Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > 20 způsobů, jak používat Wikipedii ve škole
Odborný článek

20 způsobů, jak používat Wikipedii ve škole

12. 10. 2022 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek
Tento článek je součastí seriálu: Tvoříme Wikipedii

Anotace

Pracovat s Wikipedií neznamená jen vyhledávat informace v encyklopedických heslech. Při práci s ní můžeme jít mnohem víc do hloubky a prostřednictvím tamních článků zkoumat, jak funguje, kdo za ní stojí, a současně přemýšlet, jak bychom její obsah mohli vylepšit.
 

Po 20 důvodech, proč používat Wikipedii ve škole se tentokrát podíváme na to, jak bychom ji mohli používat.

A nemusíme kvůli tomu chodit příliš daleko nebo – lépe řečeno – hluboko do nitra Wikipedie. Zůstaňme chvíli na její úvodní stránce. Najdeme tu celou řadu zajímavých rubrik, ve kterých se můžeme nejen seznámit se zajímavým obsahem, ale také více proniknout do fungování celé encyklopedie.

I. Prozkoumejte Wikipedii

1. Wikipedie a články/obrázky týdne

Jděte po stopách vzniku článků určených do rubriky Články týdne – WP:ČT od jejich návrhů přes posuzování až k přípravě a následnému zveřejnění. Obdobně zmapujte proces publikování obrázků na hlavní stránce Wikipedie v rámci rubriky Obrázek týdne – WP:OT.

2. Wikipedie a aktuality

Prozkoumejte portál Aktuality. Diskutujte zveřejněné aktuality i jejich souvislosti a propojení s Wikipedií. Seznamte se též s tím, jak zprávy v aktualitách vznikají.

3. Wikipedie a výročí

Navštivte rubriku výročí s konkrétním dnem v minulosti zcela dole vpravo na hlavní stránce Wikipedie. Nechybí tu nějaké další výročí? Podívejte se i na další dny v rámci vybraných výročí dne – WP:VVD.

4. Wikipedie a zajímavosti

V rámci sekce Víte, že…, taktéž na hlavní stránce Wikipedie, najdete krátké upoutávky na vybraná hesla. Prozkoumejte uvedené zajímavosti více do hloubky a objevte další souvislosti a doplňkové informace z článků na Wikipedii. Více těchto zajímavostí pro další týdny najdete v odkazu Další zajímavosti v zápatí tohoto bloku. Taktéž se můžete seznámit s kompletním procesem vzniku této sekce na stránce Zajímavosti – WP:ZAJ.

5. Wikipedie a tematické portály

Abyste se lépe zorientovali v určitém tématu, mohou vám v tom pomoci portály Wikipedie. Všechny přehledně najdete na stránce Portál:Obsah. Odtud pak můžete navštívit již konkrétní portál mapující téma, kterému se chcete věnovat. Například u literatury jde o stránku Portál:Literatura.

6. Wikipedie a analýzy

Zkoumat Wikipedii můžete také pomocí analýz o nejvíce zobrazovaných stánkách. Prostudujte tyto analýzy za vybraná období a společně diskutujte o důvodech návštěvnosti a editacích uvedených stránek.

Na Wikipedii ale nemusíte jen hledat a procházet encyklopedická hesla. Můžete se tu také blíže seznámit s jejími pravidly a fungováním, abyste lépe pochopili, na jakých principech stojí a jak probíhá její tvorba a údržba.

II. Seznamte se s fungováním Wikipedie

7. Wikipedie a pět pilířů

Všechna oficiální pravidla a směrnice Wikipedie se dají shrnout do pěti pilířů – WP:5P. [1]
Rozumíte jim? Co vám na nich přijde zajímavé? Co z nich považujete za zásadní? A nechybí vám v nich nějaké pravidlo?

8. Wikipedie a to, čím není

Že je Wikipedie projektem s cílem tvořit online encyklopedii s pomocí online komunity a v duchu vzájemného respektu je jednou z jejích definic. Důležité je také vymezit, čím Wikipedie není – WP:CWN. [2]
Setkali jste se někdy na Wikipedii s porušením některého z uvedených vymezení, např. s články, které porušují nezaujatý úhel pohledu? Dokážete nějaký z nich najít, nebo dokonce celý seznam těchto článků? A jak takové porušení nezaujatého úhlu pohledu v článku vypadá? Zkuste vypátrat konkrétní příklady a navrhněte úpravu daného textu.

