Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Vánoce s učiteli (5. akce Virtuálního Digicentra)
Odborný článek

Vánoce s učiteli (5. akce Virtuálního Digicentra)

Tento článek je součastí seriálu: Akce Virtuálního Digicentra

Anotace

Představení 5. akce Virtuálního Digicentra.
 

Když jsem na podzim roku 2013 vymýšlel náplň své předvánoční výuky, napadlo mě podívat se na TED. Hledal jsem přednášky, které by mé žáky inspirovaly. Takové, které by jim ukázaly další možnosti, přístupy, cesty. Vybíral jsem napříč obory a tématy. Příběhy řečníků obsahovaly myšlenky, jež nejen stálo za to sdílet, ale které měly přesah a svým příkladem ukazovaly, že je kdykoliv možné zkusit nemožné. Žákům se můj výběr líbil, i to, jak jsme o obsahu a myšlenkách jednotlivých řečníků následně diskutovali. Od té doby jsem se k TEDu vracel častěji, nejen o Vánocích. A všechny prezentace postupně umístil na tento web.

Tehdy v roce 2013 byl v mém výběru také Cesar Kuriyama, který se právě na TEDU inspiroval myšlenkou Stefana Sagmeistera vzít si vždy po 7 letech práce rok volna, aby měl čas realizovat své projekty. Cesar udělal to samé. V roce 2011 opustit firmu, kde do té doby pracoval, a zanedlouho poté představil svůj první projekt nazvaný Jedna vteřina každý den. Jeho záměrem bylo natočit každý den jednu vteřinu a tímto způsobem pokračovat až do konce svého života. Z prvního roku, který povětšinou strávil cestováním po světě či návštěvou své rodiny a přátel, vzniklo 6,5minutové video, které představil v rámci své přednášky na TEDu.

Hned po jejím zhlédnutí jsem věděl, že chci něco podobného vyzkoušet také. A rovnou se svými žáky. A protože se blížily Vánoce, řekl jsem si, proč to nezkusit právě o nich. Točit po celý rok mi přišlo nereálné, ale během vánočních prázdnin by se to snad zvládnout dalo.

A tak jsme se do toho pustili. 15 mých žáků společně se mnou každý den natočili jednu vteřinu a po Vánocích jsme svá vteřinová videa přinesli do školy. Tam si je každý sestříhal pomocí vybraného nástroje a vytvořil výsledné, čtrnáctivteřinové video. Tím to ale neskončilo. Vybrali jsme 5 významných dnů z celých vánočních prázdnin – 24. 12., 25. 12., 26. 12., 31. 12. a 1. 1. a do takto vytvořených složek nahráli svá vteřinová videa z daných dnů a ty spojili dohromady. Vzniklo pět samostatných šestnáctivteřinových (15 žáků a já) videí. Šestnáct příběhů Štědrého dne, prvního a druhého svátku vánočního, silvestra a Nového roku.

Vánoční vteřinová videa měla u žáků úspěch a já jim je nabízel i v dalších letech. Ne těm stejným, ale dalším, kteří přišli po nich. Z vteřinových videí točených o Vánocích se stala malá tradice. Během následujících let jsem tenhle počin i já sám párkrát zopakoval ať už v již zmíněném režimu Timeline (každý den jedna vteřina), nebo v režimu Freestyle (několik okamžiků v rámci jedné akce, každý zachycen pouze v jedné vteřině).

Říkal jsem si, když se akce s vánočními vteřinovými videi líbila žákům, mohla by se líbit i učitelům, a proto jsem ji vybral jako první akci Vánoc s učiteli. 

Vteřinové Vánoce aneb první vánoční akce Virtuálního Digicentra

Vánoce s učiteli svým názvem částečně připomínají naši letní akci nazvanou iPrázdniny s učiteli. Od ní se však v pár věcech liší. Především to nejsou iVánoce. Nejde v nich o iPad, který jsme věnovali Petře Boháčkové coby nejaktivnější účastnici iPrázdnin pro vybraného žáka z jejich školy. Na záznam z předávání cen všem aktivním účastníkům se můžete podívat zde

Vánoce s učiteli nebudou obsahovat deset aktivit jako iPrázdniny s učiteli, ale pouze jednu. Pro nejaktivnější účastníky jsme ovšem i tentokrát připravili drobné ceny, které do akce opět věnovaly Západočeská univerzita v Plzni a Elixír do škol.

Zadání aktivity

První Vánoce s učiteli se ponesou ve znamení vteřinových videí. 

