Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Komparace softwarů na vzdálenou správu
Odborný článek

Komparace softwarů na vzdálenou správu

16. 1. 2014 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Mgr. Karel Šimeček

Anotace

Srovnání možností, jež poskytují snadno dostupné softwary pro vzdálenou správu počítačů.

Tento článek mapuje možnosti jednotlivých programů pro vzdálenou správu počítačů. Cílem je poskytnout informace učitelům, kteří vyučují v počítačových učebnách, a nabídnout jim možnosti a alternativy, jak pohodlně nastavit prostředí učebny, spravovat počítačovou síť ve škole či školském zařízení, promítat práce žáků na projektoru, pomáhat méně zdatným žákům (či žákům s tělesným postižením) při práci na počítači atd.

TightVNC

Program TightVNC s licencí open-source je možno využívat pro osobní i komerční účely zcela zdarma. Uplatnění nalezne ve vzdělávání, technické podpoře a administraci operačních systémů. Lze ho nainstalovat na operační systémy Windows a Linux.

Jeho základními výhodami jsou snadná instalace s velmi intuitivním nastavením, možnost připojit se k počítačům pomocí aplikace pro mobilní zařízení Remote ripple, která je dostupná zatím pouze pro Android, podpora připojení pomocí webového rozhraní přes programovací jazyk Java a možnost vzdáleného přenosu souborů. K nedostatkům patří obtíže při přehrávání videa a chybějící funkce wake-on-lan. Navíc se program aktivuje až po přihlášení uživatele (žáka), takže nelze jen zapnout počítače a dál vše řídit z jednoho místa.

Program je strukturován do dvou částí. Na učitelském počítači se nachází TightVNC Viewer, který umožňuje ovládat či prohlížet vzdálený počítač. Zde jen jednoduše zadáme lokální IP adresu počítače, který chceme spravovat a potvrdíme heslo (pouze 6 znaků). Předtím je však nutné nakonfigurovat část druhou - TightVNC Server, která se nachází na žákovských počítačích. V něm především nastavujeme hesla (prohlížení, správa). Celý TightVNC Server lze samozřejmě zaheslovat, aby žáci nemohli program přenastavit.

Nastavení a instalace programu

 

TeamViewer

Dalším velmi silným nástrojem je TeamViewer. Tento program je kompletně lokalizován do českého jazyka a pro nekomerční i soukromou sféru je distribuován zdarma. Současná verze TeamViewer 9 jistě ohromí svým jednouchým nastavením a instalací, plynulým videem, připojením ze všech nejběžnějších mobilních operačních systémů (Android, Windows 8, iOS) pomocí aplikace TeamViewer for Remote Control, vzdálenou správou mobilních zařízení prostřednictvím aplikace QuickSupport (iOS, Android), podporou wake-on-lan, funkcí TeamViewer QuickJoin (připojení k online prezentaci) a mnohými dalšími funkcemi. Nedostatků je velmi málo. Program např. nepodporuje hromadný start (hromadný wake-on-lan) zařízení a doplněk QuickSupport umožňuje sdílení plochy v reálném čase pouze u některých mobilních zařízení. Další informace jsou k dispozici online - Více o možnostech programu, Licenční podmínky TeamVieweru.

TeamViewer 9 přestavení funkcí

 

LogMeIn

Jiným zajímavým produktem je LogMeIn. Celá distribuce je bohužel pouze v angličtině. Jako většina zde porovnávaných produktů nemá LogMeIn plynulé video a ve freeware verzi (LogMeIn Free) nepodporuje dokonce ani přenos zvuku. Připojení přes mobilní zařízení - LogMeIn Ignition (Android, Windows 8) - je pouze v placené verzi (LogMeIn Pro). Leč i free verze obsahuje celou řadu zajímavých služeb. Velmi pěkné je Cubby – cloudové prostředí s 5GB zdarma, Join.me – online meetingy a jejich nahrávání (14 dní zdarma), Boldchat – podpora chatování. Zřejmě nejzajímavějším produktem, který se váže k LogMeIn je Hamachi. Jedná se o software, který umožňuje vytvářet mezi počítači virtuální sítě (VPN) tak, aby dělaly dojem, že jsou v jedné síti LAN. Zde je Kompletní přehled nabízených produktů.

LogMeIn – oficiální video

 

Hangouts

Hangouts je velmi povedenou službou firmy Google fungující v rámci sociální sítě Google+. Umožnuje realizaci videokonferencí a v podobě Hangouts on air dokonce veřejné vysílání přes kanál Youtube pohodlně pouze s instalací pluginu do prohlížeče. Jeho součástí je i možnost ovládat počítač pomocí funkce vzdálená plocha. Do videokonference lze připojit až 10 uživatelů (pokud však používáte Hangouts pro vzdělávání, lze počet uživatelů rozšířit až na 15 - viz Požadavky a licenční omezení). Disponuje širokou podporou operačních systému (Windows, Mac OS X, iOS, Android, Linux distribuce Debian, Chrome a Ubuntu). Jediné, co potřebujete, je účet u společnosti Google. Trochu na škodu je absence nastavení kvality zvuku a především videa. K vašemu hangoutu se může připojit i takové mobilní zařízení, které má některé funkce omezené (např. sdílení plochy).

Google+: Explore Hangouts

 

iTALC

Krátce zmíním i tento silný open-source nástroj iTALC, o kterém již na Spomocníkovi existuje celý článek od Petra Zlatohlávka jménem iTALC – nástroj na podporu výuky. Jeho předností je především přehlednost zobrazení, funkčnost v prostředí Windows a Linux, funkce Wake-on-lan, vypínání a zapínání všech PC zároveň. Nevýhodou je poměrně složité nastavování, absence zvukové podpory, neplynulost videa a možnost provozovat pouze po lokální síti. Pro bližší informace doporučuji přečíst článek.

 

Připojení k vzdálené ploše Windows

Pokud jste uživateli operačního systému Windows, měli byste vědět, že součástí tohoto systému (od Windows XP výše) je jednoduchý program, který také umožňuje vzdálenou správu. Řeč je o nástroji zvaném Připojení k vzdálené ploše. Jeho největší výhodou je jednoduché nastavení v lokální síti. K nevýhodám patří možnost spuštění pouze jedné relace. Pokud je počítač mimo lokální síť, je nastavení složitější. Hlavním problémem je skutečnost, že tento program podporují pouze některé edice Windows (např. u Windows 7 pouze Professional, Ultimate a Enterprise)

Připojení ke vzdálené ploše

 

Vzdálená plocha Chrome

Velmi zajímavým nástrojem pro uživatele, kteří používají internetový prohlížeč Chrome, je aplikace jménem Vzdálená plocha Chrome. Tento jednoduchý nástroj je pro majitele Google účtu používající prohlížeč Chrome zcela zdarma. Lokalizace je v českém jazyce. Nevýhodou je absence nastavování rozlišení, hesla pro vzdálené připojení mohou být pouze číselná a neexistuje zde, na rozdíl od všech ostatních programů, větvení do skupin, které je u většího množství počítačů velmi důležité pro udržení přehlednosti.

Vzdálená plocha Chrome

 

Závěr

Ukazuje se, že dostupné programy se svými možnostmi uplatnění v různých situacích dost liší. Proto si asi pro svou školu vyberete ten, který vám nejlépe sedne. Já sám bych nejspíše volil kombinaci více zde uvedených. V každém případě si, prosím, uvědomte, že vývoj na trhu aplikací je velmi rychlý. Je nezbytné neustále sledovat, co je nového.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Karel Šimeček

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.