Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > První vlaštovka od Google se vznáší v oblacích
Odborný článek

První vlaštovka od Google se vznáší v oblacích

2. 6. 2011 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Iveta Strnadová

Anotace

Popis nového malého přenosného počítače vyvinutého firmou Google. Je vybaven novým operačním systémem Chrome OS pro přímou práci online. Revoluční je i nabídka pronájmu s řešením správy počítačů školám.

Někteří z vás již možná zaregistrovali, že Google vyvíjí netradiční druh přenosného počítače. První zmínky o prototypu se objevily v prosinci minulého roku. Aktuálně můžeme říct, že začátkem května se tento vývoj podařilo dotáhnout do zdárného konce a na vývojářské konferenci v San Francisku byl představen první Google Notebook, který nese název Chromebook.

Již v lednu tohoto roku jsem si všimla testovacího prototypu. Mnozí ho v té době zatracovali se slovy, že jeho název je výstižný, protože se zdá být tak trochu chromý. Avšak uplynulo pár měsíců a s odstraněním některých nedostatků se zvýšila i jeho konkurenceschopnost.

Tento typ notebooku je postaven a optimalizován především pro web, měl by tedy být rychlejší, jednodušší, s lepším zabezpečením oproti klasickým počítačům. Ochrana je provedena ve více vrstvách. Jedním z nejdůležitějších prvků je firmware, který je třeba stále aktualizovat. Jelikož je ovšem Chromebook vždy připojen k internetu, dochází k aktualizaci operačního systému automaticky při spuštění. Webové stránky a aplikace, které uživatel navštíví, jsou umístěny v takzvaném sandboxu. Jedná se o samostatné prostředí, které brání infikovaným webovým stránkám ovlivnit ostatní stránky. Napadené stránky jsou izolovány na serverech Google tak, aby byl ohrožen co nejmenší počet uživatelů.

Výroby Chromebooku se ujaly firmy Acer a Samsug. Každá ovšem bude vyrábět tento přístroj podle svého. Oba přístroje se budou mírně lišit. Samsung nabídne obrazovku 12,1" a baterie výdrží 8,5 hodiny nepřetržitého používání, zatímco Acer bude vyrábět obrazovku s úhlopříčkou 11,6" a vybaven bude baterií, která má na jedno nabití vydržet 6 hodin provozu. Procesor mají oba Intel ® AtomTM Dual-Core. Dále je přístroj vybaven dvěma porty USB 2.0 a 4-v-1 slotem pro paměťovou kartu, tedy prohlížení fotek by neměl být žádný problém. U Samsungu objevíte Mini-VGA port, kdežto Acer má HDMI port pro přenos obrazu ve vysoké kvalitě, což uživatelé ocení například při přehrávání videí z kamer nebo při prohlížení fotografií.

Webkamera je zabudována klasicky v horní části nad obrazovkou a vedle ní čidlo, které dle světelných podmínek mění jas obrazovky. Ten můžeme ovládat také na klávesnici, kde najdeme i jiné funkční klávesy. Touchpad je podobný jako u Applu. Slouží jako jedno velké tlačítko, na které když poklepete jedním prstem, tak se chová jako levé tlačítko na klasické myši, pokud dvěma prsty, simulujete tím pravé tlačítko myši.

Chromebook

Chromebook je první netbook vybavený operačním systémem Google Chrome OS, jehož základem je Linux. Systém je to otevřený a je určený především k práci s webovými aplikacemi. Jeho velkou výhodou je bezesporu to, že se data, která jsme běžně zvyklí ukládat do počítače a přenášet je pomocí flash disků, v tomto případě ukládají do cloudu, tedy do vzdáleného úložiště kdesi v internetových mracích. Naše aplikace, hry, fotky, muzika, filmy a dokumenty budou proto přístupné odkudkoli a nebude nás tolik trápit ztráta počítače nebo to, že jsme neprovedli zálohu, protože o data samotná (většinou to nejcennější) nepřijdeme. (O cloudu již byl na Spomocníkovi publikován článek od Ondřeje Neumajera s názvem Rozvažte ICT koordinátorům ruce aneb cloud computing.) Chromebook je vybaven i pevným diskem, ale ten slouží především pro samotný systém a jeho velikost je pouhých 16 GB.

Chromebook by měl být bezpečný. Má mnoho vrstev zabezpečení, takže není potřeba pořizovat žádný antivirus. To se ovšem prověří až časem, kdy vznikne více aplikací a Chromebook se více rozšíří. Pokud budeme mít mobilní připojení, můžeme pracovat vlastně odkudkoli. Konečná verze ale umožňuje s aplikacemi, jež jsou navrženy v HTML5, pracovat i offline. Google již potvrdil, že do léta uvede další aplikace, které fungují v offline režimu a to Gmail, Kalendář a Google Docs.

