Odborný článek

iOS vs Android

19. 12. 2013 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Gabriela Střelcová

Anotace

Článek na základě zkušeností uživatelů srovnává vlastnosti dvou hlavních operačních systémů používaných mobilními přístroji s cílem umožnit každému zvolit pro sebe tu nejvhodnější.

Ráda bych vás seznámila s vybranými názory uživatelů konkurenčních mobilních zařízení pracujících pod systémy Apple iOS a Google Android.

Začneme u odborníků vyvíjejících pro tyto systémy aplikace. Většinou si myslí, že ani jeden ze systémů není dokonalý. Shodují se však, že iOS má výhodu v jednoduchosti, oproti tomu Android se vyznačuje nízkou počáteční investicí a rozšířeným programovacím jazykem Java, díky čemuž jsou aplikace pro něj snadněji přenositelné a dají se vyvíjet na jakémkoliv hardwaru [3]. Musí však být optimalizovány na rychlost, neboť se o výkon dělí s ostatními nainstalovanými aplikacemi. Nevýhodou je také složitější testování. iOS bývá oproti Androidu napřed, má mnoho kvalitních nástrojů pro vývoj, které jsou však dostupné pouze na počítačích Mac s OS X. Výhodou je hardwarová kompatibilita, testuje se pouze na několika málo konkrétních zařízeních jako je iPhone a iPad. Oproti tomu Android se používá na mnoha různých zařízeních a testování je proto obtížnější.

Zaměřme se nyní na názory běžných uživatelů. Podle nich, jsou iOS i Android obě báječné platformy, které však stále mají co zlepšovat. Existují rozdílné názory na to, který je lepší. Uveďme nejlepší argumenty běžných uživatelů a shrňme si je.

1. Android je lépe přizpůsobitelný potřebám uživatele.

Android je při práci více flexibilní než iOS. Uživatelé tvrdí, že pokud máte rádi vše pod kontrolou, můžete si přizpůsobit svůj mobil nebo tablet pomocí aplikací třetích stran.
Toto mnoho uživatelů vidí jako velkou výhodu. Například Dancherboi říká: „Mám rád změny, mám rád novinky. S aplikacemi třetích stran si mohu mobil přizpůsobit. Otevřená platforma, kterou Android poskytuje, je jako pískoviště pro developery, kteří se tak mohou stát extrémně kreativními.“ [2]

Jenže přizpůsobitelnost Androidu vždy není ideální. Uživatel Jeffreyjames v diskuzi říká: „Mám v mobilu hned několik aplikací, které tam mít nechci a nelze je odstranit (Amazon a jiné obchody, hry ad.).“ [2]

2. iOS je plynulejší

I přes pomalejší procesory v Apple hardwaru se iOS zdá většině uživatelů rychlejší a plynulejší.

Rorry Bret tvrdí: „Vždy, když použiju telefon s Androidem, čelím mnoha „zamrznutím“. Nezáleží na tom, který z mých telefonů použiji, stává se to na všech. Líbí se mi možnost přizpůsobení, ale toto mi vadí. S iOS je to jinak. Přes nedostatek přizpůsobivosti, jsem v životě neměl spolehlivější telefon.“ [2] Adam Dachis dodává, že „nenašel žádnou diskuzi, kde by se někdo postavil na stranu Androidu, pokud jde o rychlost a plynulost“. Vlastní 8GB tablet Nexus 7 a 16 GB Nexus 4 a tvrdí, že „u nich nikdy žádný velký problém s plynulostí nezaznamenal“. Primárně ale používá Apple, neboť „tam je plynulost vždy větší“. [2]

 3. Android nabízí otevřenou platformu

Apple se uzavírá do zahrady obehnané vysokými zdmi, zatímco Android se chlubí svou otevřenou platformou. Howard Blair k tomu poznamenává: „Android otevírá tisíce možností prostřednictvím Google play storu, můžete stahovat aplikace z Appbrain, Amazon App storu nebo odkudkoli, kde najdete soubor s příponou APK.“ [2]

Na iOS je tohle těžké udělat, avšak ne nemožné. Výhodou Androidu je, že na něm lze změnit App launcher, typ klávesnice, webový prohlížeč …

4. Android je roztříštěný

Výhodou iOS je, že každý má často nový upgrade. Android se v tomto posouvá mnohem pomaleji. Zdá se, že se nové verze Androidu dostávají k uživatelům pozdě. To zapříčiňuje roztříštěnost mezi zařízeními a ztěžuje práci vývojářům, kteří musí podporu různých zařízení přidávat do systému jinak, a ten proto bobtná. Benjamin Sow říká: „Ukázkou může být Samsung. Přišel se svým vlajkovým telefonem Galaxy S4 – má nejnovější vybavení, jako je navigační Eye, Air gesta ad. Jenže jeho operační systém zabere více než polovinu paměti telefonu.“ [2] Google poskytuje některé nové komponenty operačního systému zákazníkům prostřednictvím obchodu, kde si je může každý stáhnout.

iOS sice nabízí změny častěji, ale zase ne pro všechny. Pokud má uživatel starší zařízení, zřejmě na něm vše nepoběží. Není však mnoho uživatelů, kteří si ponechávají smartphony více jak dva roky, a v tom lze, přiznejme si, nalézt i zřejmý záměr firmy Apple.

