Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > iPrázdniny s učiteli 2: Můj prázdninový fotopříběh
Odborný článek

iPrázdniny s učiteli 2: Můj prázdninový fotopříběh

1. 7. 2019 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek
Tento článek je součastí seriálu: iPrázdniny s učiteli

Anotace

V druhé aktivitě prázdninové akce Virtuálního Digicentra s názvem iPrázdniny s učiteli budeme vytvářet prázdninové fotopříběhy.
 

Prázdniny ve fotografiích

Začaly prázdniny. Ležím na pláži Karibiku, popíjím Daiquiri a poslouchám šumění vln rozlévajících se do bílého písku přede mnou. Jako vždy mám u sebe telefon a občas zachytím nějakou tu momentku. 

A jak strávíte prázdniny vy? Možná, na rozdíl ode mne, je opravdu prožijete v Karibiku, zatímco já tady o tom jenom sním. Ať už ale budete kdekoliv, momentky k zachycení se tam určitě naskytnou. Pojďme z nich společně vytvořit naše prázdninové fotopříběhy.  

Zadání aktivity

  1. Vytvořte libovolný fotopříběh ze svých prázdnin (tipy, jak na to, najdete níže).
  2. Pokud budete vytvářet fotopříběh ve formě koláže, uložte si ji ve formátu jpg nebo png. V případě, že se chystáte tvořit fotopříběh formou slideshow videa, uložte si ho do telefonu či počítače pro jeho následné nahrání do příspěvku nebo na něj získejte odkaz ke sdílení v rámci dané aplikace či služby.
  3. Na portálu iPrázdniny s učiteli publikuje svůj fotopříběh podle návodu níže.

Jak a v čem vytvořit fotopříběh

Možná jste fotopříběh nikdy nevytvářeli. Vůbec nevadí. Vybral jsem pro vás čtyři aplikace pro tvorbu fotopříběhu, dvě pro koláž a dvě pro slideshow. Všechny najdete ve svém obchodě s aplikacemi. Fotopříběh ale můžete vytvořit i jinak. Inspirujte se na internetu, případně právě v obchodě Google Play či App Store. 

Fotokoláž 

  1. Fotor
    Když se řekne koláž, jako první si vybavím tuto aplikaci. Existuje napříč všemi platformami (i pro web). Samozřejmě podobných aplikací na tvorbu koláží je mnoho. Prohledejte váš obchod s klíčovým slovem „collage“ a vyberte si tu aplikaci, která se vám bude nejvíc líbit.
  2. Pixlr
    Oproti Fotoru nabízí při tvorbě koláže více možností pro uspořádání fotografií. Opět je multiplatformní i s webovou verzí.

Slideshow

  1. Animoto
    Animoto mám rád pro jeho jednoduchost a pěkné šablony pro tvorbu slideshow se zajímavými efekty přechodů a hudbou na pozadí. Také pro tvorbu slideshow existuje celá řada aplikací. Opět projděte váš obchod. 
  2. MoShow
    MoShow je pěkná alternativa k Animotu. Dokonce je v mnoha ohledech i lepší. Nabízí spoustu různých šablon a efektů v přechodech mezi fotografiemi a ukazuje, že moderní slideshow je víc než pouhé naskládání fotografií za sebe v editoru videa. Opět existuje na obou mobilních platformách, Androidu i iOS.

Ukázka fotopříběhu ve formátu slideshow v aplikaci Animoto

Jak mohu svůj fotopříběh publikovat v iPrázdninách

Pokud jste již v iPrázdninách publikovali, přejděte rovnou k bodu 4, kde je popsán postup publikování fotopříběhu.

  1. Navštivte stránku Virtuálního Digicentra.
  2. Abyste mohli publikovat, je potřeba se zaregistrovat.
  3. Po schválené registraci se přihlaste na stránce iPrázdniny s učiteli.
  4. Vytvořte nový příspěvek s názvem „Můj prázdninový fotopříběh“, připojte svůj obrázek s koláží či vložte odkaz na vytvořenou slideshow, případně nahrajte uložené slideshow video, zvolte rubriku „iPrázdniny 2“ a odešlete příspěvek ke schválení. Po schválení se objeví mezi ostatními na hlavní stránce. Detailní postup, jak publikovat, najdete zde.

Vyprávění o nás aneb síla fotopříběhů

Jak trávíme my učitelé prázdniny, co děláme a jak odpočíváme, na všechny tyto otázky dokážou právě fotografie nacházet odpovědi. A fotopříběh je pak přemění ve vyprávění. Vyprávění o nás, o tom, kým jsme a kým nejsme. A právě takové příběhy je dobré vyprávět našim žákům, jejich rodičům, našim kolegům a kolegyním a nejvíce těm, kteří nás vůbec neznají. 

***

V případě, že jste o iPrázdninách s učiteli ještě neslyšeli

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.