Ale abych nemluvila pouze o výhodách a nedostatky nezametala pod koberec. Předkládám pár problémů, na jejichž řešení se v této době ještě pracuje a s největší pravděpodobností se je do budoucna podaří odstranit. Problém je s připojením k Wi-fi sítím, které používají bezpečnostní certifikáty. Zatím není podporován Bluetooth. Uživatelé musejí v současnosti zapomenout také na stránky, kde jsou spouštěny Java applety, protože Java (na rozdíl od Flashe) též není podporována.

A jak to vypadá s cenou? Ta by se měla pohybovat přibližně od 350 do 500 USD. V porovnání s dnešními mini notebooky je cena srovnatelná. Avšak Google přichází s výbornou nabídkou, a to je pronájem Chromebooku určeného pro školy nebo firmy. Školám by měl být poskytnut (včetně připojení do internetu) za 20 USD, tedy asi za 350 Kč měsíčně (firmám za 28 USD). Toto řešení zahrnuje konzoli pro společnou centrální správu počítačů - práva uživatelů, možnosti nastavování aplikací apod. Zahrnuje též záruku obsahující výměnu nepoužitelného hardwaru. Tyto výhody jsou však podmíněny tříletým předplatným. Myslím, že tento styl řešení v budoucnu rádi uvítají ředitelé škol i majitelé některých firem. Mohli by se tak zbavit mnoha starostí.

Prodej Chromebooku bude zahájen 15. června tohoto roku v USA, Velké Británii, Německu, Nizozemsku, Itálii a ve Španělsku. Nedočkavci v České republice si budou muset ještě počkat, ale myslím si, že je to otázka pouhých pár měsíců, kdy tuto novinku přivítáme také na našem počítačovém trhu.

Literatura a použité zdroje

[1] – The Official Google Blog. A new kind of computer: Chromebook. 2011. [cit. 2011-06-02]. Dostupný z WWW: [http://googleblog.blogspot.com/2011/05/new-kind-of-computer-chromebook.html].
[2] – Winmatrix. Google Chromebooks Hardware Specifications. 2011. [cit. 2011-06-02]. Dostupný z WWW: [http://www.winmatrix.com/forums/index.php?/topic/31598-google-chromebooks-hardware-specifications/].
[3] – ČÍŽEK, Jakub. Vyzkoušeli jsme Cr-48 Google Notebook. 2011. [cit. 2011-06-02]. Dostupný z WWW: [http://www.zive.cz/clanky/vyzkouseli-jsme-cr-48-google-notebook-video/sc-3-a-155409/default.aspx].
[4] – CURTS, Eric. No Java Support for Chromebooks. 2011. [cit. 2011-06-02]. Dostupný z WWW: [http://www.appsusergroup.org/news/no-java-support-for-chromebooks].
[5] – MCGRATH, Jack. How Secure is Chrome OS?. 2011. [cit. 2011-06-02]. Dostupný z WWW: [http://www.technobuffalo.com/companies/google/how-secure-is-chrome-os/].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Iveta Strnadová

Hodnocení od uživatelů

Mgr. Martin Rusek
25. 6. 2011, 10:56
Iveto, díky za osvětu, Trochu mě zarazil Tvůj závěr s pronajímáním notebooku do škol. Vážně to je taková výhoda? Jestli dobře počítám, tak už třetí rok používání školy motebook přeplácí.
RNDr. I. Marek
25. 6. 2011, 14:01
Každé pronikání techniky do škol vítám a dvojnásob vítám pronikání takové techniky, která nabourá pozici dosavadního monopolisty přes operační systémy. Děkuji paní autorce za dobrou zprávu. Potvrzuje se, že bezpečný "firemní" OS se dá postavit na bázi Unixu (paní autorka snad promine), a nyní se k tomuto trendu přidal i gigantický Google.
Já jsem se s tím (míněno bezpečný firemní OS na bázi UX) setkal poprvé u ASUSu EEE (a nevím, zda to z velkých firem "objevil" ASUS nebo zda byl už někdo před ním) a kromě vynikající bezpečnosti to mělo (a má) ještě jednu vlastnost - o tom, které programy si uživatel nainstaluje a může používat, rozhoduje FIRMA! Pokud Google použije stejnou strategii (a měl by, jinak bezpečnost Chromebooku neudrží!) bude pro školu obtížné se domlouvat s Googlem, že by na počítačích studentů potřebovali nainstalovat ten či onen program.
Bude zajímavé zjistit, zda Google má v rukávu nějakou koncepci nasazení Chromebooku do škol. Pokud ne, smůla, protože bez nějaké koncepce mi Chromebook připadá do školy zbytečně velký a zbytečně "schopný" (tak velká a rozlišivá obrazovka bude studenty svádět k nepravostem, webcam ještě víc). A všichni víme, jak studenti přenáší svoje NB při přesunu mezi třídami - rozevřené a běžící. Což je snesitelné (nic moc!) s desetipalcovým UMPC, ale s dvanáctipalcovým Chromebookem?
A značné pochybnosti ohledně ceny. Rozmezí od 350 do 500 US je s dnešními UMPC opravdu srovnatelné - je to dvojnásobek.Aby se to vyplatilo, musel by Google hodně přihodit. SW nebo data? Nechám se překvapit.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.