Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > O Wikipedii – díl 2.: Jak se hlídá Wikipedie
Odborný článek

O Wikipedii – díl 2.: Jak se hlídá Wikipedie

26. 2. 2020 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek
Tento článek je součastí seriálu: O Wikipedii

Anotace

Ve druhém dílu tohoto seriálu se podíváme na to, jak probíhá kontrola obsahu na Wikipedii a kdo a jak ji provádí.

Když někdo napíše jenom „ku**a, ku**a, ku**a“, my to jednoduše opravíme, zasmějeme se a jdeme dál. (1)

Jimmy Wales

*

Poslední změny a sledované stránky

Honza sedí u počítače a čte. Nikoliv příspěvky na sociálních sítích, zpravodajské weby či jiné webové stránky. Čte články na české Wikipedii, přesněji nové změny v článcích. Těch se tu denně objeví přibližně 2500.

Na stránce Poslední změny si nechá zobrazit chronologicky všechny aktuálně provedené změny a sleduje, kdo, co a kam vložil. Všimne si, že anonymní uživatel, jehož editace je tu označena IP adresou a nikoliv uživatelským jménem, právě změnil v článku nazvaném „Flóra Česka“ první slovo „Flóra“ na „Fauna“. Typická ukázka vandalismu. Přejde proto do historie této stránky a pomocí odkazu „zrušit editaci“ uvede stránku do původního stavu.

Kromě Posledních změn má do svých Sledovaných stránek zařazeny všechny stránky, které ho zajímají. Sem mu pak automaticky přicházejí všechny změny, které zde nastanou. Dozví se o nich pomocí upozornění integrovaných do svého profilu. V historii článků pak dohledá všechny provedené změny a zaměří se na ty podezřelé. 

Poděkování za prospěšné editace

Při svých kontrolách však wikipedisté nezapomínají ani na poděkování autorům za jejich prospěšné editace, kterých je na Wikipedii naprostá většina (přes 90 %). Využívají k tomu odkaz „poděkovat“ umístěný v historii stránky u provedené změny. Takové ocenění autory editace vždy potěší a motivuje k dalším úpravám. 

Náhled stránky s posledními změnami z 18. 2. 2020, 8:45 

Hlídání „chytrým davem“

Stejným způsobem hlídají Wikipedii i další wikipedisté. Činnosti tohoto „chytrého davu“ jsou však koordinovány jen částečně. Spoléhá se na to, že když se v článcích objeví chyba, někdo ze čtenářů či wikipedistů ji opraví. Čím víc je zástupců obou skupin, tím dříve k těmto opravám dojde. 

Nové editace

Všechny editace nových wikipedistů a neregistrovaných uživatelů (jde asi o 500 editací denně) jsou automaticky označovány jako „neprověřené“ a tyto následně procházejí správci a patroláři Wikipedie a pokud jsou v pořádku, označují je jako „prověřené“. Projdou přibližně 2/3 všech těchto editací, o zbylé se pak postarají ostatní wikipedisté. Nové články, kterých denně vznikne přibližně 65, se daří alespoň na základní úrovni (zda nejde například o reklamu, úplný nesmysl či o text porušující autorská práva) prověřovat všechny. 

Filtry a roboty

Vedle ručních kontrol a oprav dochází také k těm automatickým, o které se starají různé filtry a roboty. Ty pak některé editace vůbec nepovolí (např. vkládání sprostých slov) nebo editora před uložením editace na chybu upozorní a požádají o nápravu, případně uloženou editaci označí (např. „možný spam“, „špatně vložený obrázek“ apod.).

Roboty se pak zaměřují na opravy typografie a na opakující se pravopisné či formátovací chyby.

Kontrola Wikipedie jako koníček

Přestože automatických či poloautomatických oprav existuje na Wikipedii celá řada, hlavní roli tu stále má komunita wikipedistů, kteří hlídají obsah na Wikipedii. Pro řadu z nich je to koníček. Zkrátka jak mi kdysi jeden z nich řekl: „někdo se ve volném čase dívá na seriály v televizi, já opravuji chyby na Wikipedii.“

*

Poděkování

Děkuji Vojtovi Veselému za poskytnutí všech potřebných informací, které byly podkladem pro vznik tohoto článku.

Zdroje

  1. Citáty slavných osobností [online]. [cit. 2020-02-17]. Dostupné z: https://citaty.net/citaty/1947388-jimmy-wales-wikipedia-nebude-dokoncena-nikdy-pokrok-lidstva-t/.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Zařazení do seriálu:

Tento článek je zařazen do seriálu O Wikipedii.
Ostatní články seriálu: