Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Privacy Icons – Víme, jak weby nakládají s našimi daty?
Odborný článek

Privacy Icons – Víme, jak weby nakládají s našimi daty?

22. 8. 2013 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Lucie Čemusová

Anotace

Informace o projektu, který si klade za cíl usnadnit uživatelům webových služeb, portálů a sociálních sítí pochopení uplatňovaných zásad ochrany osobních údajů.

Kdo ví, co obsahují zásady ochrany osobních údajů (tzv. Privacy policies), které jsou podmínkou registrace každého portálu či sociální sítě? Víme, s čím často souhlasíme, aniž si to vůbec přečteme? Přiznejme si, že drtivá většina nás běžných uživatelů internetu ty dlouhé odstavce textu, často v angličtině, vůbec nečte. A přesto tyto texty obsahují velmi podstatné informace o tom, komu budou nasbíraná data poskytována či zda je k tomu třeba náš aktivní souhlas. Už nikdy nikdo se nás nebude na nic ptát. Tušíte, kromě jiného, jak dlouho budou vaše data provozovatelům serverů k dispozici?

Na tyto otázky se snažila hledat odpovědi skupina studentů z univerzity ve Stratfodu, Hastingsu a Harvardu spolu s dalšími experty a právníky např. z Mozilly či z Disconnect.me. Svůj projekt nazvali Privacy Icons. V jeho rámci vytvořili sadu ikon, která by měla značně pomoci uživatelům webů orientovat se v aplikovaných zásadách ochrany osobních údajů. Jak je vidět z následujícího přehledu, představují čtyři oblasti užití dat.

První dvě ikony označují očekávané použití dat – zelená šipka znamená, že příslušný web používá získané údaje o vás pouze tak, jak jste sami povolili nebo jak by se dalo rozumně očekávat s ohledem na charakter služby. Oranžová pak znamená pravý opak.

Kolečko obsahující symbol dolaru značí, že daný web nikomu neumožňuje (např. reklamním agenturám nebo analytickým společnostem) vás sledovat, nebo vás aktivně upozorní na sledování touto třetí stranou. Ikona oranžové barvy značí, že je takové sledování aplikováno, což většinu z nás jistě nepotěší.

Ikona zeleného štítu s hvězdou je pro uživatele znakem, že web poskytuje data uživatelů, pouze pokud to vyžaduje zákon, nebo je to nezbytné z jiných důvodů, např. je nutno zabránit škodám.

Poslední sada ikon vypadá jako lístek z kalendáře s číslicí nebo symbolem nekonečna. Takto označený web uchovává vaše data pouze daný počet měsíců nebo méně, nebo vaše data odstraní do daného počtu měsíců od vašeho požadavku na jejich vymazání.

Cílem do projektu zapojené komunity je začlenit stále více účastníků a označit ikonami co nejvíce webových stránek. Zapojit se může každý, kdo má o tuto oblast zájem. Není to nic složitého, tedy pokud umíte anglicky. Přečíst Zásady ochrany osobních údajů jednoho z webů uvedených na https://icons.disconnect.me/sites/, otevřít editaci ikon poklepáním na název webu a poté přidělit ikony. Zde je třeba si uvědomit, že zodpovědnost za přidělené ikony nesou tedy samotní uživatelé, kteří dokument přečetli, a věnovali tomu svůj čas a úsilí. Zatím není možné přidávat vlastní webové stránky, čerpá se jen ze seznamu předem vybrané tisícovky webů. Těchto 1000  již brzy zpracovaných a „ikonifikovaných“ často používaných webových služeb, u nichž bude známo, jaké Zásady ochrany osobních údajů aplikují, se stane základem pro další rozvoj tohoto projektu.

V seznamu je pouze jediný český server a to Seznam.cz (skrývá se i pod www.szn.cz). Ikony přidělené tomuto webu vypovídají o tom, že nejnavštěvovanější český server si s ochranou dat svých uživatelů příliš hlavu neláme, a také to, že to uživatelům seznamu asi moc nevadí. Nebo o tom nevědí?

Projekt Privacy Icons jistě zaslouží větší popularizaci. Zásadním způsobem upozorňuje na problém dlouhých a záměrně komplikovaně konstruovaných dokumentů o zásadách ochrany osobních údajů, které by se ve skutečnosti daly, jak vidno, nahradit jednoduchými a všem srozumitelnými ikonami. Každý z nás by tak přesně věděl, jak bude s jeho osobními daty získanými při návštěvě jednotlivých stránek nakládáno. Proto se zapojme, ohodnoťme další chybějící webové stránky, a možná tak docílíme rozšíření projektu o více (nejen) českých stránek. Třeba si pak budou provozovatelé webových služeb dávat větší pozor a nakonec začnou místo nekonečných odstavců Privacy Icons používat.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Lucie Čemusová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.