9. Wikipedie a poslední změny

Stránka Poslední změny – WP:PZ zobrazuje zvolený počet nejnovějších editací, které byly na české Wikipedii provedeny. Tady vidíte všechny změny od všech uživatelů a daný seznam můžete také filtrovat, například zobrazit jen úpravy článků nepřihlášených přispěvatelů. [3]
Pokuste se na právě tyto editace zaměřit a zjistit, co v nich tito anonymní editoři upravili a zda nešlo například o vandalismus, který byl následně wikipedisty odstraněn.

10. Wikipedie a historie stránky

Ke každé stránce se uchovává její historie editací – WP:HIST se všemi provedenými editacemi – od nejnovějších po nejstarší. Z editační historie lze zjistit autory a časy jednotlivých změn, porovnat dřívější a současný text stránky atd. [4]
Vyberte si libovolný článek a nahlédněte do historie jeho editací přes tlačítko Zobrazit historii umístěné v menu nad článkem. Dokážete zde najít jméno uživatele, který stránku založil a kdy to bylo? Následně porovnejte tuto první verzi článku s tou aktuální. Jak moc se článek změnil a jaký typ uživatelů na něm pracoval? A jak vypadala poslední úprava článku, kdo ji provedl a o co v ní šlo?

11. Wikipedie a věrohodné a ověřitelné zdroje – WP:VZ, WP:O

Články ve Wikipedii by měly být založeny na věrohodných publikovaných zdrojích, které lze snadno ověřit s tím, že se upřednostňují zdroje sekundární. [5]
Navštivte stránku se seznamem článků k ověření a vyberte článek, ve kterém je potřeba zdroj ověřit. Pokuste se najít alespoň jeden chybějící zdroj, ideálně sekundární, případně primární. Pokud se rozhodnete nový ověřený a věrohodný zdroj do článku vložit, návod najdete na stránce Uvádění zdrojů – WP:UZ.

12. Wikipedie a nezaujatý úhel pohledu – WP:NPOV

O nezaujatém úhlu pohledu (dále NPOV), jednom z mála základních a neměnných pravidel, na němž je Wikipedie založena, jsme se zmínili již v bodu 8. [6] 
Pokud pro vás byl úkol s hledáním příkladu porušení NPOV z tohoto bodu příliš obtížný, zde je seznam článků, které toto pravidlo porušují. Nyní již zbývá odhalit konkrétní případ tohoto porušení a navrhnout možnou opravu.

13. Wikipedie a autorské právo – WP:AP

Aby byl obsah Wikipedie volně dostupný a šiřitelný, je text obsažený ve Wikipedii licencován za podmínek Creative Commons (dále CC), konkrétně Uveďte autora – Zachovejte licenci. [7]
Seznamte se detailněji s tímto typem licence na stránce Autorské právo – WP:AP nebo přímo na stránce Creative Commons a porovnejte ji s dalšími typy licencí CC. Existují více nebo méně restriktivnější verze licence CC než ta, kterou používá Wikipedie? A jak se liší licence CC od licencí jako Copyright nebo Royalty Free?

Celý projekt Wikipedie by nemohl fungovat bez kvalitní komunity dobrovolníků, wikipedistů, kteří nejen neustále pracují na zkvalitnění jejího obsahu, ale též se starají o dodržování jejích pravidel. Pojďme se s nimi a jejími rolemi nyní blíže seznámit.

III. Poznejte komunitu Wikipedie

14. Wikipedie a wikipedisté

Na stránce WP:Wikipedisté najdete neúplný seznam wikipedistů. Vyberte si některého wikipedistu například z tamních seznamů, navštivte jeho či její uživatelskou stránku a zjistěte, jakým aktivitám se na Wikipedii věnuje. Co zajímavého jste na dané uživatelské stránce objevili a co vás zaujalo?