Vaším úkolem bude kdykoliv od 18. 12. do 5. 1. natočit každý den jednu vteřinu, ty následně spojit do jediného videa a to publikovat na webu akce.

To ale není všechno. Z vašich vteřinových videí vyberte ta natočená 24. 12., 31. 12. a 1. 1. a nahrajte je (nikoliv publikujte) do příslušných složek na webu akce. Z nich následně sestavíme a publikujeme naše společná videa z uvedených dnů.

Jak točit a upravovat vteřinová videa

Aplikace 1SE

Nejjednodušší je využít aplikaci 1 Second Everyday, která je přímo pro tvorbu vteřinových videí navržena. V ní vyberete konkrétní den, do něj natočíte nebo přidáte již natočené video, z něj přes posuvník vyberete konkrétní vteřinu v případě, že je vaše video delší, a tlačítkem Trim vteřinové video ustřihnete a vložíte do vybraného dne. Přidat můžete ještě komentář, případně vložit i druhý okamžik, a pak zvolit, který z nich je preferovaný. Výsledné video za vás aplikace automaticky sestaví pomocí tlačítka Mash na hlavní obrazovce a to následně uložíte přes volbu Save & Share. Aplikace je sice v angličtině, ale pokud půjdete po zelených tlačítkách, nemůžete minout cíl. Vše je navíc intuitivní a rychle pochopitelné.

Aplikace Filmr pro jednoduché úpravy videí

Videa můžete točit i samostatně a ukládat si je do telefonu či tabletu. Na jejich následnou úpravu lze použít některou z jednoduchých aplikací, například  Filmr, který jsem vám doporučoval už i v iPrázdninách. Podobně jako v aplikaci 1 Second Everyday je zde posuvník na snadné vybrání konkrétní vteřiny, ke každému videu snadno vložíte text (např. datum daného dne), mezi videa můžete přidat vhodné přechody a dokonce i hudební podklad. Opět se jedná o velmi intuitivní, multiplatformní aplikaci, která je navíc v češtině.

Libovolná video střižna

V případě, že byste nechtěli nebo nemohli natáčet na telefon nebo teblet a stejně tak na těchto zařízeních videa upravovat, můžete použít libovolnou střižnu videa, jakými jsou např. aplikace Microsoft Fotografie s Editorem fotografií a filmů (dříve Movie Maker) ve Windows či iMovie na Mac OS (také pro iOS a iPad OS).

Jak publikovat výsledné video z Vánoc

Podrobný návod najdete na této stránce.

Jak vložit samostatná videa z vybraných dnů

Podrobný návod je zde.

Zorganizujte Vteřinové Vánoce ve své třídě

Všechny akce Virtuálního Digicentra spojuje stejná myšlenka. Tou je nabídnout vám takové aktivity, které budete moci následně vyzkoušet se svými žáky. Ani Vánoce s učiteli nejsou výjimkou. 

Co kdybyste tedy, stejně jako to dělám já, představili projekt Jedna vteřina každý den svým žákům a nabídli jim, aby jej společně s vámi přes Vánoce realizovali? O to, jak to dopadlo, byste se následně mohli podělit s ostatními učiteli krátkým příspěvkem do rubriky Vteřinové Vánoce se žáky na webu akce (samozřejmě bez výsledných videí). 

Jeden den v životě učitelů

Představte si konkrétní den, např. 30. 6. 2020. Nebylo by úžasné vidět z tohoto dne videa učitelů z celého světa? Jak říká Cesar Kuriyama, možností, jak využít projekt Jedna vteřina každý den, je spousta. A vteřinové Vánoce s učiteli jsou jednou z nich. Umožní nám připomenout si okamžiky, které jsme prožili, a ty navíc propojit v jeden společný zážitek.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Martin Slavík
19. 12. 2019, 23:13
Zajímavý nápad. Nebál bych se vytvářet sekundová videa a sekundové vánoce, protože sekunda je na rozdíl od (úhlové) vteřiny jednotkou času. Pokud by šlo o 360° video bylo by 1 296 000 vteřinové. :-)
Jaroslav Mašek
20. 12. 2019, 07:27
Vážený pane Slavíku, názvu Vteřinové Vánoce (VDC) jsem dal záměrně přednost kvůli nabízené aliteraci.
Bořivoj Brdička
21. 12. 2019, 09:59
Je pravdou, že pro mě je i to vteřinové video příliš velkou zkratkou. Představit si, co jsem dělal, po sekundách, to vůbec neumím!

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.