Domů > Spomocník > Gymnaziální vzdělávání > Generace Z skládá poklonu
Odborný článek

Generace Z skládá poklonu

27. 1. 2023 Gymnaziální vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek

Anotace

Jak si teenageři mezi sebou skládají poklonu? Například prostřednictvím sociální sítě Gas. Jak tato síť funguje, proč je mezi středoškoláky tak populární a co vše lze z tohoto trendu vyčíst?
 

Když se aplikace Gas stala v říjnu 2022 nejstahovanější aplikací v Apple App Store a poprvé v počtu stažení předstihla TikTok a BeReal, bylo jasné, že se tu odehrává něco mimořádného. Za pouhé 3 měsíce od svého vydání (srpen 2022) dosáhla přes 5 milionu stažení s více jak 1 milionem aktivních uživatelů. A to v té době byla dostupná jen v Kanadě a v několika státech USA, a výhradně na platformě iOS. [1][2]

Jak funguje Gas ve 4 krocích

  1. Připojíte se ke své škole pomocí polohových služeb.
  2. Přidáte si své přátele pomocí synchronizace kontaktů ze svého telefonu.
  3. Hlasujete v anketách nebo ankety vytváříte.
  4. Získáváte odměny za hlasování nebo za zvolení v hlasováních. [3][4]

Poklona formou hlasování

Kouzlo a úspěch aplikace Gas do jisté míry tkví v její jednoduchosti a přímočarosti. Teenageři v ní vytvářejí anonymní ankety s cílem pozitivně vyzdvihnout své kamarády, spolužáky a další studenty ze své školy prostřednictvím nápaditých otázek jako například: „Domnívám se, že (uveď jméno) je tím nejpohodovějším kamarádem ve škole.“, „Řekl/a bych ANO, kdyby mě (uveď jméno) pozval na rande.“, „První, komu bys zavolal/a po ukončení vztahu: (vyber z těchto jmen).“ [3]

Bezpečnost, anonymita a netiketa hlavními prioritami

Aplikace nepovoluje žádnou formu posílání zpráv mezi uživateli a veškerý obsah je autorizován tak, aby hlasování zůstalo pozitivní a vyzdvihovalo vybrané účastníky. Jakékoliv projevy dehonestace či šikany jsou porušením pravidel a znamenají vyloučení z této sítě. Jde o jednu z hlavních priorit jejích zakladatelů. Tou další je udržení bezpečnosti a soukromí všech uživatelů – ať už při vytváření a sdílení obsahu v rámci anket (nikdo nevidí, kdo ankety vytváří ani kdo pro koho hlasoval), nebo při synchronizaci kontaktů a sdílení polohy při hledání své školy a přátel během registrace. Navíc zde není žádná reklama ani tracking. Součástí je i podpora všem uživatelům v podobě chatu nebo e-mailu. [1][3]

Pozitivní síť v pravý čas

Myšlenka pozitivní sociální sítě zní určitě dobře. Jak ale udržet její původní záměr, ke kterému byla vytvořena, tj. skládání pozitivních komplimentů mezi zástupci generace Z a současně zajistit, aby ji teenageři nezneužívali k šíření urážek či jinak nevhodného obsahu? O tom jistě intenzivně přemýšlejí její tvůrci v čele s Nikitou Bierem, který má za sebou zkušenost s vývojem aplikace s názvem tbh fungující na podobném principu jako Gas, která byla spuštěna v září 2017, ale po necelém roce v červenci 2018 pro malý zájem uživatelů ukončena.

