Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Jak (ne)používat technologie – díl 6.: čas u obrazovky
Odborný článek

Jak (ne)používat technologie – díl 6.: čas u obrazovky

Tento článek je součastí seriálu: Jak (ne)používat technologie

Anotace

Seriál Jak (ne)používat technologie je o tom, jak technologie nepoužívat, a přitom je používat. Přesněji, jak je používat efektivně. Autor v něm nechává čtenáře nahlédnout do svého světa učitele (ne)používajícího technologie a ukazuje, jak tyto své zkušenosti přenáší na své žáky. Šestý díl je věnován času u obrazovky.

Kolik času strávíte před displejem svého telefonu? Kolikrát denně zvednete svůj mobilní telefon a co na něm následně děláte? A poradíte poté, na základě svých zkušeností, něco svým žákům? A bude je to vůbec zajímat?

V ruce

Včera jsem měl v ruce svůj telefon celkem 44krát. Měl jsem asi „slabší“ den. Minulé úterý to bylo 82krát. Vzhledem k tomu, že jsem vstával v 6 a usínal o půlnoci (to jsou zase trochu jiné statistiky), to vychází přibližně 4,6krát za hodinu, což je častěji než jednou za 15 minut. Vím, co vás teď napadá, že jsem zcela bez diskuze na svém telefonu závislý. Naštěstí to mám pod kontrolou. Nebo si to aspoň myslím. Tuhle větu ale prý říkají všichni závislí, jak mi nedávno sdělili mí kolegové. 

Podle údajů z aplikace Moment se většina lidí pohybuje mezi 46 a 69 zvednutími denně. Já se většinou blížím té spodní hranici, opravdu nevím, co jsem to úterý dělal. Nicméně jsem si v dané aplikaci včera nastavil svůj nový cíl: 41 zvednutí. Nyní je půl sedmé večer a já již pro dnešek svého cíle dosáhl. Znamená to snad, že teď telefon zahodím? To bych musel být blázen.

Použité aplikace

Ve skutečnosti vím přesně, jaké aplikace jsem v to inkriminované úterý použil a jak dlouho jsem v nich pobyl. Pomáhá mi v tom aplikace Čas u obrazovky, která je součástí iOS. Asi jediná pozitivní věc na celé té neblahé situaci je, že mezi nimi není ani jedna sociální síť. Žádný Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, TikTok, Twitch, Snapchat, Tinder, apod. Většina z nich je pracovních. Nejde tedy jen o to, kolikrát telefon vezmete, ale co na něm děláte a proč.

Klidový režim, limity pro aplikace a omezení obsahu

Vzhledem k tomu, že můj telefon je především pracovním nástrojem, jsem výše jmenované režimy zatím nikdy nepoužil a nepotřebuji je. Ale to neznamená, že je v budoucnu nevyužiji. Dovedu si představit scénář, kdy najednou zjistím, že na TikToku trávím 3 hodiny denně a že tato situace trvá už déle jak týden. Pak v části Limity pro aplikace přidám omezení právě pro tuto aplikaci. Ale samozřejmě ne hned na 0, to by mě mohlo i zabít, ale pěkně postupně, např. na 2,5 hodiny. Musím si přece dát takové cíle, které dokážu splnit.

Čas u obrazovky, Digitální rovnováha a další

Ať už používáte iOS či Android, Čas u obrazovky (Apple Screen Time) či Digitální rovnováhu (Google Digital Wellbeing) stojí za to vyzkoušet, pokud jste to ještě neudělali. A to samozřejmě nejen na telefonu, ale na všech zařízeních vašeho ekosystému. Jelikož na každém z nich patrně děláte něco jiného, mohou mít statistiky vždy trochu jinou vypovídací hodnotu. Nemusí totiž jít vždy jen o prokrastinaci a zabíjení času. 

Já osobně jsem měl dlouho tento systém vypnutý, a teď si uvědomuji, že to byla chyba. A určitě se vyplatí vyzkoušet i alternativní aplikace, jako právě již zmíněný Moment. V něm máte možnost si nejen stanovit své cíle, ale také zažít dvoutýdenní výcvik (Phone Bootcamp), který vám pomůže přehodnotit některé hluboce zakořeněné návyky, případně si vybrat z celé řady kurzů tamního kouče (Moment Coach). (1)

Ukázka Času u obrazovky

Předávání vlastních zkušeností žákům

Už to vidím v živých barvách, jak se snažím předat svým žákům, jak je důležité uvědomění si skutečnosti, že je možná na čase (i když už je ve skutečnosti dávno pozdě) změnit či upravit své návyky v používání mobilních zařízení, zejména telefonu, a začít co nejdříve pracovat na zlepšení své produktivity při jejich používání, s ukázkami všech těch statistik z Času u obrazovky, a jak na mě přitom hledí stejně, jako kdybych jim vysvětloval důležitost aplikace Zdraví

Ale přesto to za pokus stojí. Chystám se na to brzy. Půjdete do toho taky? 

Související články

Zdroje

  1. Moment - Less phone. More life. online. cit. 2019-11-11. Dostupné z: https://inthemoment.io 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.