Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Google Wave - jak by vypadal email, kdyby byl vynalezen dnes?
Odborný článek

Google Wave - jak by vypadal email, kdyby byl vynalezen dnes?

25. 6. 2009 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bc. Andrea Patáková

Anotace

Článek informuje o Google Wave, což je platforma pro online komunikaci a spolupráci mezi libovolným počtem lidí probíhající v reálném čase. Google Wave v sobě kombinuje prvky emailu, chatu, wiki, sociálních sítí, sdílení obrázků a vytváří tak elegantní a interaktivní komunikační nástroj použitelný z internetového prohlížeče.
Google Wave logo
Google Wave je nová komunikační platforma, jejíž demo verzi Google poprvé představil 28. května 2009 na Google I/O konferenci v San Franciscu a která by měla být veřejnosti přístupná již na podzim.
Ohlas ze všech stran byl obrovský a nadšený. Mluví se dokonce o tom, že Google Wave změní tvář dosavadní online komunikace a spolupráce. Značný dopad asi bude mít i na využití internetu pro výukové účely.

Co je Google Wave

Google Wave je platforma pro online komunikaci a spolupráci mezi libovolným počtem lidí probíhající v reálném čase. Kombinuje v sobě prvky emailu, chatu, wiki, sociálních sítí, sdílení obrázků a vytváří tak elegantní a interaktivní komunikační nástroj použitelný z internetového prohlížeče. K dispozici je i aplikační rozhraní (API), které umožňuje vývoj dalších klientů a komponent aplikace.

Jak to celé vzniklo

Email je dnes nejpopulárnější formou online komunikace, a to přesto, že funguje na principu starém více než 40 let, pocházejícím z doby, kdy ještě ani nebyl internet, natož chatování, wiki a sociální sítě.
„Začali jsme tak, že jsme si položili otázku: Jak by vypadal email, kdyby byl vynalezen dnes?“ řekl Lars Rasmussen, duchovní otec projektu a jeden z jeho pěti hlavních vývojářů. Larse, spolu s jeho bratrem Jensem, mohou někteří znát v souvislosti s aplikací Google Maps, u jejíhož zrodu tito dva bratři stáli. Odpovědí na tuto otázku je právě Google Wave.

Wave vs. email

Klasický email vychází z analogie k tradiční „šnečí poště“, kde autor vytvoří zprávu, kterou pošle jednomu nebo více příjemcům, a ti na ni odpovídají. Nynější emailové systémy (např. Gmail) mohou související zprávy a odpovědi sdružovat do vláken (anglicky threads) neboli konverzací, v nichž jsou uloženy všechny související zprávy třeba i za delší časové období.
Nová Wave (česky vlna) již vychází plně z definice konverzace. Jádrem je jednoduchá stromová struktura zpráv a množina uživatelů, kteří jsou do diskuze zapojeni. Všechno je uloženo na serveru a je mezi všemi účastníky sdíleno v reálném čase.

Jak Google Wave funguje

Google Wave inbox

Na první pohled Google Wave připomíná klasického emailového klienta. V levém sloupci se nachází navigační lišta s kontakty, uprostřed je seznam jednotlivých konverzací a vpravo pak náhled konkrétního obsahu, což je rovným dílem konverzace i dokument.
Všechny "vlny" může každý oprávněný uživatel kdekoliv editovat či okomentovat. Uživatelé, kteří jsou online, vidí tyto změny ve svém dokumentu v reálném čase - doslova písmenko po písmenku (lze vypnout).

Google Wave edit

Jak patrno z obrázku, který zachycuje vznik vlny – kdo a kde jej právě edituje, lze poznat podle barevných popisků jmen.
Vkládat lze formátovaný text, linky, obrázky, videa, mapy..., a to velmi jednoduše – fotku lze například vložit jen přetažením z otevřené složky do podokna prohlížeče s aktuální konverzací.
Nový uživatel se může do stávající konverzace přidat stejně snadno přetažením jeho ikonky z kontaktů. Ten pak může sledovat vývoj konverzace tak, jak vznikala, pomocí tlačítka Playback. Lze se přitom zaměřit jen na změny provedené konkrétním uživatelem. Samozřejmostí je zpřístupnění některé části konverzace jen některým uživatelům.
Na první pohled to může vypadat, že tak vznikne chaos obrázků, komentářů a současných editací, ve kterých se těžko dohledáme relevantních informací. Google Wave ale nabízí jednoduchý export například všech obrázků do nové vlny, schování komentářů atd.
Vlny, neboli jednotlivé konverzace, lze samozřejmě ukládat do složek, lze v nich vyhledávat a výsledky hledání pak ukládat či přetáhnout do stávající vlny, čímž se vytvoří odkaz na vlnu jinou. Lze je i označovat štítky (tagy).

API

Google Wave je open source platforma, která dává k dispozici různorodou množinu API, která umožňuje vývojářům integrovat (embed) jednotlivé vlny s veškerou jejich funkčností do jiných webových aplikací (blogy, sociální sítě, Twitter...) či umožňuje vytváření nadstaveb, které nějak upravují prostředí a funkčnost vln (gadget) a robotů na automatizaci některých činností.
Roboti skýtají úžasné možnosti. Jsou to neživí účastníci vlny, kteří sledují její obsah a mohou ho různě měnit, komunikovat s ostatními účastníky, publikovat a synchronizovat změny do vnějšího světa (blogů) či jiných vln. Umožňují třeba i kontextovou opravu překlepů či překlad mezi různými světovými jazyky v reálném čase.
Google totiž spoléhá na to, že se vývojáři z celého světa zapojí do vylepšování této komplexní aplikace, což bylo také důvodem jejího brzkého předvedení.

Wave jako protokol

Konečně, každý může veřejně dostupný zdrojový kód použít a vytvořit si na svém serveru vlastní anonymní a bezpečný wave systém, který bude díky wave protokolu schopný komunikovat s ostatními kompatibilními systémy kdekoli na celém světě.

Klíčové vlastnosti – shrnutí

Shrňme si tedy co je Google Wave:
  • komunikační platforma napsaná pro HTML 5
  • funguje v reálném čase
  • podporuje různé typy obsahu
  • lze ji integrovat (embed) do jiných webových aplikací
  • podporuje nadstavby a aplikace
  • funguje jako wiki
  • je open source
  • umožňuje funkci Playback pro sledování vývoje konverzace
  • dokáže chytře pracovat s přirozeným jazykem
  • podporuje drag & drop práci se soubory, linky, kontakty...

Záznam prezentace Google Wave na Google I/O 2009

Zdroje a související stránky:

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Bc. Andrea Patáková

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.