Důvodem tohoto neúspěchu však nemusela být nutně chyba v záměru nebo úsudku jejích zakladatelů, ale v pouhém načasování. Můžete vymyslet úžasný produkt, když jej ale představíte příliš brzo, nemusí se setkat se zájmem, pochopením a poptávkou cílové skupiny. A pokud jej představíte pozdě, může vás předběhnout konkurence, i když jejich produkt nebude zdaleka tak dobrý jako ten váš. [5]

Nová vlna menších sociálních sítí

Právě teď je možná ten správný čas pro úspěch služby jako je Gas. Za posledních 5 let se toho totiž ve světě sociálních sítí dost změnilo. Vedle velkých platforem (TikTok, Instagram) jsou u mladších generací Z a Alfa stále více oblíbené menší a uzavřenější služby, jako jsou například SnapChat nebo BeReal. Jde o nový trend, kdy již nemáme jednu síť na všechno, ale více sítí zaměřených jednoúčelově, kde daný obsah sdílíme s jinými skupinami dobře vybraných přátel, které známe osobně, například právě ze školy, a se kterými chceme sdílet pouze pozitivní obsah. A do tohoto konceptu přesně zapadá také Gas.

Potenciál spojovat napříč generacemi

Zda tato sociální síť uspěje a rozšíří se i do ostatních zemí včetně těch evropských, ukážou až následující měsíce. Její potenciál je bezesporu nemalý, čehož si všimla společnost Discord Inc., která Gas v polovině ledna 2023 koupila se záměrem ponechat ji jako samostatnou aplikaci. Věřme, že se uchytí a že budeme mít za čas příležitost vyzkoušet ji i v našich školách. Pomocí online komplimentů a pochval bychom tak mohli lépe propojovat nejen žáky, ale i učitele, a především obě tyto skupiny mezi sebou, a zlepšit tím i celkovou atmosféru ve škole. O motivaci ani nemluvě. [1][6]

Literatura a použité zdroje

[1] – Gas. Wikipedia: the free encyclopedia. 2022. [cit. 2023-1-26]. Dostupný z WWW: [https://en.wikipedia.org/wiki/Gas_(app)].
[2] – HURLER, Kevin. Gas: The App for Teens That Is Refreshingly Positive. 2022. [cit. 2023-1-26]. Dostupný z WWW: [https://gizmodo.com/gas-app-social-media-1849666866].
[3] – GAS App Review. 2022. [cit. 2023-1-26]. Dostupný z WWW: [https://protectyoungeyes.com/apps/gas-app-review/].
[4] – HANSON, Kait. Teens love the anonymous new Gas app: Here’s what parents should know. 2023. [cit. 2023-1-26]. Dostupný z WWW: [https://www.today.com/today/amp/rcna64969].
[5] – Tbh (app). Wikipedia: the free encyclopedia.. 2017. [cit. 2023-1-26]. Dostupný z WWW: [https://en.wikipedia.org/wiki/Tbh_(app)].
[6] – WARREN, Tom. Discord acquires Gas, the popular app for teens to compliment each other. 2023. [cit. 2023-1-26]. Dostupný z WWW: [https://www.theverge.com/2023/1/17/23558563/discord-gas-app-social-media-acquisition].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Bořivoj Brdička
27. 1. 2023, 09:20
5 z 5
Je to dobrá zpráva. Pochopil jsem, že autor již nepřemýšlí nad tím, jak aplikaci vylepšit, protože ji prodal. Tedy bude nutně muset naplnit komerční zájem nabyvatele. A mám ještě jednu otázku. Pokud nějaká slečna neřekne ne na pozvání školního hrdiny na rande, jak se dotyčný dozví, koho pozvat?
5 z 5
Jaroslav Mašek
27. 1. 2023, 09:50
Reakce na Bořivoj Brdička
Důvodem akvizice je financování dalšího rozvoje a rozšíření aplikace (viz poslední zdroj). A uvedená anketa nenahrazuje seznamku. Dotyčný se jen dozví, že v ní byl nejčastěji uváděn. Pokud si v rámci aplikace zakoupil předplatné, uvidí navíc první písmeno ze jména toho, kdo pro něj hlasoval. Koho a jak na základě uvedené ankety na rande pozve bude záležet na jeho intuici.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.