5. Android má mnoho hardwaru, ale někdy horší kvality

Výhodou Applu je báječný design, asi díky tomu, že si sám kontroluje kvalitu hardwaru. V tomto směru Android zaostává. Zařízení s tímto OS jsou většinou horší estetické kvality, neboť využívají levnější materiály. Jashua Talley uvádí při srovnání s Apple tyto konkrétní nedostatky: “rychlost odezvy na dotyk, kvalita displeje, fotoaparát a výdrž baterie“ [2]. Google poskytuje jen operační systém. Výrobce zařízení nenutí ke standardu. Android ale určitě zaznamenal posun. Nová zařízení již fungují déle, rychleji a začínají vypadat i lépe.

6. iOS je více intuitivní

Většina uživatelů uvádí, že Apple je intuitivnější a snáze naučitelnější, což je celkem známá vlastnost těchto zařízení odnepaměti. Andy Orin souhlasí: „Nedávno jsem dostal tablet Asus. Je to užitečná věcička, ale byl jsem překvapen, jak neintuitivní bylo ovládání operačního systému. Jsou to jen drobnosti a vím, že na každý problém můžu najít řešení, ale s iPhonem jsem je nikdy nemusel řešit. Vím, jak ho používat bez toho, že bych na to vůbec myslel“ [2]. To je podle něho jeden z důvodů, proč mají produkty Apple rády i děti. Nicméně o Androidu tvrdí, že „je to užitečná věcička“. [2].

Je zde však i protiargument jednoho z dalších uživatelů. Blaine říká: “Není to férové srovnání. Když přejdete z Windows na Mac, mnoho věcí bude pro vás neintuitivních, ale spíš než OS z toho bude nutno obvinit vaše zvyky“ [2] (Ovlivňuje syndrom housete pouze ICT gramotnost?).

To, že se Apple více stará o designový standard se projevuje třeba i tím, že ikony jsou všechny stejné, jako by k sobě patřily, což se o Androidu říct nedá. Edwar Champion dodává: „Líbí se mi, jak iPhone pracuje. Rychle, čistě.“ [2]

7. Android je pro hračičky, iOS ne

Většina lidí souhlasí s tím, že Android je vhodný pro toho, kdo si rád se svým telefonem hraje. Mpcarolin říká: „Jestli chcete trávit čas (někdy dost dlouhý) hraním si s telefonem a jeho nastavováním, abyste vytvořili něco, co se hodí vaším preferencím, Android je OS pro vás. Pokud ale chcete, aby telefon velmi dobře a hladce pracoval hned po vybalení z krabice, vyberte si iOS.“ [2]

Objevují se však i tací, kteří podobně experimentují i s Applem, a to díky Jailbraiku, jehož prostřednictvím lze do iOS instalovat i neoficiální aplikace (nevydávané v AppStore), které mají přístup do souborového systému. To má svá rizika, ale otvírá to zároveň mnoho různých možností.

Každý uživatel si najde na Androidu nebo iOS nějakou vlastnost, která způsobí, že si vybere právě tu nebo onu platformu. Může to být i maličkost. Uživatelé často uvádějí třeba nějaký tasker nebo usnadnění psaní emailů a přikládání souborů k nim (na Androidu), což iOS příliš nepodporuje (lze vkládat jen obrazové soubory). Na iOS chybí zpětné tlačítko, na Androidech však bývá nespolehlivé apod.

Co se týká použitelnosti obou zařízení při výuce, proč je nezkombinovat? Integrací obou zařízení do vyučování docílíme flexibilitu výuky a učení a vystavíme tak žáky různým způsobům přístupu k informacím. Studenti si budou moci rozvíjet dovednosti, spolupráci, kritické myšlení a digitální gramotnost. Obě zařízení jsou ve vyučování přínosné například možností focení, vytvářením hudby, psaním poznámek nebo učením prostřednictvím „vědeckých“ aplikací, které bývají nabízeny i formou hry. [4]

Dle mého názoru by měl být výběr zařízení ovlivněn také věkem uživatele. U mladších dětí je důležité, aby bylo ovládání co nejjednodušší – je tedy vhodnější iOS. U starších se začínají dělat i složitější věci, a proto se může spíše uplatnit Android, a třeba také nějaký větší přístroj s klávesnicí. Svou roli hraje pořizovací cena, která není až tak vysoká.

