Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Digitální stopa učitele – díl 3.: Wikipedie
Odborný článek

Digitální stopa učitele – díl 3.: Wikipedie

2. 10. 2019 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek
Tento článek je součastí seriálu: Digitální stopa učitele

Anotace

Seriál se zaměřuje na různé sféry online světa a ukazuje, kde, jak a proč je dobré vytvářet digitální stopy. Třetí díl se věnuje Wikipedii.

Člověk v životě nepotká mnoho učitelů, kteří zásadně změní jeho život. Já takového potkal na Univerzitě Karlově, Fakultě informačních technologií a technické výchovy ke konci svého studia. Stal se pro mě vším, čím má učitel pro studenta být: vzorem, rádcem, mentorem, inspirátorem. Mnohokrát mi pomohl a nasměroval mě k tomu, co dnes dělám, i jak to dělám. 

V prosinci 2016 jsem o něm napsal článek na Wikipedii. Důvody byly jiné než ty výše popsané. Tím hlavním byla skutečnost, že je, mimo jiné, jednou z největších osobností v oblasti vzdělávání u nás. 

Článek o Bořivoji Brdičkovi na Wikipedii

Mluvíme-li o digitálních stopách učitelů, nemusí to být vždy jen ty, které vytvoří sami učitelé. Mohou to být i stopy, které o nich vytvoří jiní, například jejich žáci nebo kolegové. A kde jinde o učitelích takovou digitální stopu vytvořit než právě na Wikipedii?

Na konci minulého dílu našeho seriálu o digitálních stopách učitelů jsem zmínil, že měřítkem profesní kvality učitele by mohla být kvalita jeho profilu na LinkedInu. Vedle profesní kvality však záleží také na osobnosti daného učitele. A právě Wikipedie by mohla být měřítkem těchto osobnostních kvalit. 

Jinak řečeno, je-li učitel opravdovou vzdělávací celebritou, vlivem a dopadem sahající za hranice své školy, města, regionu, či dokonce státu, pak o něm má existovat encyklopedické heslo na Wikipedii, stejně jako existuje o významných osobnostech z jiných profesí. Čím větší osobností je, tím větší encyklopedickou významnost článek o něm má. 

O učitelích často nemluvíme jako o celebritách, přestože si to nejednou zaslouží. Wikipedie i v tomto může pomoci. Může ukázat na učitele, kteří celebritami jsou, a inspirovat další, aby se jimi stali také. 

Digitální stopa zanechaná o nás v dnes již posledním objektivním, nezávislém a věrohodném zdroji v internetu je dalším významným otiskem, který tady o nás může zůstat. A v případě Wikipedie jde o stopu zaslouženou.

Učitelé na Wikipedii

Článků o učitelích najdeme na Wikipedii stovky. Níže jsem vybral několik kategorií, v nichž je možné je najít. Jak už to ale bývá, je-li učitel osobností, často není jen učitelem, a právě učitelství pak odsouvá ve svém portfoliu či seznamu profesí dozadu. Proto ti učitelé, kteří jsou současně spisovateli, malíři, herci, hudebníky, doktory apod., nemusí být v daných kategoriích zařazeni. Spolehlivě je ovšem najdete podle jejich jména. 

Česká Wikipedie

Anglická Wikipedie

Zamyšlení na závěr

Podívejte se na chvíli kolem sebe. Kteří vaši kolegové a kolegyně, případně jiní čeští či zahraniční učitelé, by si zasloužili mít článek na Wikipedii? Možná jste to právě vy, kdo vylepší jejich digitální stopu.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Zařazení do seriálu:

Tento článek je zařazen do seriálu Digitální stopa učitele.
Ostatní články seriálu: