Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Aakash – indický tablet za tisícovku
Odborný článek

Aakash – indický tablet za tisícovku

16. 2. 2012 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Luisa Pánková

Anotace

Zpráva o novém indickém tabletu Aakash, který by měl umožnit dostupnost internetu pro miliony studentů a který je nejlevnějším tabletem s Androidem na světě.

Indická vláda slibovala, že uvede na trh tablet s operačním systémem Android, dostupný studentům za pouhých 35 $ (670 Kč). Od října 2011 je konečně k dispozici. Cena je sice trochu vyšší, ale na přenosný počítač s vlastnostmi sice horšími ale porovnatelnými s Apple iPadem je to skoro zadarmo.

Vývoj tabletu měla na starost britská společnost DataWind, která navrhuje řadu mobilních zařízení UbiSurfer. Samotná výroba ale probíhá v Indii. V nabídce budou dvě verze. Dražší, za 60 $ (1140 Kč) volně prodejný UbiSlate obsahuje Wi-Fi a 3G pro připojení k síti. Indická vláda zároveň obdrží asi 100 tisíc kusů tabletů Aakash za 45 $ (860 Kč), které disponují pouze Wi-Fi připojením. Ty rozdá studentům zdarma v rámci pilotního programu.

Aakash Tablet má 7″ odporový dotykový displej, rozlišení 800×480 pixelů, 256MB RAM a 2GB flash paměť. Běží na systému Google Android 2.2 Froyo a používá 366 MHz procesor společně s HD video procesorem. Obsahuje čtečku karty microSD, dva USB porty i vstup pro sluchátka. Baterie vydrží dvě až tři hodiny.

Aakash android tablet full reviews cheapest tablet in world just for $ 35

DataWind a indická vláda doufají, že se podaří snížit náklady tak, aby mohli tablet nabízet za 35 $ i méně. Aakash Tablet se podobá výrobkům, které v posledních letech nabízely čínské společnosti. Pomalý procesor, nízké rozlišení, odporový dotykový displej a další kompromisy pro snížení ceny ho řadí do jiné třídy, než drahé produkty značek Acer, Asus, Dell, Lenovo, či Samsung. Ale právem je označován za nejlevnější tablet s Androidem na světě. Mohl by značně vylepšit dostupnost internetu pro indické občany, kteří si drahá zařízení nemohli dovolit.

Jak ukazují statistiky, více než 800 milionů Indů vlastní mobilní telefon, ale pouze 10% má přístup na internet. Indická vláda spoléhá na to, že státem dotovaný tablet přivede miliony občanů do online světa a k moderní ekonomice. Indie má již nyní vzkvétající průmysl e-learningového softwaru. Očekává se, že ten v blízké budoucnosti ještě vzroste, jakmile začnou univerzity a školy používat digitální výukové materiály.

V roce 2012 chce DataWind vyrobit 12 milionů tabletů, s potenciálním trhem 100 milionů studentů jen v samotné Indii. Objednávky přicházejí také z Thajska, Turecka, Švédska a mnoha dalších zemí. Zatím bylo dodáno pouze 10 tisíc vzorků, které se dostaly pouze na indický trh. Kdo má o UbiSlate zájem, bude si muset počkat. DataWind uvádí, že poptávka již překročila 2 miliony kusů a každý den přibývá několik desítek tisíc objednávek. Je sice možné si v tomto okamžiku tablet stále ještě rezervovat na duben, ale za jak dlouho se skutečně dostane k odběratelům, je otázka.

V souvislosti s Aakash stojí za připomenutí projekt OLPC (One Laptop Per Child), který stál na počátku snah o vybavování dětí rozvojových zemí technologiemi s přístupem do internetu za účelem podpory jejich vzdělávání. Ten již dodal 2,5 milionu laptopů do jižní Ameriky, Afriky a dalších chudších zemí. Kromě původního modelu XO 1, 1.5 a 1.75, jež lze dobíjet pomocí vlastního solárního panelu, chystá také tablet s označením XO 3. Vlastnosti bude mít lepší než Aakash: 512MB RAM, 4GB paměť, 1 GHz procesor a baterie s dlouhou výdrží. Plánovaná cena kolem 100 $ (1900 Kč) je rozhodně lákavá.

Vypadá to, že se díky levným zařízením spousta lidí z chudších zemí brzy připojí k internetu. Určitě je to velká šance pro využití jejich potenciálu a také pro sblížení celého světa. Bude-li existovat volný přístup k informacím, k výukovým materiálům (viz Historie volného sdílení na internetu) a dokonce i k celým kurzům (viz Jak jeden kurz změnil život profesora Thruna), dá se očekávat, že se nezanedbatelný počet těchto nových uživatelů bude věnovat sebezdokonalování. To by mohlo mít významný dopad na budoucí vývoj celého světa.

Literatura a použité zdroje

[1] – BATES, Tony. Sky’s the limit: the world’s cheapest touch-screen tablet. 2011. [cit. 2012-2-7]. Dostupný z WWW: [http://www.tonybates.ca/2011/12/30/skys-the-limit-the-worlds-cheapest-touch-screen-tablet/].
[2] – LINDER, Brad. Aakash Android tablet hits India for $60 or less. 2011. [cit. 2012-2-7]. Dostupný z WWW: [http://liliputing.com/2011/10/aakash-android-tablet-hits-india-for-60-or-less.html].
[3] – WATTERS, Audrey. A $100 Solar-Powered Tablet: Will This Be “The One”?. 2012. [cit. 2012-2-7]. Dostupný z WWW: [http://mindshift.kqed.org/2012/01/a-100-solar-powered-tablet-will-this-be-the-one/].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Luisa Pánková

Hodnocení od uživatelů

Bořivoj Brdička
21. 11. 2012, 00:05
SPOMOCNÍKŮV TVÍT:
Aakash 2 http://articles…t-tablet  … - novou inovovanou verzi indického tabletu v ceně 20$ (studenti 10) osobně uvedl prezident Pranab Mukherjee

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.