Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Pomáháme druhým (10. akce Virtuálního Digicentra)
Odborný článek

Pomáháme druhým (10. akce Virtuálního Digicentra)

7. 4. 2020 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek
Tento článek je součastí seriálu: Akce Virtuálního Digicentra

Anotace

Představení 10. akce Virtuálního Digicentra.
 

„Co kdyby váš počítač pomohl v boji s COVID-19… a budoucími pandemiemi?“ ptá se nás firma IBM na svých stránkách. A myslí to zcela vážně. 

Začalo to iniciativou World Community Grid

Vše začalo v roce 2004, kdy v rámci IBM Corporate Citizenship, firemní dobročinné divize IBM, vznikla charitativní iniciativa nazvaná World Community Grid. World Community Grid (zkráceně WCG) umožňuje komukoliv s počítačem, telefonem nebo tabletem darovat svůj nevyužitý počítačový výkon k urychlení špičkových vědeckých výzkumů v oblastech souvisejících se zdravím, chudobou a udržitelností. 

S přispěním více než 650 tisíc jednotlivců a 460 organizací World Community Grid k dnešnímu dni podporuje více než 30 výzkumných projektů, včetně výzkumů týkajících se léčby rakoviny, HIV/AIDS a opomíjených tropických chorob. Další projekty se zaměřují například na hledání systémů nízkonákladové vodní filtrace a nových materiálů pro účinné zachycení solární energie. Mezi aktuální projekty pak patří snaha zastavit šíření pandemií. (1)

Zdroj: ibm.org

 

Když jsem v posledních dnech uvažoval nad tím, jak pomoci nejen v době pandemie koronaviru, ale i do budoucna, napadla mě právě iniciativa World Community Grid. Není ale jediným počinem tohoto druhu. Jsou tu i další, které též fungují na principu dárcovství nevyužitého výkonu osobních počítačů. Takovým je například Folding@home.

Folding@home aneb simulujeme skládání proteinů

Projekt Folding@home (zkráceně FAH) se zaměřuje na pomoc vědcům simulovat proteinovou dynamiku, včetně procesu skládání proteinů a jejich pohybu, související s různými typy onemocnění, jako jsou Covid19, rakovina, ALS, Alzheimerova choroba, Huntingtonova choroba, Parkinsonova choroba a další, a lépe pochopit biologické procesy a poskytnout nové možnosti při vývoji terapeutik. (2)

Zdroj: foldingathome.org

Jak to celé funguje

World Community Grid i Folding@home při darování nevyužitého výkonu počítačů fungují na podobném principu. Na koncových zařízeních uživatelů (obvykle osobních počítačích) běží aplikace, která část výkonu těchto zařízení posílá přes internet na centrální server daného projektu, kde se tento dílčí výkon přidá k výkonu dalších zapojených účastníků. 

Ti si mohou vytvořit svůj tým a sledovat, kolik výkonu v rámci něj již věnovali. Nastavení obou aplikací umožňuje darovat výkon počítače například pouze v době, kdy na něm uživatel nepracuje. Ten si navíc může vybrat, které hardwarové části použije (procesor, grafickou kartu apod.).

Pomáháme druhým s WCG a FAH v rámci Virtuálního Digicentra

O World Community Gridu jsem na Spomocníkovi psal již v roce 2009. Tenkrát jsem se zamýšlel především nad jeho využitím ve škole.

Dnes, 7. dubna, jej, společně s projektem Folding@home, nabízím vám učitelům v rámci 10. akce Virtuálního Digientra Elixíru do škol s názvem Pomáháme druhým.

Toto datum není náhodné. Právě dnešek je Světovým dnem zdraví.

Pojďte se společně se mnou zapojit do jednoho či klidně obou projektů a darujte část výkonu vašich počítačů vědcům ve snaze pomoci lidem na celém světě žít kvalitnější a delší život.

Na stránkách akce najdete detailní návody, jak nainstalovat a nastavit obě aplikace i to, jak se přidat do našeho týmu nazvaného jak jinak než Virtuální Digicentrum. A nezapomeňte pomocí příspěvku dát na stejném místě vědět ostatním, že jste se zapojili, případně kolik výkonu jste již ve vámi zvoleném projektu věnovali.

Akcí Pomáháme druhým to nekončí

Akcí Pomáháme druhým to ovšem nekončí. Nabídněte svým žákům, aby se zapojili společně s vámi. Vytvořte si třídní či školní tým a pomáhejte dohromady. Nezáleží na tom, zda si vyberete World Community Grid nebo Folding@home. V obou případech jde o váš jedinečný přínos, který pomůže druhým a změní jim život. 

Zdroje

  1. About Us: World Community Grid [online]. [cit. 2020-04-03]. Dostupné z: https://www.worldcommunitygrid.org/about_us/viewAboutUs.do.
  2. About: Folding@home [online]. [cit. 2020-04-03]. Dostupné z: https://foldingathome.org/about/.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.