15. Wikipedie a patrola

Patrolování, respektive hlídání, sledování, držení stráže nad posledními změnami je činnost, které se denně věnuje několik skalních wikipedistů a desítky dalších pak příležitostně. [8] 
Bez patroly by Wikipedie nikdy neměla tu kvalitu, kterou nyní má. Na stránce WP:Patrola se dočtete o všech aktivitách patrolářů, abyste si udělali detailní představu o tom, co tato práce obnáší a jak zodpovědná činnost to je. Zaujalo vás něco z aktivit patroly? A dokázali byste si představit, že byste se pravidelně starali o Wikipedii jako její členové?

16. Wikipedie a setkávání Pod lípou

Pod lípou – WP:PL je místo pro setkání všech wikipedistů a diskutování o různých aspektech české Wikipedie, které jsou obecnější než jen k jednomu článku. [9]
To, co jste nenašli k pravidlům či fungování Wikipedie jinde, možná najdete právě zde.

Pokud vám Wikipedie není lhostejná, dřív nebo později budete mít chuť její obsah vylepšit nebo rozšířit. Tomuto tématu se na Spomocníkovi věnujeme poměrně často v rámci seriálu Píšeme Wikipedii. Konkrétní články najdete v souvisejících odkazech na konci tohoto článku, následující body jsou tedy jen stručným shrnutím editačních aktivit od těch nejjednodušších až po ty nejsložitější.

IV. Zkvalitněte obsah Wikipedie

17. Wikipedie a oprava chyb (pravopisu a stylu)

18. Wikipedie a provázanost a kategorizace článků

19. Wikipedie a články k aktualizaci / rozšíření / ověření / se špatnými referencemi / urgentní úpravě nebo neúplné články

20. Wikipedie a nové/požadované/chybějící články včetně překladu – např. cizojazyčné o Česku

Více tipů ke konkrétním možnostem editace Wikipedie najdete v tomto přehledu.

Od aktivit k pochopení

Výše uvedené způsoby využití s nahrubo nastíněnými aktivitami jsou jen malou ukázkou toho, že Wikipedii lze používat mnohem vrstevnatěji, než jak jsme běžně zvyklí při vyhledávání informací a jejich následným využitím. Čím lépe žáci poznají, jak Wikipedie funguje, ať už pomocí editačních, či needitačních aktivit, tím snadněji pochopí její přednosti i nedostatky. Snad ji potom uvidí v trochu jiném a lepším světle. A to platí nejen pro žáky, ale i pro učitele. A někdy bohužel jen pro ně.

*

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na opravy@spomocnik.cz.

 

Související odkazy

Literatura a použité zdroje

[1] – Wikipedie:Pět pilířů. [cit. 2022-10-7]. Dostupný z WWW: [https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Pět_pil%C3%ADřů].
[2] – Wikipedie:Co Wikipedie není. [cit. 2022-10-7]. Dostupný z WWW: [https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Co_Wikipedie_nen%C3%AD].
[3] – Nápověda:Poslední změny. [cit. 2022-10-7]. Dostupný z WWW: [https://cs.wikipedia.org/wiki/Nápověda:Posledn%C3%AD_změny].
[4] – Nápověda:Historie stránky. [cit. 2022-10-7]. Dostupný z WWW: [https://cs.wikipedia.org/wiki/Nápověda:Historie_stránky].
[5] – Wikipedie:Věrohodné zdroje. [cit. 2022-10-7]. Dostupný z WWW: [https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Věrohodné_zdroje].
[6] – Wikipedie:Nezaujatý úhel pohledu. [cit. 2022-10-7]. Dostupný z WWW: [https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Nezaujatý_úhel_pohledu].
[7] – Wikipedie:Autorské právo. [cit. 2022-10-7]. Dostupný z WWW: [https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Autorské_právo].
[8] – Wikipedie:Patrola. [cit. 2022-10-7]. Dostupný z WWW: [https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Patrola].
[9] – Wikipedie:Pod lípou. [cit. 2022-10-7]. Dostupný z WWW: [https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Pod_l%C3%ADpou].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.