Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Ultimate Flash Face
Odborný článek

Ultimate Flash Face

1. 6. 2009 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jan Nosek

Anotace

Popis volně dostupné online aplikace umožňující vyzkoušet si tvorbu obličejového portrétu. Má netušené možnosti využití ve výuce.
Během své pedagogické praxe jsem se doslat k zajímavé internetové aplikaci, s jejíž pomocí si je možné vytvořit vlastní obličejový portrét. Jmenuje se Ultimate Flash Face a je dostupná na internetové adrese: http://flashface.ctapt.de. Jelikož mě tato aplikace opravdu zaujala, chtěl bych vám ji prostřednictvím tohoto článku blíže představit.

Určitě jste se již v nějaké detektivce (pokud snad nemáte dokonce vlastní zkušenost) setkali s tím, jak policejní expert pomocí speciálního programu na počítači nakreslí pravděpodobný portrét pachatele přesně tak, jak mu jej svědek popíše. Nyní si to samé můžete sami snadno vyzkoušet on-line na internetu. Ultimate Flash Face má podobné vlastnosti jako profesionální programy používané v kriminalistice pro sestavování a vytváření portrétů pachatelů, jen ve zjednodušené a skromnější podobě.

Autorem této aplikace je Rus Max Ishchenko, známý též jako sochiNetz. První verze pochází z roku 2002. Jak již z názvu vyplývá, je zapotřebí mít v prohlížeči nainstalovaný dnes již celkem běžný doplněk Flash Player. Poté už Vám nebrání nic v tom, abyste se na chvíli stali policejním kreslířem a vytvořili si vlastní obličejový portrét.
Popis aplikace
K dispozici je celá řada obličejových prvků pro muže a ženy. S použitím těchto prvků se dá velice snadno diagnostikovat zvláštnost každého obličeje. Za pár minut můžete mít vytvořenou úžasnou obličejovou skicu. Je až neuvěřitelné, jak jemné posunutí, nebo upravení jednotlivých obličejových komponent může výrazně změnit vzhled tváře.

Po spuštění aplikace je na levé straně obrazovky nabídka jednotlivých obličejových částí. Můžete si zde vybrat z velkého množství vlasů (67 druhů), tvaru hlavy (9), obočí (32), brýlí (35), očí (22), nosů (38), knírů (35), úst (51), brad (29) a vousů (57). Zvolená část se zobrazí na pracovní ploše (Face area) v pravé části obrazovky. Vybrané části obličeje se zde mohou různě posouvat a pomocí měřítka (Item scaler) realizovaného chytře mřížkou s osami X a Y též v obou směrech zvětšovat i zmenšovat. Další užitečnou funkcí je možnost zvolení průhlednosti jednotlivých částí obličeje (Item opacity). Tato funkce se dá využít například při modelování blond vlasů, které nejsou v nabídce k dispozici, ale pomocí průhlednosti lze tuto nedokonalost částečně napravit. Poslední důležitou funkcí pro úpravu obličeje je další možnost nastavení vlastností prvků - Feature options. Pomocí ní lze dříve vybrané části zase mazat (Delete) nebo je svisle zarovnávat (Align at).

Ovládání aplikace a veškeré úpravy se provádějí snadno pomocí myši.

 

Face

 

Vytvořený portrét je možné uložit a sdílet ho pak s ostatními, nebo vytisknout na své domácí tiskárně. Prohlížet je tudíž možno všechny portréty, které kdy byly vytvořeny a uloženy.
Výukové využití
Ultimate Flash Face je možno využít ve výuce mnoha různými způsoby – od prosté hry rozvíjející tvořivost až po sofistikovaný projekt. Mohl by vypadat třeba nějak takto.

Škola požádá o spolupráci policisty z oddělení kriminalistiky. Ti přijdou předvést žákům náplň své práce. Přitom sehrají scénku loupežného přepadení (oběť a pachatel) a postup jeho postupného šetření. Pachatel se žákům při přepadení ukáže jen na chvilku a rychle s lupem zmizí všem z dohledu. Žáci mají za úkol pomocí počítačové aplikace Ultimate Flash Face co nejvěrohodněji vytvořit portrét pachatele. Vytvořené portréty se pomocí dataprojektoru promítnou a porovnají se se skutečným vzhledem pachatele. Policisté portréty vyhodnotí a vysvětlí žákům, na jaké rysy obličeje je důležité se zaměřit a které části jsou podstatné pro identifikaci pachatelů.

Cílem projektu je rozvinout u žáků vlastní tvořivou aktivitu, uvědomit si základní a podstatné rysy obličeje, zamyslet se nad složitostí práce u policie a nad společenskými normami. Každý z vás si jistě dovede představit i celou řadu dalších možností uplatnění této aplikace ve škole.
Závěr
Ultimate Flash Face rozvijí v žácích tvůrčí schopnosti, individuální přístup, vlastní tvořivou aktivitu a zároveň reálný odhad skutečnosti. Žáci mají možnost uvědomit si, jak vypadají základní rysy obličeje a poté je transformovat do digitální počítačové podoby.

Bylo by dobré, kdyby aplikace uměla vkládat i obličejové odchylky, jako jsou například jizvy, pihy nebo mateřská znaménka. Též je škoda, že se portrét nedá přímo exportovat do souboru, nebo poslat mailem. Uživatel je tak nucen sejmout obrazovku pomocí některého k tomu určeného programu či funkcí Print Screen. I tak je tato aplikace velice zdařilá a ve škole jistě najde uplatnění.

Poznámka:
Tento příspěvek vznikl jako výstup předmětu Tvorba didaktických materiálů na Katedře informačních technologií a technické výchovy UK Praha, Pedagogická fakulta.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Jan Nosek

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.