Přidám také svou osobní zkušenost, která jen potvrzuje to, co zde bylo již řečeno. Pokud se jedná o Android, má obrovské množství nastavení potřebám uživatele, avšak práce s některými aplikacemi bývá obtížná a náročná. Oproti tomu iOS má nespočetné množství aplikací (např. pro děti), které jsou z Appstore ke stažení zdarma, stejně tak jako intuitivní užívání, které má ve výuce zřejmé výhody.

Nakonec není důležité, zda uživatel (žák) pracuje na zařízení s OS Android nebo iOS, hlavní je, aby tato zařízení v konečném důsledku vhodným způsobem podpořila změny vyučování tak, aby bylo v souladu s vývojem společnosti. Existuje mnoho webů, které se věnují srovnávání Androidu a iOS, kde lze najít výčet mnoha pro i proti. Při výběru se nakonec budete muset rozhodnout sami za sebe.

Literatura a použité zdroje

[1] – CHOWDHURY, Rahul. Which One is Better Android or iOS?. 2013. [cit. 2013-12-5]. Dostupný z WWW: [http://www.itechcode.com/2013/01/11/which-one-is-better-android-or-ios/].
[2] – DACHIS, Adam. IOS vs. Android: Your Best Arguments. 2013. [cit. 2013-12-5]. Dostupný z WWW: [http://lifehacker.com/ios-vs-android-your-best-arguments-1334921103].
[3] – SCHÖN, Otakar. Je lepší Android, nebo iOS? Zeptali jsme se lidí, kteří pro mobilní systémy tvoří aplikace. 2012. [cit. 2013-12-5]. Dostupný z WWW: [http://tech.ihned.cz/c1-55010860-je-lepsi-android-nebo-ios-zeptali-jsme-se-lidi-kteri-pro-mobilni-systemy-tvori-aplikace].
[4] – MIRCHANDANI, Roshni. Chromebooks and iPads: Rivals No More. 2013. [cit. 2013-12-13]. Dostupný z WWW: [https://www.edsurge.com/n/2013-12-04-chromebooks-and-ipads-rivals-no-more].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Gabriela Střelcová

Hodnocení od uživatelů

Vít Obůrka
2. 1. 2014, 17:13
Dovolil bych si ještě doplnit, že bychom neměli zapomínat ani na mobilní použití námi všemi často zatracovaného, ale zároveň používaného operačního systému Windows. Přes tradičně pomalý start Windows v oblasti mobilních zařízení jsou dnes již mnohá zařízení tímto systémem vybavená. Lze samozřejmě provádět sofistikovaná srovnání s poněkud chaoticky rostoucím Androidem nebo precizním ale silně uzavřeným iOSem, nicméně většina dnes pro žáky i pedagogy dostupné výpočetní techniky je založena na Windows a použití na desktopech, noteboocích, tabletech i smartphonech se výrazně neliší. Domnívám se, že i správci IT na školách by měli jednodušší práci zejména se zabezpečením školních sítí a dat v nich, pokud by všechna zařízení pracovala na jednotné platformě. A jelikož desktopy a notebooky vybavené učebny a kabinety budou ještě delší dobu převažovat, tak systémové nasazení mobilních zařízení s Windows má nezanedbatelnou výhodu (systémovým nasazením myslím okamžik, kdy se mobilními zařízeními centrálně vybavují větší skupiny žáků a pedagogů; pokud se přikloníme k principu BYOT, tato výhoda jednotného systému napříč různým hardwarem mizí).
Ing. Vít Obůrka
  
Bořivoj Brdička
3. 1. 2014, 09:20
Děkuji za správnou poznámku. Jistě budeme brát v úvahu i existenci mobilních Windows. Důvodem, proč se v článku neobjevily, jsou použité zdroje, z nichž jsme vycházeli.Ještě poznámku. Neumím si jinou cestu, než BYOT, představit. To bohužel znamená pro školní admistrátory špatnou zprávu. Systémy i výukové aplikace musí být multiplatformní. Mě osobně tato skutečnost z pohledu uživatele naprosto vyhovuje. Monopolu je třeba se vyhýbat.
Ondřej Neumajer
3. 1. 2014, 10:54
Tento jev, kdy je možné používat aplikaci napříč platformami je označován jako device-agnostic či device-agnosticism. Ono těch platforem i jen v případě Microsoftu je mnohem více, nejen Windows 8, ale i Windows RT či Windows Phone.
Jiným řešením, které se v některých případech nabízí, je nevyužívání přímo s platformou spojených aplikací, ale on-line webových aplikací. Ne vždy je to ale možné/vhodné.
A ještě jiným řešením může být využití sjednocující platformy, která umožňuje na různých zařízeních žáků zobrazovat stejný obsah. Tento způsob se momentálně pilotuje na ZŠ Lupáčova, brzy o tom vyjde na blozích na RVP.CZ příspěvek. 
ON

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.