Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Papírový mobil jako digitální detox v režii Googlu
Odborný článek

Papírový mobil jako digitální detox v režii Googlu

27. 1. 2020 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Zpráva o aplikaci podporující snahu některých uživatelů mobilních zařízení obejít se po určitý čas bez jejich fyzické přítomnosti.

Sledujete-li kritiku, které čelí velké na digitální technologie orientované korporace, jistě jste si všimli, že je jim vytýkána snaha maximalizovat čas uživatelů strávený s přístroji (Dobře strávený čas podle Tristana Harrise, Odpor vůči ovlivňování lidí online podle Williamse). To může vést až k závislosti. Proto je stále větší důraz kladen na digitální wellbeing. Jednou z jeho součástí je i schopnost na nějaký čas si od technologií odpočinout – digitální detox.

Je celkem pochopitelné, že přichází reakce. Všechny hlavní platformy vymýšlejí nástroje, které mají wellbeing (v očích uživatelů) podporovat. Následující příklad z dílny Googlu může možná někomu připadat dokonce trochu směšný.

Papírový mobil ale žádný vtip není, je to docela vážně míněná aplikace volně dostupná na Google Play (Paper Phone). Její funkce je jednoduchá. Dá vám vybrat, co z obsahu vašeho chytrého zařízení budete v nejbližší době potřebovat, a to vám umožní si přehledně vytisknout na papír – aktuální kalendář, kontakty, adresy i s mapou, poznámky, hry jako např. sudoku. Papír složíte, strčíte do kapsy a můžete vyrazit bez mobilu.

Tato aplikace je primárně určena těm, kteří podstupují digitální detox. Cílem je lidem, kteří jsou již na technologiích závislí, pomoci se bez vlastního mobilu co nejdéle bez větších obtíží obejít (Rizika spojená s technologiemi podle Rosena). Vhodné je se pokusit u sebe žádné digitální zařízení skutečně nemít celý den. Variantou je to zkoušet postupně, třeba jen jeden den v týdnu nebo při některých příležitostech (např. dovolená).

Paper phone – A printable Paper Phone which helps you take a break away from your digital world

Dříve, než začnete uvažovat o tom, že si papírový mobil vyzkoušíte, zamyslete se nad tím, zda jste skutečně v situaci, kdy je to třeba. Je dobré si uvědomit, že zároveň přicházíte o mnoho vymožeností současného světa. Najít telefonní budku dnes není snadné, papírem v online obchodě nezaplatíte, naše již plně rozvinutá transaktivní paměť je zvyklá doplňovat si chybějící informace online (zaručeně budete potřebovat něco, co jste si do papírového mobilu nepřenesli).

Papírový mobil je nástroj vhodný pro toho, kdo se chce zbavit příznaků závislosti (obsedantně kompulzivní porucha), takže ho tak úplně nelze považovat za podporu wellbeingu. Ten se totiž již od síťové generace (až po dnešní generaci Z) bez technologií neobejde. Jeho nedílnou součástí je hraní her, posílání zpráv, sledování soc. sítí atp.

Závěr je jednoduchý. Je třeba, abychom se naučili s technologiemi koexistovat tak, aby nám byly přínosem. To znamená je používat přiměřeně (v případě potřeby si stanovit časový limit) a najít si čas věnovat se i jiným off-line činnostem naplňujícím naše fyzické, sociální či duševní potřeby.

Potřebujete-li pomoc s tím, jak na to, na Spomocníkovi se této problematice blíže věnuje Jarda Mašek v seriálu Jak (ne)používat technologie.

Literatura a použité zdroje

[1] – BASU, Tanya. Google’s big plan to fight tech addiction: A piece of paper. 2019. [cit. 2020-1-8]. Dostupný z WWW: [https://www.technologyreview.com/s/614669/googles-big-plan-to-fight-tech-addiction-a-piece-of-paper].
[2] – ARANDA, Julie. The search for JOMO: New research on digital wellbeing. 2018. [cit. 2020-1-8]. Dostupný z WWW: [https://www.blog.google/products/android/search-jomo-new-research-digital-wellbeing/].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.