodávána.
Prvním krokem je nahrání instalačního balíku Moodle přímo na webhosting. To je jednoduché pro kohokoli, kdo má přístup přes ftp klienta. Tedy i pro mě. Z http://moodle.org/download/ jsem si stáhl instalační balík, rozbalil a nakopíroval na náš webový server do příslušné složky. To je logicky právě ta složka, v níž bude celý systém provozován.

Spuštění instalačního skriptu pro vytvoření config.php

Instalační script se spustí přímo z webového prostředí. Zadáním hlavní URL adresy Moodle. Tedy např. http://gyperner.cz/moodle. Hlavním cílem je vytvoření souboru config.php.
Spustil jsem tedy instalační script a neuvěřitelné se stalo skutečností. Objevila se oranžová stránka s honosným nápisem Moodle a s možností výběru jazyka instalace. Krása. I čeština je zde. Vybral jsem tedy svojí mateřštinu a klikl na tlačítko Next. V následujícím okně je ověřování funkčností jednotlivých komponent serveru. Tímto bohužel moje instalace Moodle skončila. Alespoň prozatím. Můj PHP server měl povoleny globální proměnné (vyžadováno opačné nastavení register_globals=off), což je zřejmě závažný problém. Navíc neběžel bezpečný režim (safety_mode). To je sice jen varování, ale co kdyby. Takže další studování nastavení php??? Jak jinak.

Nastavení PHP

U poskytovatele našeho webhostingu jsem zjistil, že si nemohu sám konfigurovat PHP. Což bylo určité zklamání. Ale nevzdám to. Dalším řešením je tedy provozovat Moodle na nějakém freewebu. Alespoň do doby než se vyřeší jiný poskytovatel.

RADA, KTERÁ JE ZCELA NA MÍSTĚ:

Před instalací Moodle si všechny uvedené požadavky ověřte u svého poskytovatele webhostingu. Nutně potřebujete konfiguraci PHP s nastavením register_globals=off, safety_mode=off. Dále potřebujete jednu databázi MySQL.

Vhodný webhosting

Protože jsem potřeboval nutně nainstalovat Moodle, abych mohl provést zaškolení svých kolegů a test provozu před ostrým zařazením do výuky, hledal jsem vhodného poskytovatele volného webhostingu. V prostředí českých poskytovatelů lze vhodného najít např. na http://www.hostingy.cz/hosting-zdarma.html. Zde lze vybrat poskytovatele pomocí vhodných filtrů. Připomínám důležité požadavky na instalaci Moodle. Provoz PHP, MySQL, možnost konfigurace PHP, volné místo pro instalaci.
Prošel jsem též několik diskusí na téma vhodných free webhostingů a na mnohá doporučení jsem zvolil zahraniční na stránkách http://www.000webhost.com/. Ve své free verzi má solidních 1,5 GB prostoru, dvě MySQL databáze, PHP server se všemi požadovanými nastaveními tedy i register_globals=off, safety_mode=off. Veškerá administrace webu probíhá v příjemném webovém rozhraní. Samozřejmostí je ftp přístup.
Tedy jsem se zaregistroval a zkusil, doufám, že naposledy, nainstalovat Moodle.

Takže ještě jednou…

Znovu spustit instalační script. Vybrat češtinu. Na další stránce vše krásně zeleně svítí. Parametry serveru jsou tedy v pořádku a můžeme pokračovat v nastavování toužebného config.php.
Na další stránce se nastavuje úplná URL adresa Moodle, umístění instalace Moodle na webovém serveru a adresář, kam bude Moodle ukládat nahrané (uploadované) soubory. Implicitně je to adresář moodledata, ale může se jmenovat jakkoli. Důležité je, aby byl nastaven s atributy rwxrwxrwx (777). Prostě aby byl přístupný ke ČTENÍ i ZÁPISU pro kohokoli. POZOR: instalační script si ho sám nevytvoří!!! Je tedy nutné založit ho na serveru ručně. Tohle skutečně nebyl problém.
Už jen nastavení přístupu k databázi Moodle. Přístupy získáte v administraci daného webhostingu. Ještě několik minut napětí při vytváření moodlovské databáze, a sláva, Moodle je nainstalován, soubor config.php nastaven a databáze založena. Zdá se tedy, že volba tohoto freewebu byla trefou do černého. Alespoň pro provoz Moodle.

Je to konec nebo začátek?

Úspěšnou instalací Moodle (v provozu na http://gyperner.uphero.com/) vše samozřejmě nekončí. Spíš začíná. Nastává úmorná práce administrátora. Nastavit prostředí Moodle, založit uživatele, přiřadit jim práva, zakládat kurzy atd. atd. Ale o tom už někde jinde. Třeba hned v následujícím příspěvku Václava Revendy Moodle a jeho využití při výuce.

Poznámka:
Tento příspěvek vznikl jako výstup předmětu Didaktika informační a komunikační technologie 02 na Katedře informačních technologií a technické výchovy UK Praha, Pedagogická fakulta.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Jiří Šperl

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.