Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Cloudová uložiště – Dropbox
Odborný článek

Cloudová uložiště – Dropbox

24. 2. 2014 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jiří Švehla
Tento článek je součastí seriálu: Cloudová úložiště ve škole

Anotace

První díl seriálu o možnostech ukládání dat online, jež se pomalu ale jistě stávají standardem pro technologie s přístupem do internetu. Tento díl se věnuje historicky prvnímu podobnému všeobecně rozšířenému nástroji - Dropboxu.

Tento díl seriálu o „uložištích v mracích“ bude pojednávat o Dropboxu. Jedna z nejstarších cloudových služeb vznikla jako „Udělej si sám“ projekt Drew Houstona. Student amerického MIT prý často zapomínal svůj USB disk a posílat si data mailem trvalo dlouhou dobu. Drew vytvářel službu nejdříve pro své potřeby, ale problém zpřístupnění dat byl všeobecný, proto v roce 2007 zakládá díky startupové agentuře svůj Dropbox.

Dropbox:

Cena

Dropbox funguje podle obchodního modelu Freemium - zaregistrovaným uživatelům je poskytnut zdarma omezený prostor a umožněno předplatné pro účet s větší kapacitou. Základní velikostí jsou 2 GB prostoru, který lze zdarma navýšit až na 16 GB pomocí 500 MB balíčků zvaných Referral (připoj svého souseda).

Cena za rozšiřující datový prostor se pohybuje v lednu 2014 v PRO edici za 100 GB prostoru 9.99 $ měsíčně či 99 $ ročně, za  200 GB prostoru 19,99 $/m,  199 $/r a  500 GB – 49.99 $/m, 499 $/r. Business edice s plnou administrátorskou podporou, nekonečným prostorem, nekonečnou historií revizí a sledováním přístupů je individuální, ale pohybuje se maximálně na 15 $/m za uživatele (min 5 uživatelů).

Instalace

Na rozdíl od ostatních cloudových služeb je Dropbox „pouhým“ zálohovačem a synchronizérem, svou práci však dělá jednoduše a neskutečně dobře. Po instalaci SW jste vyzváni k přihlášení se do systému, pokud nemáte dosud účet, můžete si jej snadno vytvořit zadáním emailu jako přihlašovacího údaje a hesla. Ve vašem uživatelském profilu se vytvoří nová složka s názvem Dropbox, která je oním synchronizačním a zálohovacím místem. V případě připojení dalšího počítače, pokud již máte účet, stačí jen vyplnit vaše přihlašovací údaje a složka je mostem mezi těmito stroji. Data jsou sice umístěna na všech spojených počítačích a serveru (mobil si stahuje jen oblíbené), ale přístupnost a rychlost práce s daty je velkou kompenzací tohoto paměťový prostor nešetřícího přístupu. Jistou výhodou může být synchronizace dat v lokální síti. Pokud jsou dva počítače ve stejné síti připojeny ke stejnému účtu Dropboxu, nesynchronizují se přes server, ale přímo. Činnost Dropboxu lze identifikovat pomocí ikony v Oznamovací oblasti

Rozšíření

Dropbox je multiplatformním nástrojem, instalovat jej můžete samozřejmě přes vaše PC či NTB s OS Windows, ale připojit se můžete také z jakékoliv Linuxové edice, MacOS, iOS, BlackBerry OS, Android a díky velké komunitě programátorů také ze Symbianu, Windows Phone či MeeGo.

Samozřejmostí je i možnost pracovat pomocí webového prostředí, které rozšiřuje použitelnost na 100% (zařízení bez internetu nemá potřebu pracovat s cloudem). Webové prostředí má pouze jistá omezení ve velikosti souboru, a to na 300 MB. A také se zde nedají nahrávat celé adresáře, ale je nutné je zkomprimovat či vytvořit adresář, a pak hromadně metodou „Drag and drop“ nahrát do vašeho Dropboxu.

Webové rozhraní Dropboxu 

Ještě větší rozšíření

Díky již zmiňované široké odborné komunitě okolo tohoto projektu se velmi rychle rozšířily mnohé podpůrné programy (addony). Společnost je ke svým zákazníkům přátelsky naladěna proto po vzoru Tapscottovy wikinomie spustila službu Votebox, kde mají zákazníci možnost navrhovat nová zlepšení (viz Hippelova technologická inovace ve školství). Příkladem je MailDrop, kdy posíláte data do cloudu mailem, PDFConvertor, který konvertuje všechny dokumenty automaticky do formátu PDF či nástroj DropboxScreenGrabber jenž automaticky posílá obrázky obrazovky. Mnoho dalších naleznete na Dropbox Wiki. Dalším velkým rozšířením může být právě testované streamování videí z Dropboxu do Chromecastu (USB počítač do televize).

Práce s daty

Dropbox, narozdíl od nových cloudových služeb, neumožňuje širokou práci s daty ve webovém prohlížeči. Otevře sice soubory typu PDF přímo v prohlížeči, ale kancelářské dokumenty neotevírá. Zajímavostí je automatický upload fotografií z vašeho smartphonu do Dropboxu, kdy stačí být pouze na internetu a soubory se rozšíří do všech stanic bez potřeby kabelů či nastavování bluetooth či wifi. Samozřejmostí je publikování konkrétních souborů pro veřejnost, kdy stačí jen nastavit tuto vlastnost souboru či složce. Díky této funkci je možné Dropbox používat i jako jednoduchý webhosting.

Závěr

Používáním cloudových služeb ve školství lze jednoduše a efektivně naplnit moderní trendy vyučování. Hromadná distribuce výukových materiálů nebo žákovských poznámek mezi žáky je nejsnadnějším využitím Dropboxu. Díky sledování historie revizí jde jednoduše zjistit kolik který žák udělal práce na společném projektu. Použitím nástroje snímání obrazovky lze snadno žákům demonstrovat pracovní postup či jejich činnost monitorovat.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Jiří Švehla

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Zařazení do seriálu:

Tento článek je zařazen do seriálu Cloudová úložiště ve škole.
Ostatní články seriálu: