Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Projekt OLPC na začátku roku 2008
Odborný článek

Projekt OLPC na začátku roku 2008

3. 1. 2008 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Zpráva o vývoji projektu OLPC na začátku roku 2009.
Učitelský spomocník sleduje již od samého počátku s velkým zájmem projekt One Laptop Per Child, jehož cílem je odstraňovat rozdíly mezi vyspělými a rozvojovými zeměmi prostřednictvím dodávek počítačů přímo do rukou dětí školou povinných (viz např. OSN podporuje projekt zaměřený na poskytnutí levných laptopů studentům v rozvojových zemích, Libye kupuje počítače pro školáky, První dodávky 100$ počítače pro děti budou v červenci nebo Pilotní projekt OLPC v Nigerii). Určitě stojí za to se po půlroční přestávce podívat, jak vypadá tento projekt teď na začátku roku 2008.

Jedna věc je neoddiskutovatelná. OLPC má mimořádné zásluhy na tom, jak rychle se na celém světě prosadila myšlenka plošného vybavování všech dětí přenosnými počítači 1:1. Pravda, k cíli vede ještě dlouhá cesta, ale již nyní se ukázalo, že tento cíl je v dohledné době ve většině zemí realizovatelný. Některé počítačové firmy velmi rychle pochopily, že není v jejich zájmu, aby byl celý svět zavalen konkurenčním typem laptopu od OLPC vyráběným v milionových sériích pod označením XO taiwanskou společností Quanta. K tomu navíc vybaveným zdarma šířeným Open Source operačním systémem založeným na Linuxu. Boj, který z toho vznikl, je nelítostný a vede někdy k překvapivým zvratům.

Na scéně se objevily nabídky cenově srovnatelných počítačů určených pro výuku – především
Classmate PC od Intelu a Eee PC od Asusu. Oba jmenované se od počátku lišily od XO především tím, že na nich je možno okamžitě spustit Windows. Microsoft se ukázal a přišel s nabídkou celé sady software pro počítače plošně dodávané do škol téměř za hubičku (viz Microsoft dává studentům sadu software za 3$). Zároveň pro jistotu začal pracovat též na verzi operačního systému Windows XP pro počítač XO, který byl původně konstruován výhradně pro Linux.

A začaly se dít věci. Některé vlády snížily již závazně sjednané objednávky XO (např. Libye z 1.2 milionů kusů na 500 tisíc) a objednaly
Classmate PC po stotisících (Nigerie a Libye). Jiné země – jako např. většina jihoamerických – postupují mnohem opatrněji a rozhody se místo dokončení objednávky u OLPC udělat nejprve regulérní výběrové řízení. Na podzim 2007 to už skoro začínalo vypadat s projektem OLPC bledě. Původně předpokládaná cena 100$ se postupně vyšplhala až na 199$. První dodávky původně slibované na červenec se stále odkládaly. A závazných objednávek stále ubývalo.

V té situaci nezbývalo nic jiného, než změnit původně až neuvěřitelně přísné podmínky prodeje počítače XO (minimálně milionové série jen pro rozvojové země). Šéf projektu Nicholas Negroponte přišel s nápadem umožnit prodej první série vyrobené koncem roku 2007 též na americkém trhu. Byla vyhlášena mimořádná předvánoční nabídka G1G1 (Give One Get One), na jejímž základě si zákazník ze Spojených států mohl do 31.12.2007 objednat počítač XO za 399$ s tím, že zároveň zaplatí jeden také některému dítěti z třetího světa (Afganistan, Kambodža, Haiti, Mongolsko, Rwanda). Svým způsobem se jednalo vlastně o to umožnit Američanům sponzorovat děti, které to skutečně potřebují. Asi díky tomu byla akce velmi úspěšná. Kancelář OLPC zpočátku vůbec nestačila přijímat objednávky. Nakonec bylo takto prodáno více jak 150 tisíc dvojic počítaců XO.

Zdá se, že dochází k průlomu i v tom, že v budoucnu se budou tyto počítače dodávat běžně i do amerických škol. První vlašťovkou je Birmingham ve státě Alabama. Jejímu starostovi se podařilo s OLPC dohodnout dodávku 15 tisíc XO za účelem vybavení všech dětí 1.-8. tříd ve městě. Měly by je mít k dispozici nejpozději v dubnu 2008. Nic proti tomu, jen aby to nakonec nedopadlo tak, že XO bude používán zase jen těmi, kdo na něj mají!

Vše nasvědčuje tomu, že tento pro výuku v nepříznivých podmínkách od počátku vyvíjený počítač je schopen uspět i přesto, že konkurenční výrobky mají v lecčems navrch. Vyniká v designu, odolnosti proti nárazům i vodě, skvělým displejem, nízkou spotřebou a komunitou zapálených lidí v pozadí. Odborníci jsou přesvědčeni, že třeba právě podmínky aktuálního výběrového řízení brazilské vlády na dodávku počítačů do škol kompletně splňuje pouze XO. Je to:
• operační systém Linux
• video kamera, mikrofon a audio výstup
• funkčnost při teplotě 5 – 41 stupňů
• minimálně 7 palcový displej s rozlišením 800x600 se schopností pracovat při ostrém světle i za šera
• schopnost zprostředkovávat přístup do sítě ostatním.

Pokud je to tak, bude OLPC v dohledné době posílat 150 tisíc XO do Brazílie, 250 tisíc do Peru a 100 tisíc do Uruguaje. Půl milionu kusů má stále ještě nasmlouváno Libye a celý milion Nigerie. Zájem má i mnoho dalších. 150 tisíc XO zaplatili Američané v rámci G1G1 a něco podobného se již domlouvá také v Itálii a ve Velké Británii. I když je to méně, než se původně plánovalo, pro začátek to docela ujde, co říkáte?
 
zdroje:
Branislav Brna - $100 notebook alias XO-1: zázrak či výbuch?, Notebook.cz, 31.10.2007
Birmingham mayor seeks low-cost laptops , eSchool News, December 3, 2007
Alexandre Van de Sande - Brazil Requests 150,000 Um Computador por Aluno Laptops, OLPC News, December 7, 2007
Wayan Vota - G1G1 Success Equals G1G1 for Ethiopia, Iran, Italy and UK?, OLPC News, December 31, 2007

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.