Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Tvoříme Wikipedii – díl 3.: WMF aneb aktualizujeme Wikipedii
Odborný článek

Tvoříme Wikipedii – díl 3.: WMF aneb aktualizujeme Wikipedii

10. 4. 2019 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek
Tento článek je součastí seriálu: Tvoříme Wikipedii

Anotace

Ve třetím dílu tohoto seriálu se zaměříme na zastaralé články na Wikipedii. Kde tyto články najít, jak je opravit a jak předcházet tomu, aby nezastarávaly.

Určitě se vám to na Wikipedii někdy stalo, podobně jako jedné z mých účastnic na nedávném workshopu s učiteli. Článek, který vyhledala, byl zastaralý. Zjistila to jen díky tomu, že místo popisované v článku dobře zná. Kdybych tento text četl já, vůbec bych na to nepřišel.

Vhodné formulace mohou zajistit delší aktuálnost textů.

Asi se shodneme na tom, že zastaralé informace v encyklopedických heslech na Wikipedii její kredit příliš nepozvednou. Neaktuální informace se stávají neúmyslně dezinterpretující a nepřímo též nepravdivé. Wikipedie by zkrátka na aktuálnost měla klást velký důraz. Lze jí dosáhnout například pravidelnou kontrolou a aktualizací zastaralých textů nebo volbou takových formulací v encyklopedickém stylu jednotlivých hesel, které zajistí jejich co nejdelší aktuálnost a přesnost.

Při aktualizaci článků začnu u těch vlastních.

Přemýšlím nad tím, kde bych sám měl začít? A uvědomím si, že nemusím chodit příliš daleko. Nejlepší bude podívat se nejdříve na ty články, které jsem sám kdysi vytvořil.

Při čtení článku o Bořivoji Brdičkovi okamžitě zjišťuji, že informace o jeho kariéře na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy potřebují opravit a doplnit. Pod tato doplnění následně přidávám informace o jeho další kariéře a na závěr všechny nové texty opatřím referencemi.

Aktualizované části článku

 Tímto způsobem mohu projít a zaktualizovat všechny články, na kterých jsem se v minulosti podílel, ať už je sám vytvářel, nebo jen doplňoval.

Které texty mám aktualizovat, mi prozradí šablona. 

Na neaktuální články mohu narazit úplně náhodou a to bez toho, aniž bych byl odborníkem na dané téma. Na zastaralá encyklopedická hesla nebo jejich části mě může upozornit vložená šablona, která informuje o potřebě aktualizovat daný obsah. Šablona přitom neříká, co všechno je potřeba opravit, pouze upozorňuje na nutnost aktualizace.

Šablonu Aktualizovat jsem dokonce objevil v článku o Nadaci Wikimedia, konkrétně v kapitole o pobočkách. 

Ukázka vložené šablony Aktualizovat 

Pomocí primárního zdroje, uvedeného v této kapitole, jsem zjistil, že poboček je v současnosti (konec března 2019) jen 37 namísto zmíněných 40. Současně na stejném místě jsem našel přehlednou tabulku, kde jsou všechny pobočky vypsány pohromadě. Teď už jen zbývalo upravit a doplnit informace do článku na Wikipedii. 

po úpravě článku a odstranění šablony Aktualizovat


Vložení šablony zabere jen pár vteřin

Bohužel spousta neaktuálních textů touto šablonou opatřena není. Proto je mnohem těžší zastaralé články na první pohled odhalit. Při jejich nalezení možná nemáme zrovna čas na jejich opravu, vložení šablony nám však nezabere víc než jen pár vteřin. Stačí ji umístit na začátek článku nebo konkrétní pasáže textu pomocí Vizuálního editoru (volba Editovat) přes nabídku Vložit, Šablona, „Aktualizovat“ a následně pomocí tlačítek „Přidat šablonu“ a „Vložit“, případně pomocí Wikikódu (volba Editovat zdroj), vložením textu „{Aktualizovat}“ pro celý článek nebo „{Aktualizovat|část článku}“ pro vybranou část nebo kapitolu. Další příklady použití šablony najdete na stránce s jejím popisem.

Příklady použití šablony Aktualizovat 

Kde začít, když se rozhodnete aktualizovat Wikipedii

Jakmile je šablona Aktualizovat přidána do konkrétního článku, ten se objeví v přehledu všech článků, které potřebují aktualizovat. V tuto chvíli je jich zde kolem 1350. Pokud byste se tedy se svými žáky rozhodli k aktualizaci Wikipedii, můžete začít právě u tohoto seznamu.

Zadání pro žáky:

  1. Vyberte si z článků k aktualizaci jeden, který hodláte opravit. 
    Proč jste si vybrali právě tento článek? Jaký vztah máte k danému tématu?
  2. Zjistěte, která část v článku potřebuje změnit nebo doplnit.
  3. Najděte aktuální informace pomocí věrohodných sekundárních (případně primárních) zdrojů.
  4. Na svém Pískovišti si připravte novou verzi textu, kde zastaralé informace z článku nahradíte těmi aktuálními pomocí vhodně zvoleného encyklopedického stylu. Pomocí vhodných formulací se snažte o zajištění co možná nejdelší aktuálnosti vašeho textu. 
  5. Po kontrole vašeho Pískoviště učitelem nahraďte původní text vámi připraveným textem přímo v článku na Wikipedii. Následně smažte šablonu Aktualizovat a všechny změny uložte. Nezapomeňte ve shrnutí editace popsat provedené změny včetně informace o odstranění šablony.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.